İlk görüşmenin amaçlarını beş maddede ele alabiliriz. Bunlar, danışanın kişi olarak tanınması, iyi bir danışma ilişkisinin kurulması, kuralların ve sürecin yapılandırılması, problemin ifade edilmesi ve danışmanla birlikte incelenmesi ve danışmanın danışmaya devam etme kararını vermesi şeklinde sıralanmaktadır.
Terapide İlk Seansta Konuşulanlar
Bugüne kadar neler yaptığını, hangi eğitimleri aldığını, hangi okuldan mezun olduğunu anlatır. Ardından hangi konularda çalıştığını, hangi kuramsal yaklaşımı takip ettiğini ifade eder. Son olarak ise oturuma dair danışanın ve uzmanın sorumluluklarını, gizlilik ve sınıfları ifade eder.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Ön görüşmede danışan ve danışman tanışır. Amacı danışana sunulacak en uygun hizmetin kararlaştırılmasıdır. Danışanlar ön görüşmede danışamaya gelme amaçlarından bahseder. Ön görüşme tam olarak bir psikolojik danışma oturumu değildir.
İlgili 44 soru bulundu
İlk görüşme seansı bir değerlendirme seansıdır. Terapist bireyin yaşadığı güçlüklerin kökenlerini araştırır ve semptoma neden olan tetikleyicileri belirlemeye çalışır. Değerlendirme sürecinde danışan için uygun olduğu düşünülen psikoterapi yöntemlerini belirler.
Psikolojik danışma, kişisel, sosyal, eğitimsel ve mesleki konularda kişilerin amaçlarını belirleme, karar verme, varolan problemlerini çözme ve benzeri konularda -tarafsız, kişilik haklarına saygılı, güven ve gizliliğe önem veren- eğitimli danışmanlardan yardım aldığı bir gelişim sürecidir.
Depresyon, anksiyete, fobi, mani, dikkat eksikliği, travma, yas, boşanma gibi psikolojik problemlerde profesyonel destek alınmaktadır.
Psikolojik Danışmanın Aşamaları
tarafından şöyle sıralanmaktadır: (1) Başlangıç ve alışma, (2) İlişki kurma ve değerlendirme, (3) Keşfetme ve buluş, (4) Yoğunlaşma ve hedef oluşturma, (5) Planlama ve eyleme geçme, ( 6) Veri toplama ve ara verme, (7) İzleme ve değerlendirme, (8) Kapanış ve ayrılma.
İlk Seansta Ne Konuşulur? Terapide ilk görüşme, terapistin ağırlıklı olarak soru sorduğu, tedavi ve değişim amacı taşımayan değerlendirme görüşmesidir. Bu görüşmedeki temel amaç danışanı tanımak, danışanın terapi sürecine dair beklentilerini anlamak ve terapiye yönelik hedefler belirlemektir.
“Gizlilik” psikoloji ve psikiyatri uzmanlarının en önemli mesleki ilkelerindendir. Psikolojik danışmanlık seansında danışanın anlattığı hiçbir bilgi bir başkasına anlatılmaz. Bu kişi danışanın yakını, eşi ya da ailesi olsa da durum değişmez.
Seanslar yaklaşık olarak 45-60 dakika sürer. İlk seans, duruma göre, daha uzun sürebilir.
Mucize Soru (The Miracle Question): Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçlarını netleştirmesi için kullanılır. Mucize soru genellikle şöyle sorulur: “Bu akşam uyuduğunda bir mucizenin gerçekleşeceğini ve bugün buraya getirdiğin sorunların çözüldüğünü varsay.
Genel ilke, ilk oturumlarda danışan kendini ne kadar güvende hissederse, keşfin daha fazla oluşacağını hatırlamaktır. Terapistin ya da danışmanın ilk görüşme boyunca öncelikli görevi, bireyin ilişkinin devam etmesi için istenen gerekli rahatlığı hissetmesine yardımcı olmaktır.
Son oturum olduğu için oturumların bitmesine yönelik danışanın düşünceleri ve duyguları sorulur ve oturum bitirilir (Voltan-Acar, 1998; akt; Yüksel-Şahin, 2018). Sürecin bitiminin, danışanın kendisindeki değişimi inkar etmesi veya geçici bir kriz yaşamasına neden olması olasıdır.
Travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlar, hastaların % 50'sinin iyileşme hissetmesi için yaklaşık 15-20 seans sürer. Bilişsel Davranışçı Terapi ile tedavi edilen bazı hastaların yaklaşık 10-20 seanstan sonra daha iyi hissettiklerini belirtmişlerdir.
Psikolojik danışman danışanların kendini anlamasına, problemlerini çözmede gerçekçi kararlar almasına, çevresindeki imkanları tanımasına ve sahip olduğu kapasitesini kendisine uygun bir düzeyde geliştirmesine yardımcı olur. Bu işleri gerçekleştirirken profesyonel bir şekilde hareket eder.
Psikolojik Danışman, üniversitelerin eğitim fakültelerine bağlı psikolojik danışma ve rehberlik, rehberlik ve psikolojik danışma veya eğitimde psikolojik hizmetler lisans programları mezunudur. Psikolog, üniversitelerin edebiyat ya da fen-edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümü mezunudur.
Temel psikolojik danışma becerileri; odaklanma/ dikkati verme, asgari düzeyde teşvik, etkili soru sorma, gözlem, özetleme, içerik ve duygu yansıtmadır.
Psikoloji öğrencileri psikolojinin tarihine, bilimsel araştırma yöntemlerine, psikolojik teorilere dair kapsamlı bir eğitim alırken psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğrencileri klinik görüşme ve uygulama ağırlıklı bir eğitim alır.
Psikologların tek başlarına tanı koyma ve tedavi etme yetkisi bulunmuyor. Ancak klinik psikologlar, özel eğitimlerden geçerek belirli terapi yöntemleri konusunda yetkinlik kazandıklarında, psikiyatri hekimi sorumluluğunda, onun önerisi ve yönlendirmesiyle psikoterapi yapabiliyor.
Psikologların eğitim fakültesinden aldıkları lisansla tek başlarına tanı koyma ve tedavi etme gibi bir yetkisi bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri