Sosyal sorumluluk, her bireyin ekonomi ve ekosistem arasında bir denge sağlamak amacıyla gerçekleştirdiği bir çeşit görevdir. Eğitim, sağlık, yardım ve çevre konuları sosyal sorumluluğun öncelikli konularıdır.
Sosyal sorumluluk projesi; temel insan haklarının ihlali, çevreye verilen zararlar, ayrımcılık gibi toplumsal açıdan yaşanan sorunları çözüme kavuşturmak için başlatılan çalışmalardır. Bu projeler; sivil toplum örgütleri, dernekler, vakıflar, özel ve kamu kuruluşları gibi çeşitli kurumlar tarafından yürütülebilir.
Sosyal sorumluluk uzmanı, yer aldıkları sivil toplulukların veya firmaların projeleri içerisinde yer alır. Günümüzde pek çok işletme, sosyal sorumluluk yürütür. Bu projelerin planlanması, oluşturulması, firma içindeki diğer birimler ile uyumu, proje sonuçlarının yorumlanması sosyal sorumluluk uzmanının görevidir.
Sosyal Sorumluluk Faaliyetine Çalışanın Katılmasının Önemi
Kurumsal sosyal sorumluluğun temelinde, toplumdan aldığını topluma kazandırma anlayışı ile birlikte, kurumların, topluma ve elbette iç hedef kitlesi olan çalışanlarına karşı sorumluluklarını yerine getirme ve bu yolla da itibar yaratma bilinci yatmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Sosyal Sorumluluk Projesi Nedir? Tüm insanlığı ve toplumu ilgilendiren problemlerin üstesinden gelmek adına sivil toplum kuruluşları, şirketler, bireyler, devlet ya da özel sektör tarafından hazırlanan projelere sosyal sorumluluk projesi denir. Sosyal sorumluluk projelerinde kâr amacı ve kişisel çıkar güdülmez.
Sosyal sorumluluğu benimsemenin temel yolları arasında; hayırseverlik, gönüllülüğün teşvik edilmesi, etik çalışma uygulamaları ve çevresel değişiklikler yer alır. Topluma fayda sağlamak ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak sosyal sorumluluğun başlıca yararları arasındadır.
Sosyal Sorumluluk Departmanı, Yıldız İşletme Kulübü'nün topluma, çevreye ve canlı hayatına katkı sağlamak amacıyla sosyal sorumluluk alanındaki çalışmalarını yürüten departmandır.
Sosyal açıdan sorumluluk taşıyan iş uygulamaları, kurumun benimsediği ve yürüttüğü, toplumun refahını iyileştirme ve çevreyi koruma konularını destekleyen uygulamalardır. Sadece yasalara uyma gibi zorunlu ya da ahlaki standartlara uyma gibi beklenen değil, aynı zamanda isteğe bağlı olan faaliyetleri de kapsamaktadır.
Wildsor (2006: 95), kurumsal sosyal sorumluluğu üç temel yaklaşımda incelemiştir: Etik sosyal sorumluluk, ekonomik sosyal sorumluluk ve kurumsal vatandaşlık.
Sosyal sorumluluk projeleri çok farklı alanlarda gerçekleştirilebilir. Çevre sorunları, ekonomik problemler, kültürel ve sosyal konular, eğitim sorunları ve fırsat eşitliği gibi alanlar, sıklıkla rastlanılan Sosyal sorumluluk projesi örnekleri arasında yer almaktadır.
Yani sorumluluk, hayatımızın içerisinde olan bir kelime olarak bilinmektedir. Bazı sorumluluklar kişisel olurken bazıları ise herkesin sorumluluğudur. Örneğin çevremizi temiz tutmak, hastalara yardımcı olmak ve trafik kurallarına uymak gibi.
Sosyal Sorumluluk. Sosyal sorumluluk kişi ve kurumların sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel konularda sorumlu ve dikkatli davranmasını ifade eden bir tanımdır. Kişi ve kurumların sosyal sorumlu davranmaları toplumsal gelişime katkı sağlar.
Burada önemli olan nokta, işin temel doğasının toplumu paydaş olarak görebilmesidir. Sosyal sorumluluk, bireylerin ve şirketlerin, iş etiği kapsamında bir bütün olarak çevrelerinin ve toplumun çıkarları doğrultusunda hareket etme görevine sahip oldukları anlamına gelir.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk (Kurumsal Vatandaşlık olarak da adlandırılır), şirketlerin kendilerine, paydaşlarına ve kamuya karşı sosyal sorumluluk sahibi olmalarına yardımcı olan sürdürülebilir bir iş modelidir. Kuruluşlar, KSS'yi uygulayarak çevre ve toplumun tüm yönleri üzerindeki etkilerinin farkında olabilirler.
Kurumsal sosyal sorumluluk (KSS), bir kuruluşun sosyal, çevresel ve ekonomik sorumluluklarını yerine getirme taahhüdünü ifade eder. Bu sorumluluklar, kuruluşun faaliyet gösterdiği toplum, çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler, çevre ve paydaşlar gibi ilgili tüm grupları içerir.
Sosyal Sorumluluk denetimleri işletmenizin müşteri tarafından denetim kontrol listesine göre denetlenerek uygun kanıtlarla raporlanmasıdır. Müşteri bu olumlu (doğrulanmış rapora) göre kararını verir ve veri tabanına girmenizi sağlar.
Özetle bireysel sosyal sorumluluk devletin ya da işletmelerin sosyal sorumluluk başlığı altında yaptıkları etkinliklerin dışındadır. Bireylerin top- lumun değer yargılarına ve normlarına uygun bir şekilde hareket ederek, herhangi bir şekilde yarar beklemeksizin gönüllü olarak faaliyette bulunma- sıdır.
Sosyal sorumluluk tamamen gönüllülük esasına göre yürütülmekte ve toplumu iyilik yapmaya, yardımseverliğe teşvik etmeye, özel bir konu hakkında insanları duyarlı davranmaya davet etmeye yöneliktir. Sosyal sorumluluk bilinci ile toplumda oluşabilecek olumsuz durumların bertaraf edilmesi mümkündür.
Sosyal sorumluluk projeleri, halkla ilişkiler uygulamalarının önemli bir parçası olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri