Şâyet daha fazla mayalanacak olursa, yoğurt sulanacak ve daha sıvı bir hale gelecektir. Mayalanmasının ardından yoğurt, dinlenmek üzere 1 gün boyunca buzdolabında beklemeye bırakılır. Bu işlem, yoğurdun kıvamının daha iyi olmasını sağlayacaktır. Yoğurdun sıcak mayalanması, sulanmasına sebep olur.
Evde yoğurt mayalamak için kullanılan süt pastörize edilmiş yani dışarıda satılan hazır kutu sütlerden ise yoğurt tutmaz. Maya için kullanılacak olan yoğurdun köy yoğurdu ya da süzme yoğurt olması önemlidir. Eğer hazır kap yoğurt kullanılırsa, yoğurt sulu bir kıvamda olacaktır.
Soğuyan süt tekrar ısıtılıp mayalanır mı? * Yoğurt yapmak için hazırladığınız sütün iyice kaynamış olması ve tamamen soğumadan ilk ısısı düştüğünde kullanılması gerekir. Kaynamış ve soğumuş sütü tekrar yoğurt yapmak için ısıtırsanız hüsranla sonuçlanabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
Tutmayan ev yoğurdunu değerlendirme yöntemi
Tutmayan ev yoğurdunuzu tarifte anlatıldığı şekliyle tekrar yoğurt haline getiremezseniz çökelek yapabilirsiniz. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyunu dökmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanabilirsiniz. Dilerseniz tutmayan yoğurt ile peynir de yapabilirsiniz.
Sıcak mayalanırsa(48 dereceden yüksek sıcaklıkta olursa) yoğurtta ekşime gerçekleşir.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Bir kasede bir litre süte bir yemek kaşığı olacak şekilde süt miktarına göre yoğurt koyulur. Ardından ılıklaşan sütten 1-2 kaşık alınıp yoğurtla karıştırılır. Bu karışımdan birer kaşık yoğurt sütlerin içine boşaltılır.
Neden? Cevap: Yoğurt bakterileri süt ılıkken faaliyet gösterir. Bu yüzden kaynar sütte mayalanma olmaz.
Yoğurt mayalarken kaynatılan sütün sıcaklığı da uygun olmalı. Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor.
4- İdeal mayalama süresi 45-50 °C sıcaklıktaki bir ortamda ( fırın vb ) 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye neden olabilir. 5- Mayaladığınız yoğurt tutmuş ise 8-10 °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletiniz.
Yoğurdunuzun koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız tam yağlı süt kullanın. Kış aylarında mayalama işlemini yaparken yoğurdu mayaladığınız kapları daha fazla sarın ve sıcak tutun. Yazın yoğurt yapıyorsanız eğer üzerini fazla örtmeyin. Aksi halde yoğurdunuz çabuk ekşir ve sulanır.
Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız. Yoğurt bekledikçe üste çıkan suyu alıp dökmelisiniz. Beş litre sütün yaklaşık olarak dört litresi yoğurda dönüşür.
Tutmayan yoğurdu tekrar mayalama
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın, sütünüzü 1 saat fırında bekletin. Hemen fırından çıkartmayın, soğumasını bekleyin. Soğuyan yoğurdunuzu buzdolabına kaldırdıktan sonra, yoğurdunuzun çok güzel bir kıvamda olduğunu göreceksiniz ve işte yoğurdunuz hazır! Afiyet olsun.
2 yemek kaşığı yoğurt mayasını ( önceden kalan yoğurdumuzdan 2 yemek kaşığı kadar ayırıyoruz) bir kepçenin içine alıyoruz. Kaşıkla az az sütten alıp bu mayayı eziyoruz ve kepçenin içinde karıştırıyoruz. Daha sonra içinde yoğurt süt karışık olan bu kepçeyi yavaş yavaş borcamdaki süte yediriyoruz. İyice karıştırıyoruz.
Süte yoğurdu ve bir tutam tuzu ekleyip karıştırın. Sütü kavanozlara paylaştırın. İlk mayalanma sürecinde kavanozların ağzını kapatmayın.
Aslına bakılırsa ideal oda sıcaklığı yakalandığı vakit, yaz ya da kış fark etmeden ortak şekilde belli bir sürede yoğurt mayalanır. Bu bağlamda 45 ya da 50 santigrat derecede fırın ve benzeri cihazlar üzerinden yoğurt mayalanır. Bu mayalama için ise ortalama 3,5 veya 4 saat kadar yeterli olacaktır.
Sebebi ise yoğurdun üzerinde kalın bir kaymak tabakası olması için. Bu işlem sırasında tencerenin altını hafif kısabilirsiniz. 10 dk sonrasında tencerenin altını kısıp sütü kendi halinde 20 dk kaynaşmasını sağlayın (Dikkat edin kaynaması durmayacak şekilde ateşi kısın) buda yoğurdun sert olmasını sağlayacaktır.
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller. Bir tutam tuz kullanmak yeterli olacaktır.
Yoğurdun sünmemesi ve sulanmaması için mayalama esnasında sütün çok yüksek sıcaklıkta veya düşük sıcaklıkta olmaması gerekmektedir. Sütün düşük ısıda olması yoğurdun sünmesine neden olurken yüksek ısıda olması ise yoğurdun sulanmasına sebep olmaktadır.
Yoğurdu bir kaba alıp çırpıyoruz ve içine sütten bir kaç kaşık koyup karıştırıyoruz ve süte ekliyoruz sütü karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp battaniyeye sarıyoruz gece yapıyorsak sabaha kadar kalması yeterli gündüz yapacaksak 7 saat kapalı kalması yeterli olacaktır. Sonra açıp buzdolabına koyuyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri