Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Soya: Doğrudan herhangi bir yan etkisi gözlemlenmese de içerdikleri fitoöstrojenler sütünüz yoluyla bebeğe geçeceğinden emzirirken soya bazlı ürünler (soya sütü, tofu vb.) tüketmekten kaçınmanız tavsiye edilmektedir. Ayrıca, soya içeren gıda takviyelerinden de kaçının.
Mide bağırsak problemleri ve gaz sıkıntısı yaşayanlar için çok iyi bir alternatiftir. Laktoz içermez. Laktoz intoleransı olan kişiler de rahatlıkla tüketebilir. Yapılan bir çalışma soya sütünün karın bölgesindeki yağlanmayı azaltıcı etkisi olduğunu göstermiştir.
**Badem sütü soya sütüne oranla daha az kalori içermesine rağmen protein değeri daha fakirdir.** 65 yaş ve üzerinde azalan kemik yoğunluğu nedeni ile artan kalsiyum ihtiyacını dengelemek açısından ve yavaşlayan metabolizmaları nedeni ile daha düşük kalori içermesi nedeni ile tercih edilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
Hızlı bozulma özelliği olduğu için 1 – 2 günde tüketilmesi önerilen soya sütü laktoz alerjisi olanların içebileceği bir süttür. Hücre yenilenmesine olumlu etkileri bulunur. Bitkisel bir süt olduğu için içerisinde kolesterol barındırmaz. Bu nedenle kolesterolü bulunan kişilerde severek tüketebilir.
İçeriğindeki fitoöstrojenler meme ve prostat kanserine sahip kişilerde tümör hücrelerinin büyümesine yol açabilir. Soya sütü östrojen içeriği nedeniyle meme kanserinin tedavisinde kullanılan ilaçların etkinliğini azaltabilir. Bu riskinden dolayı göğüs kanseri tedavisi görenlerin tüketmemeleri önerilir.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Çoğu soya fasulyesi GDO'lu olsa da bu bütün soya fasulyelerinin GDO'lu olduğu anlamına gelmez. İnsanlar tarafından direkt olarak en çok tüketilen soya ürünleri olan tofu, soya sütü ve tempeh GDO içermeyen ürünlerdir ve ürün paketlerinin üstünde GDO içermediği de belirtilmektedir.
Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir. Gaz problemi çok fazla yaşanıyorsa çiğ sebze – meyve tüketilmemeli, pişmiş meyve kompostoları ve haşlanmış sebzeler tüketilmelidir.
Bazı çalışmalarda soya ürünleri tercih edenlerin daha iyi kilo kaybettikleri görülmüştür. Bu katkıyı soya izoflovanlarının insülin regülasyonu ve yağ metabolizması üzerindeki olumlu etkilerin neden olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle zayıflamak isteyen kişilerin seçimleri arasında soya sütü yerini alabilir.
Annenin çok yorgun ve uykusuz olması, süt yapımını etkileyen prolaktin hormonunu etkiler. Bu nedenle annenin, bebeğin uyuduğu zamanlarda dinlenmesi gerekir. Yeterli ve dengeli beslenen annelerin, süt miktarı da yeterli olur. Öğün atlamadan beslenmek ve sıvı (su) almak önemlidir.
Gaz sancısından muzdarip olan bebeğin, karın bölgesine ve sırtına yağ ile masaj yapmak, karnına ve sırtına ılık bez koymak bebekte gaz çıkarımını kolaylaştırmaktadır. Bebeği hafif hafif sallamak, kucakta sırtını sıvazlayarak gezdirmenin gaz çıkarmada etkili olduğu bilinmektedir.
Yemeklerden sonra ağızdan gaz çıkarma (geğirme), yutulan gazın dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede karındaki şişlik ve rahatsızlık hissi giderilmiş olur. Hızlı yemek yemek, sakız çiğnemek, kola ya da bira gibi gazlı içecekler içmek, sigara içmek gibi davranışlar; daha fazla hava yutulmasına sebep olabilir.
* Lif kaynağı olarak sindirimi hızlandıran soya fasülyesi, kabızlık gibi durumlara karşı doğal bir ilaçtır. Sindirim sistemini rahatlatarak huzursuz bağırsaklara iyi gelir ve vücut dengesini korumayı sağlar.
Soya ürünleri (soya izolatı, soya konsantresi, soya unu), özellikle soya lesitini pek çok işlenmiş gıda içerisine katkı maddesi olarak eklenmektedir. Soya lesitini bir emülgatör olduğu için ikinci bir yoldan bağırsak cidarına hasar verip, artmış bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.
Soya alerjisi olan bireylerin soya içerikli gıdaları tüketmesi durumunda oluşabilecek reaksiyonlar değişebilir. Reaksiyonlara örnek olarak ishal, karın ağrıları, egzama, kurdeşen, astım ve alerjik şok gösterilebilir.
Soya sütünün faydalarından biri de, bitkisel kaynaklı oluşunun lif oranın yükselmesine etkisidir. Ayrıca hayvansal bir besin olmadığı için doymuş yağ ve kolesterol içermez ve hastalıklara karşı koruyan fitokimyasallar yönünden zengindir.
Badem, Hindistan Cevizi, Soya; hepsi kullanılabilir, hepsi glutensiz!
1 bardak soya sütü yaklaşık 95-100 kalori arasında oluyor. Bu değer inek sütüne oranla oldukça az.
Soya sütü, bitkisel süt çeşitleri arasında en popüler seçenektir. Tadı hafiftir ve kolayca ısıtılabilir. Sıcak içecekler için de uygundur. İnek sütünün yerine kullanabilirsiniz.
Nasıl saklanılır : Açılmamış sterilize soya sütü oda sıcaklığında 8-12 ay saklanabilir. Kutusu açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Bu durumda tazeliğini 5-7 gün kadar korur.
Soya sütünü kalan suyla birlikte kaynatın. Ocağı kısın ve 15-20 dakika boyunca 90-100 C ° civarında pişirin. Soya, anti-besin maddelerine sahip olması nedeniyle, özellikle tripsin inhibitörü içeriği nedeniyle çiğ olarak tüketilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri