Betonun özellikle kuru halde iken elektriksel iletkenliği de oldukça düşüktür. Bunun sonucu olarak betonarme donatılarının pratik olarak korozyona uğramayacağı söylenebilir (Doğan (2009)).
Bu tuzlar ve kalsiyum hidroksit, betonun içerisine sızan suların etkisiyle çözülür ve kapiler hareketle betonun yüzeyine doğru hareket eder. Yüzeye çıkan suyun buharlaşması sonucunda, kalsiyum hidroksit ve tuzlar beton yüzeyinde genellikle 3 mm ile 15 mm arasında bir çökelti tabakası oluşturur.
Çatlaklar, mikro çatlaklar, kabarıklıklar, pullanma, kavlama veya katman ayrılması , yüzey hazırlamaya devam etmeden önce sökülmesi ve yamanması gereken çürük betonun belirtileridir.
Demir aslında oldukça dayanıklı kimyasal bir elementtir. Dayanıklılığı sebebiyle sanayi, inşaat ve endüstri gibi pek çok alandaki üretimlerin hammaddesi olarak kullanılır. Demirin doğada yok olma süresi yaklaşık 100 yıldır.
Su veya hava teması kesilmemiş betonarme içindeki demir “oksitlenir, paslanır, korozyona” uğrar ve çekme kuvveti zayıflar. Yapıya nüfuz eden su, yapıların taşıyıcı (kolon, kiriş) kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarda düşmesine neden olur.
İlgili 42 soru bulundu
Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
(1998)). Büyük Marmara depremi sonrası yapılarda beton mukavemetinin çok zayıf olduğunun, zayıf betonun korozyon problemi yarattığının görüldüğü, korozyonun İstanbul'u depremden daha fazla tehdit eden bir konu olduğu, binalarda kullanılan demirlerin neredeyse eriyip bir iz halinde kaldığı belirtilmiştir (Koç (2012)).
Galvanizleme, demir veya çelik üzerine koruyucu bir çinko kaplaması işlemi olarak ifade edilebilir. Çinko demirden yaklaşık 30 kat daha yavaş korozyona uğradığından, galvanizleme paslanmayı önlemenin ucuz ve etkili bir yolu olabilir.
Beton dayanımında meydana gelen azalmanın etkisiyle kolon ve kirişlerdeki demirler havayla temas etmekte ve demirlerde korozyon oluşmaktadır.
Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur.
Beton kırıldıktan sonra ortaya çıkan değer betonun kalitesini gösteriyor. Betonun kırılması değil, kırdığı basınç değeri baz alınıyor. Uzmanlar, beton kalitesinin C30'un altında olmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Sağlam binalarda bir diğer önemli faktör ise demir kullanımı.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Betonarme yapıda kullanılan betonda bölgesel ya da bütünüyle havadaki karbondioksit nedeniyle bir karbonatlaşma görülürse betonun alkalisi düşer. Betonarme içerisindeki donatı üzerinde oluşan pasif oksit filmi, betonun alkalisinin düşmesi sebebiyle bozulur ve donatı korozyona uğrar.
Binanın iskeletini / karkasını oluşturan inşaat demiridir. Demir korozyondan, ne kadar etkin korunursa, binayı o kadar sağlam ve güçlü kılar. Böylelikle yapıyı etkin korumuş ve ömrünü uzatmış olur.
Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir. AYRINTILI DEPREM YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Çelik, demirden daha güçlüdür (akma ve nihai gerilme mukavemeti) ve birçok demir türünden de daha dayanıklıdır (genellikle kırılma tokluğu olarak ölçülür). En yaygın çelik türleri, ağırlıkça % 0,5'ten daha az karbon ilavesine sahiptir.
Pasın demir üzerinde oluşturduğu tabaka mukavemet özelliğini azaltır. Pas demirin daha çabuk yıpranmasına hatta çürümesine sebep olur. Demirdeki paslanma yapıyı zamanla zayıflatarak güvenliği tehlikeye atar. Yapılarda paslı demirlerin kullanımı yapıların ömrünü kısaltır.
Yani demirin paslanması bildiğimiz gibi yalnızca kimyasal değişim değil, elektrokimyasal bir değişimdir. Demir paslanmaya başladığında zamanla demir yüzeyinde havayla temas eden bölge azalır. Sonuç olarak paslanma yavaşlar ve demir yeteri kadar sürede gerekli etkilere maruz kaldığında tamamen paslanır ve çürür.
Donatı alanı yetersizliği
Kesitindeki mevcut donatısı gereken donatıdan küçük olan elemanlar görünüş penceresinde kırmızı renge boyanır. Yeterli olanlar yeşil renkte görünür.
Demir, çelik ve diğer maddeler zamanla havada ve suda bulunan oksijen atomu ile kimyasal tepkimeye girerek oksitlenir. Demir üzerinde oluşan oksitlenmeye pas, çelik üzerinde oluşan oksidasyona ise korozyon adı verilir.
Betondaki donatı çeliğinin korozyonu betonda çatlaklara yol açar ve aderans dayanımını azaltır. Oluşan bu çatlaklar betonun bozulmasını ve zararlı iyonların betona nüfus etmesini hızlandırırlar ve sonuçta yeni çatlaklar oluşur.
Konut ve benzeri betonarme yapıların ekonomik servis ömrü genellikle 50 yıldır. Köprü, baraj gibi daha önemli yapılanların ise 100 yıl gibi daha uzun süre sorun çıkarmadan hizmet vermesi beklenmektedir.
Beton içerisinde yüklerden edilgen durumda olan betonarme donatıları, koruyucu katmanları bozarak Fe(OH)2 çökeltir. Böylelikle donatının paslanmasına neden olur ve bu paslanma için ilerleme kaydeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri