Gebe bayanlar mümkün olduğunca kısa sürelerde ve yorulmayacak tempoda ev işi yapabilirler.
Hamilelikte ev işi yapmak banyo temizliği gibi olmazsa olmaz bir uğraşı da gerektirir. Genellikle banyo temizlerken, bebek bekleyen anne adaylarının solumaması gereken kimyasalların kullanıldığı uğraşları içerir. Gebelikte temizlik malzemeleri kullanmak eğer kimyasala maruz kalmayacaksanız tehlike içermez.
İlgili 19 soru bulundu
4857 sayılı İş kanunu 74. maddesi uyarınca kadın işçilerin doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Bu süre ücretli izin olarak nitelendirilir. Erken doğum yapılması halinde doğumdan önce kullanılamayan izinler, doğumdan sonra kullanılır.
Bu ağır işler, duruş bozuklukları, boyun, sırt ve bel ağrıları, bel boyun fıtıkları, menüsküs yırtıkları ve kalça ağrıları gibi birçok hastalığı tetikliyor. Memorial Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanları, ev kadınlarına iş yaparken dikkate almaları gereken önerilerde bulundu.
Gebe kadın çalışanlar günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
Örneğin ilk 3 ayda aile, arkadaş ve partner desteğinin azlığının düşük riskini arttırdığı görülmüştür. Yani nazar değer de düşük olur diye bu haberi paylaşmamak bilakis düşük riskini arttırabilir.
Gebelerin vücut hijyenini sağlamaları açısından her gün banyo yapmaları tavsiye edilmektedir. Burada en çok dikkat edilmesi gereken konu ıslak zeminde kayıp düşmeyi önleyecek önlemlerin alınmasıdır. Yine olası gelişebilecek problemlere karşı banyonun kapısı kilitlenmemelidir.
Yalnızca gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek düşük riskini ortadan kaldırmak için zaman zaman doktorlar tarafından yasaklanır. Zaten gebelik belirtileri oldukça yoğun yaşandığı için ilk 3 ay cinsel keyif ertelenebilir.
Hamilelikte cinsellik son derece normal ve pek çok çift için güvenlidir. Eğer annede erken doğum riski, plasentanın aşağı yerlesmesine bağlı kanamalar , plasental sorunlar ya da tekrarlayan düşük geçmişi gibi sorunlar bulunmuyorsa, cinsel ilişki bebeğe karşı bir tehlike arz etmez.
Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Bebeğin ilk oluşum aşamasında anne adayı hiçbir şey hissetmeyecektir. Bazı kadınlar ise çok hassastır ve regl tarihinden önce hamile kaldıklarını anlayıp hissederler. 4. haftaya gelindiğinde bazı anne adaylarında kahverengimsi hafif bir lekelenme olabilir.
Gebeliğin başlangıcında yaygın görülen ve son aylarında da ortaya çıkan yorgunluk hissi anne adaylarına zor anlar yaşatabiliyor. Ancak basit önlemlerle bu olumsuzluğu gidermek mümkün.
Günlük hayatta kullanılan elektronik cihazların hamilelik üzerinde olumsuz etkileri olmadığı görülmüştür fakat yine de bu cihazların çoğu günlük hayatımıza yeni girdiği için yeterli çalışma yapılıp veri toplanana kadar gebelere tedbirli davranmalarını tavsiye ediyoruz.
Çok yüksek seviyelerdeki stres erken doğum ve düşük kilolu doğuma sebep verebilir. Bu aşırı stresin sebebi iş kaybı, boşanma veya yakın bir aile ferdinin ölümü olabilir.
Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Bu doğrultuda doğum izni süresi hesabında gebelik 40 hafta olarak ele alındığından kadın işçi gebeliğinin 32. haftasını tamamlaması itibariyle doğum iznine ayrılabilmektedir.
İş Kanunu 74'üncü madde hükmü gereğince , kadın çalışanlara toplam 16 hafta doğum izni verilir (doğumdan 8 hafta öncesinde ve sonrasında.) Çoklu gebelik durumlarında, doğum öncesi izin süresi 10 hafta olarak belirlenmiştir. İzin süresi hamileliğin 32. haftasında başlayabilir.
Genel olarak işsizlik maaşı alabilmenin bir takım şartları vardır. Bunların en başında iş sözleşmesinin işçinin istek ve kusuru dışında sona ermesi gelir. Bu nedenle sadece hamilelik nedeniyle işten ayrılma işsizlik maaşı hakkı vermez.
Çoğul gebelik, kanama, su gelmesi, erken doğum tehdidi, düşük tehlikesi, rahim ağzı kısalığı, gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi), gebelikte ilaç kullanımı, radyasyon maruziyeti, gebelik şekeri, bebeğin eşinin aşağı yerleşimli olması bunlardan bazıları olmaktadır.
Hamileliğin ilk haftası belirtileri nelerdir? Bazı kadınlar hamileliklerinin ilk haftasında belirti göstermezken, bazısı ise semptomlar yaşayabilir. Hamileliğin ilk haftasında kasık ağrısı, yorgunluk, göğüs hassasiyeti, hafif karın krampları görülebilmektedir. En yaygın ilk hamilelik belirtisi adet gecikmesidir.
3 aylık gebelikte bebekte neredeyse tüm organlar çalışmaya başlamıştır. Pankreas, insülin üretmeye başladı. 3. ayın sonunda bağırsakları karnın içine tam olarak yerleşmiş durumdadır. Bebeğiniz artık daha önceleri kan hücreleri sağlayan yolk kesesine ihtiyaç duymayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri