Çocuk parası alabilmek için öncelikle ailenin ilgili nüfus müdürlüğüne gidip çocuğu Kimlik Paylaşım Sistemi'ne (KPS) kaydettirmesi gerekir. Sonrasında ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Doğum Yardım Başvuru Dilekçesi'ni eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmalıdır.
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
ÇOCUK DESTEĞİ NEDİR, NE KADAR? Bakan Yanık, sosyal yardımlardan faydalanan ailelerdeki çocuklara ilişkin ilave destek sağlayacaklarını kaydederek, “Çocuk Destek Bileşeni” kapsamında hanelerde bulunan çocuk sayısına göre hanelere aylık 350 TL ile 650 TL aralığında destek vereceklerini belirtti.
Güncellenen katsayılar dikkate alınarak hesaplanan ve 01.07.2023 – 31.12.2023 döneminde uygulanacak olan gelir vergisinden istisna edilecek aylık çocuk yardımı tutarları aşağıdaki gibidir: 0-6 yaş grubunda bulunanlar için 254,90 TL. 6 yaş üzeri için 127,45 TL.
Soru 1: Doğum yardımından kimler faydalanabilir? Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
İlgili 30 soru bulundu
Doğum parasına başvuru yapmak isteyen aileler e-devlet uygulamasından T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapmalıdır. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına 'Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğum parası' ya da 'çocuk yardımı' yazarak arama yapmalı. Karşınıza başvuru formu çıkacaktır.
kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazarak girişinizi tamamlayın. Ardından “e-Hizmetler” ya da “Arama” kısmından “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” hizmetini bulun. Bu işlem Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri arasında yer almaktadır. İşleme tıkladığınızda doğum parası sorgulama sonucunuzu görebilirsiniz.
Çocuk parası daima üç aylık dönem bittikten sonra, yani ocak, nisan, temmuz ve ekim ayının ilk haftasında ödenir.
Ya da başvuru yapan kişiler tarafından PTT şubelerine gidilerek çekiliyor. DOĞUM YARDIMI: Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor.
2) Erkek çocuklarına öğrenci olsa da olmasa da 25 yaşına kadar, 3) Kız çocuklarına çalışmadıkları ve evli olmadıkları sürece yaş şartı aranmaksızın ölünceye kadar ve, 4) Memurun her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı çalışmayan veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için ödenir.
Bu kapsamda Bakan Yanık, "SED hizmetinde çocuk başına yapılan ekonomik destek tutarı ortalama 2.337 TL'den 3.038 TL'ye yükseldi. Ayrıca koruyucu ailelere çocuk başına yapılan ödemelerin aylık ortalaması 3.644 TL'den 4.853 TL'ye çıkarıldı" dedi. AİLE DESTEK YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu için Aile Destek Programına başvuruda bulunabilirsiniz. Aile Destek Programı başvuruları, ikametgah adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılabilir veya E-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilebilir.
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek ihtiyacınıza uygun yardım türleri kapsamında başvuruda bulunabilirsiniz.
Çocuk yardımı ödemesi, 1 çocuk için aylık 400 TL, 2 çocuk için aylık 800 TL ve 3 çocuk için aylık 1.300 TL'ye kadar çıkabilir.
Başvurular Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Başvurunun değerlendirilmesi sonucunda yardım süresi ihtiyaç durumuna göre belirlenecektir. Yardımdan yararlanacak anneler, 2.059 TL ile 3.700 TL arasında değişen miktarlarda destek ödemesi alabilecektir.
Çocuk parası nakit olarak alınan bir yardımdır. Bu yardım, başvuru yapılan ayı takip eden bir sonraki ayın 25. gününe kadar anne adına PTT hesaplarına yatırılır. Böylece herhangi bir bankaya gitmenize gerek kalmaz.
Aile Destek Programı, ihtiyaç sahibi ailelerin desteklenmesi amacıyla 12 aylık ödeme dönemi ile sınırlı olmak üzere, hanelerin kişi başına düşen gelir tutarına göre belirlenen 4 farklı gelir aralığı için 850-1250 TL tutarları arasında değişen aylık yardım ödenmesini içeren bir yardım programıdır.
Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık Yardım Programı (ŞESY) hak sahibi ödemeleri ise, yılın tek ayları olan; Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Eylül ve Kasım aylarında yapılacaktır. Ödemeler, takvime bağlı ve periyodik olarak ilgili ödeme aylarının 24'ü ile 28'i arasında yapılmaktadır.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Aile Destek Programı kapsamında ödemelerin bugün itibarıyla hesaplara yatırılacağını bildirdi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından her ay düzenli olarak yatırılan Aile Destek Programı Ağustos 2023 ödemeleri bu ay da gerekli kişilerin hesaplarına yatırılacak. Aile destek ödemeleri hanenin gelir durumuna göre tutarı 850 TL ile 1250 TL arasında yatırılıyor.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfasından yapılmakta olan pandemi destek başvuruları alanında başvuru yapılması durumunda başvurusu onaylanan kişilere PTT üzerinden paraları verilmektedir.
AİLE DESTEK YARDIMI SORGULAMA EKRANI
Ödemelerin hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını vatandaşlar e-devlet üzerinden öğrenebilecekler. e-Devlet sistemi üzerinden, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı" "Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama" ekranına T.C kimlik numarası ile giriş yapılması gerekiyor.
PTT Yardım Parası Başvurusu E-Devlet
Maddi yardım parası almak ve yardım paralarını PTT şubelerinden çekmeyen isteyenler https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-hizmetler-sosyal-yardim-basvuru-hizmeti linke tıklayarak başvuru yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri