Amerika Birleşik Devletleri, yılda 123.664.230 ton üretim ile dünyanın en büyük soya fasulyesi üreticisidir. Brezilya 117.887.672 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 37.787.927 ton üretim ile Arjantin, soya fasulyesinin üçüncü büyük üreticisidir. 140.000 ton üretimiyle Türkiye 32 olarak sıralanmıştır.
Günümüzde 170-180 milyon ton seviyesine ulaşan Dünya Soya Üretimindeki en büyük payı % 50 oranındaki üretimiyle A.B.D almakta, onu Brezilya, Arjantin ve Çin izlemektedir. Soya bitkisi, ülkemize de ilk kez 1930'lu yıllarda girmiş ve uzun yıllar boyunca sadece Karadeniz bölgesinde tarımı yapılmıştır.
Ilıman iklimin bitkisi olduğu için yetişme mevsimlerinde sıcaklığın 18 °C'nin altında olduğu veya 40 °C'nin üstünde olduğu yerlerde yetişmesi zordur. Orta Asya ülkelerin dışında soya fasulyesi bitkisi, ABD'de gelişmiş yöntemlerle üretilir ve Türkiye'de ise Çukurova çevresinde yetiştirilir.
Türkiye'deki soya üretimi farklı bölgelere yayılmış durumdadır. Ancak üretimin %85 gibi büyük bir kısmı Adana ve Osmaniye tarafından karşılanmaktadır. Soya Fasulyesi En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
İlgili 35 soru bulundu
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Bir dekara (1000 m2) atılacak tohumluk miktarı, 100 tane ağırlığına göre değişir. Eğer tohumlar iri ise (yüz tane ağırlığı 18 g) 7-7,5 kg, küçük ise (yüz tane ağırlığı 15 g) 6-6,5 kg'dır. Tohumların çimlenme yeteneğinin en az % 90 olması istenir. Soya yetişme süresi boyunca bir dekara 500-600 ton su ister.
%8 indirimle Soya Fasulyesi 5 KG 165 TL'ye, %5 indirimle Bağdat Baharat 1 kg Soya Kıyması 179 TL'ye, %6 indirimle Soyfleks Karamelize 30 kg Soya Kıyması 1.651 TL'ye, %10 indirimle Soya Fasulyesi 250gr 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Küresel soya ihracatında başlıca dört ülke ise ABD, Brezilya, Arjantin ve Paraguay'dır. Brezilya dünya soya ihracatında lider ülke konumundadır. bin ton, 2015 yılında 365 bin ton soya küspesi ithalatı yapmıştır.
Soya üretimi;
2019/20 sezonunda Türkiye'nin soya ithalatı FAO öngörülerine göre 2,6 milyon tondur. IGC tarafından yapılan tahminlere göre bu rakam 3,0 milyon ton; USDA rakamlarına göre 2,8 milyon tondur. TÜİK 2020 yılı 5 aylık verilerine göre Türkiye'nin gerçekleştirdiği soya ithalatı 2,1 milyon tondur.
Son derece dayanıklı bir bitki olan soya genellikle Karadeniz ve Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilir.
Soya fasulyeleri içinde en çok GDO barındıran ürünlerden biridir. Günümüzde, soya fasulyelerinin %81'i GDO'ludur ve bu GDO'lu soya fasulyelerinin %85'i çiftlik hayvanlarını beslemek için kullanılır.
Soya fasulyesi için sulama tarla tavalara bölünerek gerçekleştiriliyor. Bitki boyu 8-10 cm olduğunda ilk sulama yapılması öneriliyor. Eğer ilk sulamada gecikirseniz, bitki boyunun kısa kaldığını ve ilk bakla yüksekliğinin düşük olduğunu fark edebilirsiniz. Bu da verim kaybı anlamı taşıyor.
Besin değeri
Soya, %18-24 oranında yağ ve %35-45 oranında protein içerir. %30 karbonhidrat ve %5 oranında mineral ve çok sayıda vitamin içerir.
Bölgemizde yapılan soya araştırmalarında, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirme süreleri 95-120 gündür. Sıcak ve yaz mevsimi nisbeten uygun geçen yöremizde bu çeşitler arasında yetişme süreleri 110-120 gün olanlar, bölgemizin diğer yörelerinde ise olgunlaşma süreleri kısa olan çeşitler tercih edilmelidir.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Kas yapan yiyeceklerden olan soya fasulyesi sebze ağırlıklı beslenmeden yana olanlar için iyi bir alternatif oluyor. Soya fasulyesinde bulunan 9 temel amino asit kasların hızlı bir biçimde şekillenmesini destekliyor.
Dünyada, soya küspesi büyükbaş ve küçük hayvanların beslenmesi, kanatlı endüstrisiyle pet hayvanlarının beslenmesinde için önemli protein kaynağıdır.
Kuru baklagil ailesinin en bilinen ve en eski üyesi mercimektir. Fasulye türleri (bakla, barbunya, soya fasulyesi, kuru fasulye vb.) mercimek, nohut, bezelye gibi türler bu aileye aittir.
Bir tür baklagil bitkisi olan soyanın köklerinde bulunan nodüller (tomurcuklar) ortalama 12 ile 15 gün arasında oluşmaya başlar. Çiçeklenme döneminden 2 hafta kadar sonra ise baklalar yavaş yavaş görülür fakat yine de baklalar içindeki taneler tam oluşmamıştır.
Key Words: Full-fat soybean, metabolizable energy, broiler. Tam yağlı soya (TYS), soya çekirdeğinin yağı çıkarılmadan, kavurma, ekstrüzyon, mik- ronizasyon gibi ısıl işlemlerden birini uygulaya- rak elde edilen bir yem hammaddesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri