Soya, yetişme süresi boyunca 2400-3000 derece sıcaklık arzuluyor. Çimlenme için ise 8 ile 10 derece arasında toprak sıcaklığı gerekiyor. Ekin geliştikçe, sıcaklığın 16 ile 30 derece arasında olması önem arz ediyor. Ayrıca soya fasulyesinin toprak yönünden seçici olmadığını bilmelisiniz.
Amaç, soya fasulyelerinin filizlenmesi için nemli ortam oluşturmaktır. Toplamda 4 gün boyunca kağıt havlular yenilenir ve soya fasulyelerinin nemli kalması sağlanır. 4 gün sonunda soya fasulyelerinin filizlendiği fark edilir.
Bir tür baklagil bitkisi olan soyanın köklerinde bulunan nodüller (tomurcuklar) ortalama 12 ile 15 gün arasında oluşmaya başlar. Çiçeklenme döneminden 2 hafta kadar sonra ise baklalar yavaş yavaş görülür fakat yine de baklalar içindeki taneler tam oluşmamıştır.
Soya fasulyesinin ekim zamanı toprak sıcaklığının 8-10 0C'ye ulaştığı zamandır. Ana ürün soya fasulyesi çoğunlukla bütün bölgelerde nisan ayının ortalarından itibaren en kısa zamanda ekilmelidir. İkinci ürün soya fasulyesi ekimi ise en geç temmuz ayının ilk haftasına kadar yapılmış olmalıdır.
Soya çok kumlu topraklar dışındaki değişik toprak tiplerinde iyi yetişir. Kumlu-killi topraklar ise en iyi yetişme ortamıdır. Üzerinde uzun süre durgun suyun tahliye edilemeden kaldığı sıkışık toprak şartlarından pek hoşlanmaz. Tuzlu, çorak topraklarda soya veriminde önemli düşmeler olur.
İlgili 17 soru bulundu
Soya fasulyesi önce uzun bir süre suda bekletilir ve daha sonra yüksek sıcaklıkta pişirilir. Buğday yüksek sıcaklıkta kavrulur ve fermantasyonu hızlandırmak amacıyla rulo vasıtası ile öğütülür.
Soya yetişme süresi boyunca en az 2 defa sulanmalıdır. Bunlardan birincisi bitkiler 20-25 cm boylandığında, diğeri de çiçeklenme öncesinde sulanmalıdır. Eğer bir su verilecekse mutlaka çiçeklenme öncesinde verilmelidir. Sulama zamanlarında, toprak nemi önceden kontrol edilmelidir.
Orta Asya ülkelerin dışında soya fasulyesi bitkisi, ABD'de gelişmiş yöntemlerle üretilir ve Türkiye'de ise Çukurova çevresinde yetiştirilir.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Silajlık soya fasulyesi dekara 10 kg ekilir. Ekimi Nisan ayının 20'sinden sonra yapılmalıdır. Ekimi tavlı toprağa yapılmalıdır.
İçeriğinde bulunan yüksek folik asit sayesinde karaciğer, rahim ve akciğer kanserine karşı koruyucu özellik gösterir. Doyurucu olmasının yanı sıra yüksek posa içeriği sayesinde kolesterol düşürücü etkisi de bulunur. B vitaminlerinden niasin, tiamin ve riboflavin bakımından zengindir.
Ülkemizde is başta Rize, Trabzon ve Artvin olmak üzere tüm Doğu Karadeniz şehirlerinde ve Trakya'da yetiştirilir.
2. Filizlendirmek istediğiniz tohumların üzerlerini birkaç santim geçecek kadar suyla kapatıp, azıcık tuz ekleyin. 12-24 saat, direkt güneş ışığı almayan bir yerde bekletin. İdeal olan bir gece boyunca bekletmek.
Soya filizi, birçok yararı olan, sıkça sofralarda yer alan ancak yeteri kadar tanınmayan bir bitki türüdür. Soya, Çin'de 5 bin yıldır yetiştirilmekte ve gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Bugün birçok Avrupa ülkesinde tüketimi yaygılaşan soya filizi, kısmen ekmek eldesin de ve tereyağ yapımında kullanılmaktadır.
Yine de görsel olarak tarifte bulunması sizin için önemliyse ama bulmanız mümkün değilse yerine evde kendi soya filizinizi yetiştirebilir ya da yerine daha kısa sürede yetiştirebileceğiniz mercimek filizi kullanabilirsiniz.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Mercimek ile aynı aileden olan maş fasulyesi protein, lif, antioksidanlar ve fito besinler yönünden zengindir. Çiğ, pişmiş, fermente ve un haliyle çeşitli şekillerde tüketilir. Diğer baklagiller gibi kalp hastalıkları, kanser, diyabet ve obeziteyi önleyicidir ve yüksek besin değerine sahiptir.
Kas yapan yiyeceklerden olan soya fasulyesi sebze ağırlıklı beslenmeden yana olanlar için iyi bir alternatif oluyor. Soya fasulyesinde bulunan 9 temel amino asit kasların hızlı bir biçimde şekillenmesini destekliyor.
Buna göre soya ekiminden elde edilebilecek en iyi verim Mayıs ve Eylül ayları arasında kabul edilmektedir. Yetiştirilme için optimum ortam sıcaklığı 25 derecedir. Ancak 18 ile 40 derece arasındaki tüm sıcaklıklarda yetiştirilmesi mümkündür.
%8 indirimle Soya Fasulyesi 5 KG 165 TL'ye, %8 indirimle Sağlık Tarım Ürünleri Soya Fasulyesi 5 KG 215 TL'ye, %6 indirimle Aktarmarka Karamelize 25 kg Soya Kıyması 1.490 TL'ye, %10 indirimle Soya Fasulyesi 250gr 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Soya fasulyesi nerde yetişir başta Akdeniz,Ege,Güneydoğu Anadolu,Marmara ve Karadeniz,İçanadolu ve Doğuanadolu Bölgelerinde sorunsuz yetişir.
Sıra arası 60 cm. den fazla olmamalıdır.Sıra üzeri 4-5 cm. olmalıdır. Ekim derinliği 3-4 cm. olmalıdır.Dekara atılacak tohum miktarı 6-8 kg 'dır. Soya ekiminde bakteri kullanılacağından fazla azot vermeye gerek yoktur.
Bölgemizde yapılan soya araştırmalarında, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirme süreleri 95-120 gündür. Sıcak ve yaz mevsimi nisbeten uygun geçen yöremizde bu çeşitler arasında yetişme süreleri 110-120 gün olanlar, bölgemizin diğer yörelerinde ise olgunlaşma süreleri kısa olan çeşitler tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri