Soya Fasulyesi Nerede Yetişir? Ana vatanı Doğu Asya olan ve ilk olarak Çin'de yetiştirildiği bilinen soya, önce Asya'da ardından da dünyanın diğer bölgelerinde yetiştirilir. Asya'nın sert iklimine uyumlu olan fasulyenin iklim ve toprak seçiciliği ise yok denecek kadar azdır.
Anavatanı Çin ve Kore gibi Uzakdoğu ülkeleri olan soya bitkisi, 4 bin yıl öncesine kadar uzanan tarihi geçmişiyle o bölgede yaşayan insanların en önemli besin ve geçim kaynağı olmuştur.
Türkiye'de soya üretim alanlarının yaklaşık yüzde 80'i Adana ve Mersin illerinde bulunuyor. 2017 yılında Türkiye'de toplam 316 bin 695 dekar alanda 140 bin ton soya üretimi gerçekleşmiş durumda. Soya üretim alanının yüzde 59'unu Adana oluşturuyor.
milyon ton civarında olan soya bitkisinde üretimindeki en büyük payı %35 oranındaki üretimiyle Brezilya almaktadır. Bu ülkeyi ABD, Arjantin ve Çin izlemektedir.
Soya bitkisinin yetişme döneminde 500-600 mm'lik su alması gerekir. Bu sebeple Karadeniz bölgesi gibi sık yağış alan bölgelerde yetiştirilmesi tercih edilse de diğer bölgelerde de sık ve bol sulama ile yetişmesi sağlanabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Ilıman iklimin bitkisi olduğu için yetişme mevsimlerinde sıcaklığın 18 °C'nin altında olduğu veya 40 °C'nin üstünde olduğu yerlerde yetişmesi zordur. Orta Asya ülkelerin dışında soya fasulyesi bitkisi, ABD'de gelişmiş yöntemlerle üretilir ve Türkiye'de ise Çukurova çevresinde yetiştirilir.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
%8 indirimle Soya Fasulyesi 5 KG 165 TL'ye, %8 indirimle Sağlık Tarım Ürünleri Soya Fasulyesi 5 KG 215 TL'ye, %6 indirimle Aktarmarka Karamelize 25 kg Soya Kıyması 1.490 TL'ye, %10 indirimle Soya Fasulyesi 250gr 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Ana üründe verim dekara 350-390 kg, ikinci üründe 300-380 kg arasında değişmektedir.
Soya, barbunya, bezelye, mercimek ve yer fıstığı gibi besinlerin de olduğu baklagiller ailesindendir. Soya; besin alerjilerinin en yaygın alerjen grubundadır ve işlenmiş pek çok gıdada bulunur.
Buna göre soya ekiminden elde edilebilecek en iyi verim Mayıs ve Eylül ayları arasında kabul edilmektedir. Yetiştirilme için optimum ortam sıcaklığı 25 derecedir. Ancak 18 ile 40 derece arasındaki tüm sıcaklıklarda yetiştirilmesi mümkündür.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Maş fasulyesi, ülkemizde özellikle İran' a yakın olan coğrafyalarda yetiştirilmekte olan bir fasulye cinsidir. Günümüzde daha da popüler hale gelen bu özel fasulye türü, Akdeniz ikliminde yetişmektedir.
Bölgemizde yapılan soya araştırmalarında, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirme süreleri 95-120 gündür. Sıcak ve yaz mevsimi nisbeten uygun geçen yöremizde bu çeşitler arasında yetişme süreleri 110-120 gün olanlar, bölgemizin diğer yörelerinde ise olgunlaşma süreleri kısa olan çeşitler tercih edilmelidir.
Kuru baklagil ailesinin en bilinen ve en eski üyesi mercimektir. Fasulye türleri (bakla, barbunya, soya fasulyesi, kuru fasulye vb.) mercimek, nohut, bezelye gibi türler bu aileye aittir.
Soya fasulyesi için sulama tarla tavalara bölünerek gerçekleştiriliyor. Bitki boyu 8-10 cm olduğunda ilk sulama yapılması öneriliyor. Eğer ilk sulamada gecikirseniz, bitki boyunun kısa kaldığını ve ilk bakla yüksekliğinin düşük olduğunu fark edebilirsiniz. Bu da verim kaybı anlamı taşıyor.
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Kuru Soya Fasulyesi
Taze ya da yaş halinin yanı sıra kuru şekilde de tüketime uygun olan bir gurme bakliyattır.
Sağlığa birçok faydası olduğu düşünülen soya fasulyesi oldukça sık tüketilen faydalı ve lezzetli bir baklagil türüdür.
Küresel soya ihracatında başlıca dört ülke ise ABD, Brezilya, Arjantin ve Paraguay'dır. Brezilya dünya soya ihracatında lider ülke konumundadır. bin ton, 2015 yılında 365 bin ton soya küspesi ithalatı yapmıştır.
Soya fasulyesi nerde yetişir başta Akdeniz,Ege,Güneydoğu Anadolu,Marmara ve Karadeniz,İçanadolu ve Doğuanadolu Bölgelerinde sorunsuz yetişir.
Son derece dayanıklı bir bitki olan soya genellikle Karadeniz ve Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri