Sosyal fobiyi yenmek için kesin veya anlık çözüm yoktur. Sosyal fobinin tedavisi için, diğer özgül fobiler için olduğu gibi, ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Fobilerin yenilmesi için en etkili tedavi yöntemi maruz kalma terapisi (
Sosyal fobiler nadiren kendiliğinden kaybolurlar. Terapi tedavisi uygulanmadığı takdirde hastalık belirtileri (semptomlar) özellikle yetişkinlik döneminde kalıcı olur. Profesyonel bir tedavi uygulanırsa iyileşme ihtimali yüksektir.
Sosyal anksiyete bozukluğu ve diğer kaygı bozuklukları bugün başarıyla tedavi edilebilen psikiyatrik rahatsızlıklar arasında bulunur. Yapılan araştırmalar neticesinde sosyal fobi tedavisinde, bilişsel-davranışçı psikoterapinin belirgin şekilde faydalı olduğu gösterilmiştir.
Hissedilen korku, kaygı ya da kaçınma, kişinin hayatının iş, aile, sosyal yaşam gibi çeşitli alanlarında sorunlara neden olur. Kişinin hissettiği sosyal anksiyete devamlı bir durumdur ve 6 aydan uzun sürer.
İlgili 26 soru bulundu
Korkular bir çok toplumsal durumları kapsıyorsa yaygın tip, bazı durumları kapsıyorsa (Başkalarının önünde imza atmak, yemek yemek, konuşma yapmak gibi) yaygın olmayan tiptir. Ne sıklıkta görülür? SF'nin yaşam boyu görülme oranı % 2-13 arasındadır. En sık görülen psikiyatrik hastalıklardan biridir.
Psikiyatrik olarak çocuk ve ergenlerdeki sosyal fobi 5-13 yaşlarında ortaya çıkar. Ergenlerde daha sıktır, kız ergenlerde erkeklere göre oran 2 misli yüksektir. Sosyal fobide psikolojik olarak düşük kendilik değeri ve eleştirilme korkusu vardır.
Sosyal fobinin tedavisinde ilaç tedavisi ve bilişsel ve davranışçı terapi tekniklerinin kullanılmaktadır. İlaç tedavisinde ilk seçenek antidepresanlardır.
Günümüzde, sosyal anksiyete bozukluğu tedavisinde Food and Drug Administraiton (FDA) onayı almış olan ilaçlar paroksetin, sertralin ve venlafaksindir. Paroksetin, üzerinde en çok çalışılmış olan ilaçtır ve tedavi etkinliği çok merkezli, randomize, plasebo kontrol- lü çalışmalarla gösterilmiştir.
Sosyal Fobide Tedavi Yaklaşımları
İlaç tedavisinde çocuğun uzman hekim (psikiyatrist) tarafından muayene edilmesi ve ilacın mutlaka ruh sağlığı uzmanı hekim (psikiyatrist) tarafından reçete edilmesi gerekmektedir. Çocuk/ergenin yakınması ve gelişim öyküsü göz önünde bulundurularak uygun tedavi süreci başlatılır.
Sosyal fobiyi yenmek için kesin veya anlık çözüm yoktur. Sosyal fobinin tedavisi için, diğer özgül fobiler için olduğu gibi, ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Fobilerin yenilmesi için en etkili tedavi yöntemi maruz kalma terapisi (exposure therapy) ve bilişsel davranışçı terapidir.
Sosyal fobi; öz güven eksikliği, çekingenlik, yetersizlik hissi, hata yapmaktan korkma gibi belirtiler gösteriyor. Ebeveynlerin kontrolcü, kıyaslayıcı, eleştirel davranışları; psikolojik, fizyolojik ve çevresel birçok faktör sosyal fobinin nedenleri arasında yer alıyor.
Genetik çalışmalar sosyal fobinin genetik geçişli bir boyutu da olabileceği ancak çevresel faktörlerin de önemli etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Bu yazıda bu yaklaşımlar bütünleşti- rilerek sosyal fobi etyolojisini açıklamaya yönelik geli- şimsel bir model ele alınacaktır.
Sosyal fobi, biyolojik, çevresel, psikolojik birçok etken dolayısıyla ortaya çıkan bir psikolojik sorundur.
Tedavi edilmeyen sosyal fobi, kişinin yaşamında bir çok olumsuz duruma yol açar. Araştırmalara göre hastaların %92'sinin meslek hayatlarında, %85'inin akademik performanslarında, %70'inin ise arkadaşlık kuramama, karşı cinsten biriyle birlikte olamama gibi sosyal ilişkilerinde bozulma görülmektedir.
Eğer bu kişi öğrenciyse, sosyal fobisi nedeniyle sınıfta söz almakta güçlük çeker, söz almaktan kaçınır. Eğer konuşmak durumunda kalırsa, yüzünde kızarma, sesinde kısılma olur, ellerde titreme görülür, düşüncede blokaj, hatta konuşmanın durması gibi bir durum bile meydana gelebilir.
Sosyal anksiyete, sosyal ortamlarda insanların yanında korku ve endişenin ortaya çıkmasına neden olan bir durumdur. Sosyal anksiyeteye sahip olan kişiler birileriyle tanışmak, flört etme ya da topluluk önünde konuşma gibi insanlarla etkileşime girilecek durumlardan korkarlar.
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Sosyal Fobi İçin İlaç Kullanımı
Tüm klinik çalışmalarda plaseboya eşdeğer olan fluoksetin (Prozac) dışında, tüm SSRI'lar sosyal kaygı için az çok etkilidir.
CİPRALEX, 18 yaş ve üzeri hastalarda majör depresif durumlar, agorafobili veya agorafobisiz panik bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi), yaygın anksiyete bozukluğu ve obsesif kompülsif bozukluk (OKB) tedavilerinde endikedir.
TSSB'den yakınmakta iseniz SELECTRA size yardımcı olabilir. Sosyal fobi; kişinin kaygı nedeniyle toplumsal faaliyetlerden kaçınması, içine kapanması ile karakterize bir durumdur. Sosyal fobiniz olduğunu düşünüyorsanız SELECTRA size yardımcı olabilir.
Sosyal anksiyete bozukluğunda tedavi
Hastalığın belli dönemlerinde propranolol (dideral) ve benzodiazepinler de tedaviye eklenebilir.
Kalıtsal rolü çok az olsa da ailenizde sosyal fobisi olan biri varsa sizde de olma olasılığı çok yüksektir. Uzmanlara göre en büyük etken beyinde salgılanan serotonin hormonu yüzündendir.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
Basitçe açık ve kalabalık ortamlarda korku duyma olarak bilinse de, çok daha karmaşık bir durumdur. Agorafobisi olan kişiler açık ve kapalı ortamlarda, örneğin kalabalık yerlerde, toplu taşımada, sıra beklerken, asansörde, sinema, tiyatro ya da küçük dükkanlar gibi sıkışık alanlarda yoğun anksiyete yaşayabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri