Bireyin sosyal çevre ve sosyal organizasyon içindeki yerini belirler. Bu konum prestije dayanır ve beraberinde yaşam tarzı, haklar ve sorumluluklar getirir. Kamusal figür, politikacı, internet ünlüsü gibi ünlü kişiler etkili sosyal statülere örnektir.
Irk, din, yaş, cinsiyet, soy atfedilen statü örneklerindendir. Gelişmiş, çağdaş toplumlarda kazanılmış statüler önemli iken, gelişmemiş toplumlarda atfedilen statülerin önemli olduğu görülmektedir.
Sosyal statü bir kişinin toplum içindeki konumunu, itibarını ve gücünü yansıtır. Sosyal statü birçok faktör tarafından şekillendirilir ve etkilenir. Bu faktörler arasında kişinin mesleği, eğitimi, geliri, aile geçmişi, yaş, cinsiyet, etnik köken, din, dil ve yaşadığı coğrafya gibi çeşitli özellikler bulunur.
Statü Faktörleri
Statüyü etkileyen faktörler; bireyin yetenekleri, eğitim seviyesi, sahip olunan meslek, yaş ve cinsiyet durumu olarak belirlenmiştir.
1- Edinilmiş Statü: Kişinin başarısına değiş mevcut konumuna bakılarak verilen statülere edinilmiş statü denir. Örneğin 18- 35 yaş aralığındaki kişiler için kullanılan ''genç'' terimi, edinilmiş bir statüdür.
İlgili 30 soru bulundu
Toplumsal statü, bireyden farklı olarak hak ve ödevler toplamı olup, bireyin toplum içindeki yerini belirler. Statünün dinamik tarafı olan rol ise, bireyin kendisine atfedilen haklarını kullanması ödevlerini yerine getirmesidir (Linton,1936:113-115).
Özel öğrencilik statüsü nedir? Yurt dışında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimleri süresince, her türlü masrafları kendi imkanları, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanan öğrenciler özel öğrenci olarak tanımlanmaktadır.
Statü, toplumsal grupta belli bir konumun ya da belli bir mevkiinin öteki yerlere göre durumunu belirler. 1-) Hemen hemen bütün toplumlarda soy bağı toplumsal statüyü belirler. Yani toplumda birisi seyyid, prens, bakan çocuğu vb. ise farklı bir statüye sahip olur.
Statünün dinamik ya da davranışsal yönüne rol denir. Kişinin toplum içinde işgal ettiği konumuna uygun olarak yapması beklenilen davranışların bütünüdür.
Bir kişinin toplumsal statüsü o kişinin anahtar rolü olarak kabul edilir. Bireyler toplumda nasıl görülüyor ve ne diye biliniyorlarsa kişilerin anahtar rolleri odur. Örneğin bir kişi hem anne, hem abla, hem teyze, hem arkadaş hem de öğretmen olabilir.
2. Kazanılmış Statü Kişilerin kendi çabaları sonucu elde ettikleri statüdür. Örneğin, anne, baba, öğretmen rolü çok büyüktür ve çok çabuk değişebilir.
Statü bir anlamıyla kişinin toplumdaki konumunu, diğer anlamıyla, kişinin, başkalarının gözündeki değerini ifade eder.
öğretmen, öğrenci gibi şeyler buna örnek olabilir. hatta baba/anne olmak da bir kazanılmış statüdür. bir bireyin doğuştan sahip olmadığı, kendi çaba ve gayretiyle sonradan elde ettiği statülerdir. öğretmen, öğrenci, zengin ya da yoksul olmak kazanılmış statüye örnek verilebilir.
Cevap: 1. Bir kimsenin, bir kurum veya bir toplum içindeki durumu. 2. Bir topluluk veya bir toplum içinde bir kimsenin durumu veya kazandığı saygınlık.
Sosyal saygınlık (prestij) Sosyal saygınlık (prestij), bireyin sahip olduğu statülerle ilgilidir. Birey, statüsünün kendisine yüklediği rolü ne kadar başarılı uygularsa toplum nezdinde o kadar beğeni kazanır. Bireyin zekâ, ahlak, yetenek ve yaratıcılık yönü sosyal saygınlık kazanmasında etkilidir.
Mesleki Statü: Eğitim yoluyla kazanılan sistematik bilgi ve becerilere dayalı olarak insanlara fayda sağlayan iş ya da uğraş anlamında kullanılmaktadır.
Sosyal statü veya toplumsal konum, bir bireyin belirli bir toplum ve kültür içindeki konumu. Bireyin sosyal çevre ve sosyal organizasyon içindeki yerini belirler. Bu konum prestije dayanır ve beraberinde yaşam tarzı, haklar ve sorumluluklar getirir.
Statüler toplumdan topluma değişiklik gösterebilir. Bazı statüler doğuştan vardır, bazıları ise sonradan kazanılır: İnsanların statülerinin bazıları doğuştan getirdiği statüler olmasına karşın, bazıları da bireysel çabalarla oluşturulmuş statülerdir.
Statü tutarlılığı, kişinin sosyal eşitsizlik bakımından, sınıfsal durumu değişse de sosyal konumunun değişmemesi halidir. Örneğin orta sınıfların gelirlerinin az ya da çok olmasının onların statülerini doğrudan etkilememesi vb.
Bir bireye ya da kümeye başka birey ya da kümelerle ilişkilerinde üstünlük sağlayan duruma sosyal saygınlık denir. Birey bu saygınlığı ya statüsü nedeniyle elde eder ya da kişisel özellikleriyle kazanır. İlkine statüsel saygınlık, ikincisine kişisel saygınlık adı verilir. Statüsel saygınlık, statü bittiği zaman biter.
Sınıflar, mülkiyet ve kazançla eşleşen ekonomik etkenlerden kaynaklanırlar. Statü ise grupların hayat tarzları tarafından belirlenir.
(Türk Dil Kurumu'na göre Statü: ''Bir kimsenin, bir kurum ya da toplum içindeki durumu.'' olarak tariflenmektedir. Buna göre bir insan evli, emekli, albay, doktor, hakim, bankacı, profesör gibi pek çok sıfatla toplum içinde konumlanır.
Statü değişikliği: işyerinde (4/a)' lı olarak çalışan bir işçi işyerinde (4/b) statüsüne tabi olursa 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olarak sigortalılığı devam ettirilmektedir. Bu tür statü değişiklikleri durumunda yapılan çıkışlarda bu kod seçilmektedir.
Statü değişikliği nedir? Vize statü değişikliği B-1 ya da F-1 gibi çeşitli türlerde göçmen olmayan vize sahipleri tarafından vize türünü değiştirmek ya da mevcut bir vizeyi uzatmak için yapılan bir başvurudur.
Statü seti terimi, bir kimsenin belli bir anda sahip olduğu statüler toplamına işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri