Soya fasulyesinden doğal olarak yararlanıldığı gibi soya filizi, soya sütü, soya eti, soya yağı, soya unu ve tofu olarak da tüketiliyor. Bunların dışında tempeh, miso, soya kepeği ve soya sosu dünya mutfaklarında kullanılan diğer soya ürünleri.
Tavuk eti için iyi bir marinasyon malzemesi olan soya sosu, kırmızı et ile birlikte de tüketilebilir. Sebze yemeklerinde ve makarnalarda da sıklıkla tercih edilen soya sosu, deniz ürünleri ve salatalara da rahatlıkla eklenebilir. Soya sosu yemeklerin yanı sıra başka sosların yapımında da kullanılır.
Genellikle kendine özgü yemeği yapılan soya fasulyesi, haşlanarak çeşitli yemeklerin yanında servis edilir veya kendi yemeği yapılır. Soya fasulyesinin pişirilmesi ise oldukça kolaydır.
Soya sosu, fermante edilmiş bir sostur. Soya fasülyesi, kavrulmuş tahıl, su ve tuz ile elde edilir. Bir baklagil türü olan soya, günümüzde özellike et ve süt ürünlerine alternatif olarak kullanılmaktadır. Soya sosu, oldukça tuzlu bir yapıya sahiptir.
Soya fasulyesinin kullanıldığı yerler : süt, yoğurt, peynir, dondurma, dondurma külahı, pasta, hayvan yemi, yeşil gübre, ilâç, boya, kâğit, kemiksiz et, kahve, salça, sabun, plastik maddeler, lastik, alkol, yağ, margarin, soya unu, ekmek, makarna, tarhana, leblebi, çocuk maması vb.dir.
İlgili 17 soru bulundu
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Balık yemekleri: Soya sosu balık sevenlerin de vazgeçilmezidir. Tavuk şiş: Tavuk yemeklerinde kullanacağınız soya sosu, köri gibi malzemeler yemeğinizi lezzetlendirir. Tavuk şişlerinizi kekikle süsleyerek, yanında makarna veya bulgur pilavı ile servis edebilirsiniz.
Soya sosun tadı nasıl? Soya sosu, zengin protein oranının yanı sıra birçok vitamin ve mineral de barındırır. Soya sosun tadı tuzludur. Soyu sosu acı mıdır diye merak edilir, pul biber gibi keskin bir acılığı olmayan bu sosun tadını tanımlarken daha çok tuzlu bir aromaya sahiptir diyebiliriz.
Soya sosu, içeriğinde soya fasulyesi, tahıl grubu ve mantar püresi barındıran bir karışımdır. Genellikle makarna ve köftelerin üzerinde kullanılır.
Lif oranı yüksektir. Zayıflama konusunda soya sütünü başarılı yapan bir diğer özelliği ise lif oranının yüksek olmasıdır. Sağlıklı bir alternatif olan soya sütü aynı zamanda bu özelliği ile zayıflamaya da etkilidir.
* Lif kaynağı olarak sindirimi hızlandıran soya fasülyesi, kabızlık gibi durumlara karşı doğal bir ilaçtır. Sindirim sistemini rahatlatarak huzursuz bağırsaklara iyi gelir ve vücut dengesini korumayı sağlar.
Soya yağında doymamış yağ oranı yüksektir, hayvansal yağlarda düzeyi oldukça yüksek olan kolesterol sıfırdır. Soya yağı, demir, B ve E vitaminleriyle kalsiyum,fosfor, magnezyum ve çinko bakımından zengindir.
Günümüzde 170-180 milyon ton seviyesine ulaşan Dünya Soya Üretimindeki en büyük payı % 50 oranındaki üretimiyle A.B.D almakta, onu Brezilya, Arjantin ve Çin izlemektedir.
Çünkü Kikkoman doğal fermente soya sosu özellikle et yemeklerine tamamlayıcı, mükemmel bir tat verir. Sırrı, marinasyon sürecinde saklıdır. Marinasyon, etin kıvamını yumuşatır, hoş ve aromatik yapar.
Şerit biçiminde doğranmış kırmızı biberi soteleyin. Küçük doğranmış mantarı ve mısırı atın. Karabiberi ve soya sosu ekleyerek, 1-2 dakika pişirin. Önceden pişirdiğiniz pilava soya soslu malzemeyi ekleyip, karıştırarak servis yapın.
Soya sütü inek sütü protein alerjisi olanlarda tercih edilebilecek bir kaynaktır. Ayrıca vejeteryanlar da (hayvansal ürün tüketmeyen) inek sütünün yerini almıştır. Bazı çalışmalarda soya ürünleri tercih edenlerin daha iyi kilo kaybettikleri görülmüştür.
Soya fasulyeleri, kavrulmuş tahıl, su ve tuzdan yapılan fermente bir sostur. Et, sebze ve balık yemeklerine özel bir aroma kattığı gibi malzemelerin kendi gerçek lezzetlerini de ön plana çıkarır. İçindekiler: Su, Soya Fasulyesi %15, Buğday, Tuz, Alkol (Min. %1.7) (Soya Fasulyesi, Gluten ve Alkol içerir.)
Şişeyi açtıktan sonra en iyisi buzdolabında saklamaktır! Böylece, Kikkoman soya sosu kalitesini uzun süre korumak için en uygun koşulları yaratmış olursunuz. Çünkü oksitlenme ile, yani oksijen ile temas yoluyla, soya sosu koyulaşır. Düşük sıcaklıklarda saklamak böyle bir reaksiyonu önler.
Tam bir protein kaynağı olan soya sosu, bir çorba kaşığında sadece 11 kalori içermesi, yağ ve kolesterol barındırmaması sayesinde sağlıklı beslenenlerin tercih ettiği bir sos.
Uzak Doğu esintileri uzun sürer: Soya sosu
Eğer soya sosu kullanmayı seviyor ve evinizde bol bol bulunduruyorsanız hiç açılmamış soya sosunuzu 2 yıl boyunca istediğiniz an açıp kullanmaya başlayabilir, açtıktan sonra ise 3 ay boyunca güvenle tüketebilirsiniz.
Açık ve koyu renkli versiyonları vardır. Açık renkteki Çin soya sosu, oldukça akışkandır ve tadı hafif tuzludur.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri