5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
5 Litre Süte Ne Kadar Yoğurt Mayası Konur? 5 Kilo Sütten Yoğurt Yapımı, 3 Kilo Sütten Yoğurt YapımıKaynatılmış günlük süte katacağınız maya miktarı % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt yeterlidir.
1 kilo süte 2 yemek kaşığı çok fazla bende yapıyorum 4-4,5 kiloya 1 yemek kaşığı maya koyuyorum.
İlgili 16 soru bulundu
3 kilo süte ne kadar maya gerekir? Yoğurdu mayalarken tercih edeceğiniz en ideal ölçü ise 3 litre süte 1 yemek kaşığının dörtte biri oranda yoğurt mayalamak olacaktır. Sofralarımızın baş tacı olan yoğurt hem oldukça yararlı hem de son derece lezzetli bir gıdâdır.
Maya miktarını azaltın. Kaynatılmış günlük süte katacağınız maya miktarı % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt yeterlidir.
Yoğurt mayalarken ideal süt ısının 40 derece olması gerekir. Aynı zamanda yoğurdun sulanmasını önleyen bir diğer detay da yoğurdun mayası süte katılırken yarım çay kaşığı tuzu mayaya ekleyip öyle süte karıştırın. Az miktarda da olsa tuz yoğurdun sertleşmesine yardımcı olacaktır.
Cevabımız 24 olacak. 5 kg sütten 3 kg yoğurt elde ediliyor. buna göre 40kg sütten ne kadar yoğurt elde ederiz?
Ilınınca iki yemek kaşığı yoğurtu süte ekleyin. Daha sonra 100 derecede 5 dakika ısınan fırına, sütü ağzı açık bir kaba koyup kapağını kapatın. 5 saat bekledikten sonra taş gibi yoğurt elde etmiş olacaksınız.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
* 10 litre süt için yarım kapak peynir mayası bir bardakta sütle karıştırılarak süte ilave edilir.
Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Yoğurt mayalama süresi sütünüze koyduğunuz maya miktarı ve sıcaklık oranında değişiklik gösterebilir. 1 litre süte 1 kaşık yoğurt koyarsanız 5-6 saat içerisinde yoğurdunuz mayalanmış olacaktır. Ancak 1 litre süte 1 şeker kaşığı kadar az miktarda maya koyarsanız bu süreyi yaklaşık 10- 12 saate kadar uzatmış olursunuz.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Fermantasyonunu tamamlayamayan yoğurt süner ve salyamsı bir yapı ortaya çıkar. Özellikle bu konuda sütün sıcaklığı büyük bir öneme sahiptir. Yüksek sıcaklık üzerinden mayalama yapıldığı vakit, fermantasyonu yapan bakteriler ölür.
*Yoğurdunuz mayalandığı anda üstünü açmanız gerekiyor. Aynı şekilde bıraktığınızda yoğurdunuz mayalanmaya devam edeceğinden ekşir. *Yoğurdunuzda kaymağı seviyorsanız mayalarken kaymağı dağıtmamaya dikkat edin. Sütünüz soğuduğunda üstünde bir tabaka oluşur.
Pirinçler suyunu çekince bir litre süt ve bir su bardağı toz şekeri ekleyip kaynayana dek karıştırılır.
Süt ile pirinç iyice kaynadıktan sonra 2 su bardağı şekeri tencereye ilave edin. Şekeri de ekledikten sonra kısık ateşte bir saat pişmeye bırakın. Piştikten sonra kaselere bölüştürerek servis etmeye hazır hale getirin. Afiyet olsun.
Mesela kapak yerine bir tel süzgeç koyulabilir ve bir bez vasıtasıyla sarılabilir. Bunun ardından ise 5 ya da 6 saat boyunca en az bekletilmeye bırakılmalıdır. Bu süreç içerisinde mayalanmış olan yoğurt damda istendiği gibi taş gibi sert hale gelecektir. Bu süre geçtikten sonra ise buzdolabına kaldırmak yeterlidir.
Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Tutmayan yoğurtlarınızı yeniden mayalayabilirsiniz. Bununla beraber dikkat etmeniz gerekenler var. Yoğurt mayalama işlemleriniz için yardımcı notlar sunuyoruz. Tutmayan sütünüzü buzdolabında bir saat kadar dinlendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri