Soya sosu ve ızgarada veya fırında pişirilen et yemekleri, mükemmel bir ikili oluşturur! Çünkü Kikkoman doğal fermente soya sosu özellikle et yemeklerine tamamlayıcı, mükemmel bir tat verir. Sırrı, marinasyon sürecinde saklıdır. Marinasyon, etin kıvamını yumuşatır, hoş ve aromatik yapar.
Tavuk eti için iyi bir marinasyon malzemesi olan soya sosu, kırmızı et ile birlikte de tüketilebilir. Sebze yemeklerinde ve makarnalarda da sıklıkla tercih edilen soya sosu, deniz ürünleri ve salatalara da rahatlıkla eklenebilir. Soya sosu yemeklerin yanı sıra başka sosların yapımında da kullanılır.
Kırmızı et terbiyesi için süt, sarımsak, 2 soğanın suyu ve çeşitli baharatlar ile özel bir karışım hazırlanır. Ayrıca isteğe göre bitkisel yağ eklenebilir. Et belirli bir süre boyunca bu karışımın içinde buzdolabında bekletilirse yumuşacık duruma gelir.
Karıştırma kabına 10 yemek kaşığı zeytinyağ, 5 yemek kaşığı soya sos, karabiber, kekik, kırmızı toz biber ve bir miktar tuz koyun. Bir kaşık yardımı ile tüm malzemeyi güzelce harmanlayın. 2 dilim eti yayarak, etin hacmininde kapaklı bir kaba koyun. Üzerine hazırladığınız soya soslu karışımı azar azar dökün.
Öncelike bu lezzetli sosun özüne göz atalım. Soya sosu, fermante edilmiş bir sostur. Soya fasülyesi, kavrulmuş tahıl, su ve tuz ile elde edilir. Bir baklagil türü olan soya, günümüzde özellike et ve süt ürünlerine alternatif olarak kullanılmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Yemek pişirirken soya sosu
Profesyonel ve deneyimli şefler, pişirme işleminin sonunda bir miktar soya sosu ekleyerek yemeğin tadını geliştirir. Güzel olan: Kikkoman soya sosu, taze besinlerin kendi tadını ortaya çıkarır. Böylece hazırladığınız yemekten sadece soya sosunun tadı gelmez.
En iyi soya sosu markası diyebileceğimiz Kühne Soya Sosu ile birbirinden güzel ve lezzetli yemek tarifleri deneyebilirsiniz. Özellikle Asya mutfağına meraklı olanların mutfağından eksik olmayan bu özel fermente yöntemiyle edilen sos sayesinde özel tarifler elde etmek mümkün.
Etinizin daha sulu olmasını istiyorsanız 1 şişe maden suyu daha dökebilirsiniz. Maden suyu etinizin daha kısa sürede pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Asitler protein ile reaksiyona girip eti yumuşatır. Aslında bir nevi ateşin yaptığı gibi pişirir.
Tavuklar suyunu çekince sebzeleri tavaya ekleyin ve hepsini birlikte biraz daha soya sos ekleyerek kavurun. Tüm malzemeler güzelce kavrulunca servis edebilirsiniz.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır.
Mühürleme, kısık ateş üzerinde tavada etin bir süre çevrilerek pişirilmesi yöntemidir. Mühürlemenin ardından fırına atacağınız etin lezzeti daha da artar. Eti yumuşak pişirmek için üzerinde bir veya iki damla elma ya da üzüm sirkesi ya da limon suyu gezdirebilirsiniz.
Soya sosu, içeriğinde soya fasulyesi, tahıl grubu ve mantar püresi barındıran bir karışımdır. Genellikle makarna ve köftelerin üzerinde kullanılır.
Açık ve koyu renkli versiyonları vardır. Açık renkteki Çin soya sosu, oldukça akışkandır ve tadı hafif tuzludur.
Ardından etleri ilave edin ve 10 dakika kadar kavurun. Etler kavrulurken soya sosunu ilave edin ve soğanları ekleyin. Etler kendi suyunu salıp çekene kadar kavurun. Daha sonra domatesleri, tuz ve baharatları ilave edin.
3. Eti marine etme
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Tek başına et pişirilecekse veya ızgara yapılacaksa marinasyon yöntemi ile et yumuşatılabilir. Bunun için bir kilo ete 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça, 2 orta boy soğan rendesi, 2 diş sarımsak, 1 çay bardağı yoğurt veya süt, tuz, karabiber ve istenen baharatlar kullanılabilir.
Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur.
Süt Eti yumuşak tutmasını sağlıyor. Dinlendirilen etleri soğanlarını kullanmıyoruz. Döküm Bir tavayı önceden ısıtıp etlilerimizi mühürlüyoruz. Bu sayede etlerimiz suyunu kaybetmediği için sertleşmemiş oluyor.
Soya sosun tadı nasıl? Soya sosu, zengin protein oranının yanı sıra birçok vitamin ve mineral de barındırır. Soya sosun tadı tuzludur. Soyu sosu acı mıdır diye merak edilir, pul biber gibi keskin bir acılığı olmayan bu sosun tadını tanımlarken daha çok tuzlu bir aromaya sahiptir diyebiliriz.
Şişeyi açtıktan sonra en iyisi buzdolabında saklamaktır! Böylece, Kikkoman soya sosu kalitesini uzun süre korumak için en uygun koşulları yaratmış olursunuz. Çünkü oksitlenme ile, yani oksijen ile temas yoluyla, soya sosu koyulaşır. Düşük sıcaklıklarda saklamak böyle bir reaksiyonu önler.
Soya fasulyeleri, kavrulmuş tahıl, su ve tuzdan yapılan fermente bir sostur. Et, sebze ve balık yemeklerine özel bir aroma kattığı gibi malzemelerin kendi gerçek lezzetlerini de ön plana çıkarır. İçindekiler: Su, Soya Fasulyesi %15, Buğday, Tuz, Alkol (Min. %1.7) (Soya Fasulyesi, Gluten ve Alkol içerir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri