Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak, “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi'ne göre soya testesteron üretimini düşürüyor. Harvard Üniversitesi de soyanın sperm sayısını yüzde 32'ye kadar azaltabildiğini ortaya koydu.
Ancak soya ürünlerinin bilinçli ve sınırlı tüketilmesi gerekir. Çünkü soya ve GDO'lu soya ürünleri jinekomasti yapması yanında pek çok başka yan etkilerini ilerleyen yıllarda gösterebilir. Bu nedenle GDO'lu ürünlerden kaçınılmalı, mümkün olduğunca dengeli beslenilmelidir.
Bir çalışmada soya kullanmayı kesen erkeklerin östrojen konsantrasyonlarının normale döndüğü ve meme hassasiyetlerinin azaldığı gözlemlenmiştir. 35 erkek üzerinde 57 gün süren bir çalışmada da soya proteininin testosteron düzeylerini azalttığı belirlenmiştir.
Soya ürünleri (soya izolatı, soya konsantresi, soya unu), özellikle soya lesitini pek çok işlenmiş gıda içerisine katkı maddesi olarak eklenmektedir. Soya lesitini bir emülgatör olduğu için ikinci bir yoldan bağırsak cidarına hasar verip, artmış bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.
1.Soya Sütü Östrojeni Arttırır
Soya, insan vücudundaki östrojene benzeyen bitki bileşenleri olan fitoöstrojenler bakımından son derece zengindir.
İlgili 26 soru bulundu
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Erkeklerde kadınlık hormonunun azaldığı ve bunun önemli belirtilere sebep olduğu sık görülen bir hastalık yoktur. Erkeklerde kadınlık hormonu fazlalığı böbrek üstü bezi kanseri veya yumurtalık kanseri gibi ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Ancak sıklıkla görülen sebep ilaç yan etkileridir.
Uzmanlar, soya sütünün faydalarının yanında erkekler için zararlı bir yönünün olduğunu da belirtiyor. Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre; soya testesteron üretimini düşürüyor.
Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak, “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi'ne göre soya testesteron üretimini düşürüyor. Harvard Üniversitesi de soyanın sperm sayısını yüzde 32'ye kadar azaltabildiğini ortaya koydu.
Soya içerisinde bulunan soya izoflavonları, doğal bir östrojenin sağladığı faydaları vücudumuz için sağlayabilmektedir. Bu nedenle vücuttaki östrojen seviyesini yükseltmek istiyorsanız, soya fasulyesini düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir.
Deniz ürünleri, testesteron sentezi için çok önemli olan omega-3 ve omega-6 doymamış yağ asitlerini içerir, A vitamini, E, selenyum, açısından zengindir ve ayrıca az miktarda çinko içerir – testesteronun başarılı sentezi için gerekli ana eser element.
İstiridye ve karides gibi deniz ürünleri, avokado, brokoli, ıspanak, karnabahar gibi sebzeler, muz, yumurta, bal gibi besinler testosteron yükseltmeye yardımcı olabliyor.
Fizyolojik olarak memelerimizin kadın memesinden bir farkı yoktur eğer uyarılırsa süt bile verebilir. Her ne kadar şu anda bir işlevi olmasa bile bazı kadınlar bunlara bakmaktan ve oynamaktan zevk alıyor o yüzden hiç bir işe yaramıyor diyemeyiz.
Soya fasulyesi protein içeren önemli bir kaynak olduğu için hücrelerin sağlıklı gelişmesini sağlar ve metabolik tepkimeleri düzenler. Metabolizmayı düzenleyerek uyku sorunlarına iyi geldiği bilinen soya fasulyesi, yüksek oranda magnezyum içererek uyku kalitesini arttırır ve verimli bir şekilde dinlemeyi sağlar.
Jinekomasti varsa, ancak kilonuz ve beslenme alışkanlıklarınız sağlıklıysa, jinekomasti sebebi talihsiz bir genetik yatkınlığın sonucu olabilir. Daha da kötüsü, erkek memelerine genetik yatkınlık, insülin direnci ve kilo alımı ile birleşirse, sonuç ileri derecede jinekomasti olacaktır.
Ayrıca içerdiği fitatlar kalsiyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini azaltıyor. Soyanın diğer zararları arasında D vitamini eksikliği, osteoporoz, hazımsızlık, alerji, bağışıklık yetersizliği, tiroit hastalıkları, bunama, kısırlık, kanser ve kalp kası hastalığı da var.
Soya sosu alkol içerir mi diye de merak edilebilmektedir, bu sorunun cevabı hayırdır.
İçeriğindeki fitoöstrojenler meme ve prostat kanserine sahip kişilerde tümör hücrelerinin büyümesine yol açabilir. Soya sütü östrojen içeriği nedeniyle meme kanserinin tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azaltabilir. Bu riskinden dolayı göğüs kanseri tedavisi görenlerin tüketmemeleri önerilir.
Çoğu soya fasulyesi GDO'lu olsa da bu bütün soya fasulyelerinin GDO'lu olduğu anlamına gelmez. İnsanlar tarafından direkt olarak en çok tüketilen soya ürünleri olan tofu, soya sütü ve tempeh GDO içermeyen ürünlerdir ve ürün paketlerinin üstünde GDO içermediği de belirtilmektedir.
Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
En yaygın bilineni lahana, karnabahar, brokoli ve soya içeren (soya sosu, tofu, miso, soya sütü) besinlerdir. Soya ürünleri izoflavonoidler içerir. Bunlar fito-östrojen olarak bilinir ve östrojen etkisi yaparlar. Aynı zamanda tiroid peroksidaz enziminin aktivitesini bozarak hipotiroidizme yol açarlar.
Şiddetli erkek hormon dengesizliği doktor tarafından reçeteli olarak hormon replasman tedavisi ile tedavi edilmesi gerekebilir. Testosteron enjeksiyonları erkek hormonları dengelemek için kullanılan en yaygın şeklidir. Testesteron hormonları belli dönemlerde seviyeleri kontrol edilerek bu ilaçlar kullanılır.
Günde 5 fincan kahve içen kadınlar -bir fincan kahve içenlere göre- yüzde 57 daha fazla östrojen hormonu salgılar. Düzenli kahve içen kadınlarda meme kanseri riski yüzde 20 daha az olur.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri