Soya, %18-24 oranında yağ ve %35-45 oranında protein içerir. %30 karbonhidrat ve %5 oranında mineral ve çok sayıda vitamin içerir.
Asya mutfağının işlevsel besini soya, baklagiller familyasının besin değeri en yüksek üyelerinden biri. 1.5- 2 metre boyunda geniş yapraklı, kısmen sarılıcı bir bitkide yetişen soya, kuru fasulyeye veya barbunyaya nazaran daha yuvarlak biçime ve sarı ile kahverengi arasında değişen renge sahip.
Soya Fasulyesi önemli bir yağ ve protein bitkisidirYağı sıvı halde salata ve kızartma yağı olarak kullanılır.Ayrıca ,margarin yapımında da kullanılmaktadır.Soya yağı sanayide sabun ,boya zamk maddeleri ve matbaa mürekkeplerinin üretiminde kullanılır.Tohumlarında %18-24 oranında yağ, %35- 45 oranınıda protein içeren ve ...
Soya fasulyesi omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve liften zengindir. Yaklaşık olarak yüzde 40 protein içerir ve hayvansal proteinlere üstün bir rakip olarak kabul edilir. Bu özelliğinden dolayı vejetaryen beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
Kas yapan yiyeceklerden olan soya fasulyesi sebze ağırlıklı beslenmeden yana olanlar için iyi bir alternatif oluyor. Soya fasulyesinde bulunan 9 temel amino asit kasların hızlı bir biçimde şekillenmesini destekliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Soya, %18-24 oranında yağ ve %35-45 oranında protein içerir. %30 karbonhidrat ve %5 oranında mineral ve çok sayıda vitamin içerir. Soya, omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, anti-oksidanlar, fotokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Besin Değeri Nedir? Soya proteini, soya fasulyesinden elde edilen bitkisel bir proteindir. 100 gram soyada yaklaşık olarak 81 gram protein bulunmaktadır. Yüksek protein değerinin yanı sıra sodyum, potasyum, magnezyum ve demir açısından da oldukça zengindir.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Soya ürünleri beslenme ve sağlık açısından son derece önemlidir ve alternatifsiz bir üründür. Günde 25 gr soya ürünü veya yarım bardak (250 gr) soya sütü tüketilmesinin kolesterolü düşüreceği ve koroner kalp rahatsızlıkları riskini azaltacağı bildirilmektedir.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Lif oranı yüksektir. Zayıflama konusunda soya sütünü başarılı yapan bir diğer özelliği ise lif oranının yüksek olmasıdır. Sağlıklı bir alternatif olan soya sütü aynı zamanda bu özelliği ile zayıflamaya da etkilidir.
SOYANIN KULLANILDIĞI ALANLAR
Soya fasulyesinin kullanıldığı yerler : süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, ilâç, boya, kâğit, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, lastik, alkol, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk maması vb.dir.
Bakliyat, baklagillerin baklagillerinden elde edilen yenilebilir kuru tohumlardır. Bakliyat olarak kabul edilmeyen, fakat yine de fasulye türü olan diğer yenilebilir baklagil türleri, soya fasulyesi ve taze baklagilleri içerir. Özetlersek fasulye, baklagiller olarak bilinen bitki besinleridir.
Bu grupta yer alan besinler:
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Soya fasulyesinin öğütülmesiyle elde edilen bir un çeşididir. Protein, demir, kalsiyum ve B vitamini açısından zengindir. Soya unu glüten içermez.
Besin değeri yüksek bir bakliyat olan kuru fasulye besin değerini listelediğimizde şu rakamlar dikkat çekecektir: 20.59 gram karbonhidrat. 15.23 gram protein. 0.95 gram yağ
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
Soya içerisinde bulunan soya izoflavonları, doğal bir östrojenin sağladığı faydaları vücudumuz için sağlayabilmektedir. Bu nedenle vücuttaki östrojen seviyesini yükseltmek istiyorsanız, soya fasulyesini düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir.
Soya Fasülyesi Kilo Aldırır Mı? Kilo almanın yanı sıra soya kilo vermek için de faydalı olabilir. Yüksek miktarda lif tokluk hissini de arttırır. Düşük kalori alımı ile birleştiğinde bu filizler kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir.
Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
1.Soya Sütü Östrojeni Arttırır
Soya, insan vücudundaki östrojene benzeyen bitki bileşenleri olan fitoöstrojenler bakımından son derece zengindir.
Soya ürünleri, soya fasulyesi baz alınarak elde edilen ürünlerdir. En çok kullanılan bitkisel süttür. Kıvamı, protein ve yağ içeriği inek sütüne çok benzerdir, sadece kolesterol içermez. Soya fasülyesinin suda kaynatılıp ezildikten sonra, kabukları ve posası ayrılarak ezilmesinden ve sonra süzülmesinden elde edilir.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Bir kahve fincanı yeşil mercimekte 34.79 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Protein miktarı ise 24.85 gramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri