Sosyal duygusal beceriler, bireyin sağlıklı bir gelişim sağlaması için, duygusal zeka, duygu yönetimi/kontrolü, farkındalık, empati, sosyal ilişkileri düzenleme, merak, azim, sabır gibi becerileri içermektedir.
Araştırmada incelenen sosyal ve duygusal beceriler, başkalarıyla iletişimde olma, açık fikirli olma, iş birliği yapma, duygularını düzenleme ve görevlerde gösterdikleri performans olarak beş grupta toplandı.
Sosyal duygusal gelişim, çocuk gelişiminin bir alanını kapsamaktadır. Çocukların duyguları anlama, deneyimleme, ifade etme ve yönetme becerilerini içeren bir gelişim alanıdır.
CASEL'in çarkı olarak bilinen sosyal duygusal öğrenme modelinde beş temel yeterlilik alanı yer alıyor: öz farkındalık (self awareness), öz yönetim (self regulation), sosyal farkındalık (social awareness), ilişki becerileri (relationship skills) ve sorumlu karar alma (responsible decision making).
İlgili 32 soru bulundu
Sosyal duygusal gelişim bebeklikten itibaren başlamaktadır ve her yaş döneminin kendine has özellikleri bulunmaktadır. Çocukların tüm hayatları boyunca sağlıklı bir sosyal duygusal gelişim gösterebilmeleri için temelleri sağlam atılmalıdır yani bebeklik çağlarından itibaren bir güven ortamı sağlanmalıdır.
Çocukların duygusal gelişimini desteklemenin en önemli yollarından biri de onları etkin bir şekilde dinlemektir. Çocuklara iletişim, öfke kontrolü, kişilerarası problem çözme gibi yaşam becerilerinin kazandırılması gerekir.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Sosyal-duygusal öğrenme veya kısaca SEL, eğitimde önemli bir kavramdır çünkü öğrencilerin okul, çalışma hayatı ve ötesinde gezinmek için gerekli becerileri edindikleri bir çerçevedir. Özellikle kendini koruma, kendini kontrol etme, ilişki kurma ve karar verme konularında yardımcı olur.
Araştırmacılar, bilişsel olmayan becerilerin temel olarak motivasyonu, konsantrasyonu, iş hayatını, akademik başarı ve gelişimi, sosyo-duygusal refahı ve iyi davranış yoluyla öğrenmeyi desteklediğini belirtmişlerdir (Heckman vd., 2006; Skopek ve Passaretta, 2021).
Sosyal duygusal gelişim, çocuğun kendisini ifade edebilmesi, duygularını kontrol edebilmesi, kendisiyle ve çevresiyle barışık ve uyum içinde olabilme becerilerini içerir. Duygu kontrol edebilme becerisi çocukların ilişki sürdürebilme becerilerini geliştirecektir.
Öz Farkındalık ve Kendini Keşfetme: Kişisel gelişim, bireylerin kendilerini daha iyi anlamalarını sağlar. Kendi değerleri, tutkuları, ilgi alanları, güçlü ve zayıf yönleri hakkında farkındalık geliştirmek, doğru hedefler belirlemek ve kendileriyle daha derin bir bağlantı kurmak için önemlidir.
- Empati - Duyguları ifade etme ve anlatım - Mizacını kontrol etme - Bağımsızlık - Uyum sağlayabilme - Beğenilme - Kişilerarası sorunları çözme - Sebat - Sevecenlik - Nezaket - Saygı (Shapiro, 2004: 16).
SOSYAL BECERİ ALANLARI NELERDİR? ➢ İlişkiyi başlatma ve sürdürme becerileri: Dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, kendini tanıtma, yardım isteme, bir gruba katılma, yönerge verme, yönergelere uyma, ikna etme vb. yerine getirme, başkalarının görüşlerini anlamaya çalışma vb.
Sosyal beceri eksikliği, kişinin sosyal etkileşimlerde güçlük yaşadığı ve sosyal ilişkilerini yeterince geliştiremediği durumu ifade eder. Sosyal beceri eksikliği olan kişiler, başkalarıyla iletişim kurma, empati yapma, işbirliği yapma, problem çözme ve çatışma yönetimi gibi sosyal yeteneklerde zorluk yaşayabilirler.
Sosyal beceriler terimi, aynı zamanda “davranışsal yetenekler,” “temel yetenekler” olarak da tanımlanabiliyor. Bu kapsama giren beceriler, duygusal zeka, etkileşim ve analiz yeteneği, problem çözme, inovasyon ve takım çalışması gibi yetenekleri içermekte.
Bu beceriler, açık bir şekilde iletişim kurmayı, aktif bir şekilde dinlemeyi, işbirliği yapmayı, uygun olmayan sosyal baskıya direnmeyi, çatışmayı yapıcı bir şekilde müzakere etmeyi ve gerektiğinde yardım almayı içerir.
CASEL becerileri, Akademik, Sosyal ve Duygusal Öğrenme için İşbirliği (CASEL) tarafından oluşturulan CASEL 5 sisteminde ana hatlarıyla belirtilen beş ana beceri kümesidir. Sistem, başarılı sosyal-duygusal öğrenme için yapı sağlar.
Sosyal ve Duygusal Öğrenme (SEL) nedir? Sosyal ve Duygusal Öğrenme veya kısaca SEL, büyük duyguları yönetmek, ilişkiler kurmak, kişisel farkındalık kazanmak, problem çözmek, sorumlu seçimler yapmak ve hedefler belirlemek için gerekli becerilerin öğretilmesi ve geliştirilmesidir.
Sosyal beceri kavramını bireyin toplumdaki kişilerle etkili iletişimini sağlayan, sosyal kabul edilebilir davranışları sergileme, sosyal kabul görmeyen davranışlardan kaçınma ve hem kendi hem de topluma yararlı davranışları sergileme becerilerine sahip olmak şeklinde açıklayabiliriz.
Bebekler sevinç, öfke, üzüntü ve korku gibi temel duyguları hissetmeye başlarlar. Daha sonra, çocuklar benlik hissi geliştirmeye başlarken, utangaçlık, sürpriz, şaşkınlık, utanç, suçluluk, gurur ve empati gibi daha karmaşık duygular yaşar.
Sizi kızdıran; çocuğunuzun söz dinlememesi, “yapma” dediğiniz şeyleri yapması, bir türlü ödevine başlamaması, sofrada yemeğiyle oynaması, kardeşine zarar vermesi veya yatağa yattığı halde siz yorgunluktan tükenmişken onun bir türlü gözünü kapamamasıdır. Bunlar sizi “kızdırır”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri