Bir kişi eğer başkaları öyle davrandığı için kendisi de bir davranışta bulunuyorsa, buna uyma denir. Birey, etkili kişilerle özdeşleşmek için hem görüşünü hem davranışını değiştirir.
Sosyal etki, davranışlar üzerinde uyma, kabul etme, itaat gibi değişik şekillerde gözlenebilir. Uyma, bireylerin düşünce ve davranışlarını içinde bulundukları toplumun, toplumsal yapının, bir grubun kurallarına, koşullarına uyacak biçimde düzenlemesidir.
uyum (toplumsal yaşam için gerekli olan kuralların yerine getirilmesinde gösterilen esneklik ve uyumluluk) ve uyma (toplumsal etki ve baskıya boyun eğme) paradoksunu yaratır.
İnsanların tutum, davranış ve düşüncelerini başkalarının tutum, davranış ve düşünceleri yönünde değiştirmelerine “uyma davranışı” adı verilir. Sosyal psikolojide üç tür uyma davranışı üzerinde durulur:1) açık bir istek olmaksızın uyma, 2) açık bir isteğe uyma, 3) boyun eğme ya da itaattir.
Normatif etki bireylerin kendi duygu ve düşüncelerinden toplum tarafından sevilme, kabul görme, dışlanmama gibi nedenlerle vazgeçmesidir. Asch deneyinde bunu ölçmeye çalışır. Uzunlukları birbirinden bariz şekilde farklı olan üç tane çizginin bulunduğu kartlar deneklere gösterilir.
İlgili 25 soru bulundu
Normatif sosyal etki, bireyin grup tarafından dışlanmak istemediği için uyum gösterdiği durumdur. İnsanların birçoğu arkadaşları, meslektaşları veya dahil olduğu diğer grup üyeleri tarafından sevilmek ve saygı görmek ister. Arkadaşlarına değer veren bir kişinin grup içindeki konumu korumak istemesi de oldukça doğaldır.
Etki bireylerin sosyal çevrenin taleplerini karşılamak için davranışlarını değiştirme biçimini ifade eder. Birçok biçim alır ve uygunluk, toplumsallaşma, akran baskısı, itaat, liderlik, ikna, satış ve pazarlamada (etkileyici pazarlama) görülebilir.
Asch deneyi, 1953'te yayımlanan ve insanın karar verme sürecinde çevresinin etkisinin ne denli önemli olduğunu anlamaya çalışan bir deneydir. ''Uyma deneyi'' olarak da bilinir.
Uyma davranışı bireyin toplum içinde entegrasyonunu sağlar. Uymaya yol açan iki ana neden vardır: Normatif etki (sevilme isteği), ve bilişsel etki (doğru olma isteği). Normatif etkinin temelinde içinde bulunulan grup tarafından kabul görme ihtiyacı, çoğunluğa uyma yönelimi ve ödül-ceza anlayışı bulunmaktadır.
Özdeşleşme bireyin kendisi için model oluşturan kişinin kişiliğinin bir parçasını, kendi kişiliğinin bir parçası yapma süreci olarak tanımlanmaktadır. Özdeşleşmenin bebeklikten başlayarak yaşamın her döneminde bireylere, kendi olma ve kendi hikâyesini oluşturma noktasında temel oluşturmaktadır.
Şema: Piaget Kuramı nda Şema zihnin dış Dünya'da ki nesneler ve olgulara ilişkin oluşturduğu tasarımdır. Özümleme: Önceden sahip olduğu bir şemayı farklı şemayla benzeşmesi. Ör:Televizyon kumandasını mikrofon sanan çocuk. Uyma: Eğer var olan şemayı yeni durumla ayırt edip yeni şema oluşturuyorsa bu duruma uyma denir.
Özümleme, bireyin, kendinde varolan bilişsel yapılarla çevresine uyumunu sağlayan bilişsel bir süreçtir. Diğer bir deyişle; çocuğun karşılaştığı yeni bir olayı, fikri, objeyi, kendisinde daha önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir. Çevresine,kendisinde varolan bilişsel yapılarla tepkide bulunmasıdır.
Sosyal Etki Kuramı, bireyin inançlarının, tutumlarının ya da davranışlarının çevresindeki kişilerden etkilendiğini açıklayan bir üst kuram olarak geliştirilmiştir (Goldsmith, 2015; Nettle, 1999).
Sosyal Etki: bir bireyin davranış veya inançlarını, bir kişi veya grubun gerçek veya hayali, niyetli veya niyetsiz baskısının etkisiyle değiştirmesi.
davranışını etkileyen ortamsal etkenleri, grup. büyüklüğü, grubun söz birliğinin etkisi, Mevkiin ve. saygınlığın prestij etkisi, ve yüzyüze olmanın etkisi.
İnsanlar özgürlüklerinin kısıtlandığını düşündüğü durumlarda tepki gösterirler. Mesela annesinin bu kıyafeti giyme dediği bir durumda çocuk annesine kendi davranışları üzerinde kontrol sahibi olabilmek için karşı çıkarsa bu durumda sosyal etkiye uymama davranışı görülür.
Uyum ve davranış bozuklukları ailenin baskıcı, aşırı disiplinli, aşırı koruyucu, alaycı, aşağılayıcı gibi yanlış tutumlarına, ve yangın, deprem, travmatik olaylar, aile içi şiddet, her türlü istismar, ölüm ve boşanmalar gibi olumsuz çevresel faktörlerle gelişebilir.
Sosyal etki, kendisini, büyük ölçüde, doğrudan istemlerin kabul edilmesi ile otoriteye itaatte gösterse de, daha dolaylı bir tarzda da grubun normlarına uyma yoluyla işleyebilir. Örneğin, Allport, kişilerin, bir grubun içindeyken korkular ve ağırlıklar hakkında daha ılımlı yargılar verdiklerini gözlemledi.
Kabul, anlaşılma ve onaylanma kadar kabul etme, anlama ve onaylama da psiko-sosyal ihtiyaçlarımız arasındadır. Bu gereksinimlerimizi ancak iyi örülmüş sosyal bir yapının içinde karşılayabileceğimizi söylemek doğru olur.
Etrafımızdan gördüğümüz uyum baskısı bizim düşündüklerimizin yanlış, söylenmemesi ya da yapılmaması gereken şeyler olduğunu düşündürür.
Sosyal deney, insanların belirli durumlara veya olaylara tepkisini test etmek için bir tür psikolojik veya sosyolojik bir araştırmadır. Deney, temel bilgi kaynağı kendi bilgileri ve bakış açıları olan insanlar olduğunda belirli bir sosyal yaklaşıma dayanır.
Sherif'in en ünlü deneylerinden biri 1936 yılında Columbia Üniversitesi'nde yaptığı Otokinetik Etki Deneyi. Deney, otokinetik illüzyona dayanıyor. Bu illüzyon sabit bir ışığın karanlık ortamda hareketli gibi görünmesini anlatır.
Birbiriyle etkileşim içerisinde olan bireylerden oluşan topluluktur. 2. Kendilerini bir gruba ait gören iki ya da daha fazla sayıda bireyin oluşturduğu sosyal bir birimdir. 3. Karşılıklı bağımlılık ilişkisi içerisinde olan bireylerden oluşan bir topluluktur.
Bireyin içinde bulunduğu toplumdan etkilenerek toplumun beklentilerine uygun tepkilerde bulunmasına sosyal davranış denir. etkilenmesine sosyal etki denir.
Örneğin kişilerin toplumsal tutum ve davranışları; bu tutum ve davranışların dil ve yüz ifadeleri yoluyla aktarımı ve kişilerin aktarılan bu sosyal bilgileri seçme, yorumlama ve hatırlama yöntemleri sosyal bilişin inceleme alanlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri