Peki isim ve soy isim nasıl değiştirilir? Özellikle son zamanlarda kişiler soy isim ve isim değişimi için birçok araştırma yapmaktadır. Soyadını değiştirmek zor değildir. Gerekli mahkemeye başvuru sonrasında bu istek yerine gelir.
İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
Kişinin soyadı kişisel durum sayılır ve TMK m.39; “Mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz” hükmü gereğince dava açmadan soyadı değiştirmek mümkün değildir.
Dava harç ve giderleri senelik olarak güncellenmekle birlikte maktu olarak belirlenir. 2023 yılında isim ve soyisim değişikliği davalarına ilişkin mahkeme ücretleri toplam 1050 TL'dir.
İsim Veya Soyisim Değiştirme Davalarında Gerekli Bilgiler
Davacının medeni hali, nüfusa kayıtlı olduğu yer veya doğum yeri isim soy ismin değişmesi durumunda bile değişmez ve bu kimlik bilgilerinin değiştirilmesi kesinlikle mümkün değildir.
İlgili 24 soru bulundu
E-Devlet Üzerinden İsim Nasıl Değiştirilir? E-Devlet üzerinden isim değiştirme son zamanlarda google ve sosyal medya üzerinden en çok aratılan konulardan biridir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
İsim ve soyisim değişikliği, kanunda kişiye sıkı sıkıya bağlı haklardandır ve ancak kişinin kendi talebi ile gerçekleşebilmektedir. Bu işlemin Nüfüs Müdürlüğü'nce halledilebilir şekilde pratik bir yolu maalesef bulunmamaktadır. Bu işlem için bir prosedür olmadığından tek yol dava açılması gerektiği şeklindedir.
Reşit olmayan yani 18 yaşını doldurmayan kişiler soyadı değiştirme davasını, velilerinin birlikte izniyle bizzat veya bu konuda özel yetkili vekâletname ile yetkilendirdikleri avukat aracılığıyla açabilirler.
E-Devlet Üzerinden İsim Nasıl Değiştirilir 2023
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ad ve soyad değişikliğini e-Devlet üzerinden yapılabileceğini duyurdu. 24 Aralık 2023 tarihine kadar başvuru şartlarını taşıyan vatandaşlar başvuruda bulunabilecek.
1.1. Evlenmeden Önce Kadının Soyadı
Evli olmayan kadın, haklı nedene dayanması halinde soyadını mahkeme kararı ile değiştirebilir. Haklı nedenin varlığı halinde soyadının mahkeme kararı ile değiştirilmesi erkek veya kadın fark etmeksizin mümkündür.
2023 Ağustos sonrasında yapılan güncellemelerle birlikte, isim değiştirme davalarında harçlar ve mahkeme masraflarının toplamda 1.638,60 TL olduğunu görüyoruz.
Böylelikle kadınlar, evlenmeden önceki soyadını, tek soyad olarak evlendikten sonra da kullanabilecek. Bugün Resmi Gazete'de de yayımlanan karar dokuz ay sonra yürürlüğü girecek.
İsim değiştirmek için öncelerden mahkemeye dava açmak gerekmekteydi. Ancak şimdi sadece bir dilekçe doldurarak ve ardından bu dilekçeyi Adliye Hukuk Mahkemesi'ne göndererek isim değişikliği başvurusunda bulunmak mevcut. Dilekçe gönderildikten sonra da gerekli ödemeler yapılmak zorundadır.
"5490 sayılı Kanun'un 36. maddesinde, nüfus davaları ile ilgili esas ve usuller öngörülmektedir. Kanun'un 36. maddesinin itiraz konusu hükmü içeren (b) bendinde aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davasının ancak bir kere açılabileceği belirtilmiştir.
Buna göre İl/İlçe İdare Kurulu kararı ile ad veya soyadı düzeltilmesine ilişkin başvurular e-Devlet'ten yapılabilecek. Mahkemenin aldığı kararla genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç olarak karşılanan isimlerde mahkeme kararı şartı aranmaksızın il veya ilçe idari kurulu tarafından değiştirilebilecek.
Türk Medeni Yasasının 321. maddesi hükmü uyarınca çocuk doğduğu anda ana ve baba evli ise ailenin, evli değilse ananın soyadını taşır. Babanın soyadının değişmesi ile ailenin (bu kişinin kendisi ile birlikte eşinin ve ergin olmayan çocukların da) soyadı düzeltilir.
Edebe aykırı ve gülünç soyadlarının, aşiret, yabancı ırk ve millet isimlerinin, rütbe ve memuriyet bildiren isimlerin soyadı olarak alınmasına izin verilmez.
Kadının soyadına ilişkin yasal düzenlemeler
Bunun için kadın evlendirme memuruna veya nüfus dairesine başvuru yapar ve bu şekilde iki soyadını birlikte kullanabilir. Daha önce evlenip ikinci bir soyad alan kadınlar bakımından, iki soyaddan biri yeni kocasının soyadı ile birlikte kullanılabilir.
Annenin, çocuğuna kendi soyadını vermesine ilişkin davaların olumlu sonuçlanmaya başlanması hukukumuzda son yıllarda görülmeye başlanmıştır. Ancak yine de yukarıda bahsettiğimiz gibi çocuğunun velayeti kendinde olan her boşanmış anne çocuğunun soyadını değiştiremeyecektir.
Yargıtay ve mahkemeler de aynı şekilde. Çocuğun üstün yararını olumsuz yönde etkileyen, hatta zararına olabilecek durumlar söz konusu ise mahkeme kararıyla çocuk annenin soyadını alabilir. Hatta Yargıtay'ın da bu yönde bir kararı vardır.”
Yargıtay, 2018 yılında verdiği bir kararla genel tutumunun aksine velayet hakkına sahip annenin çocuğun soyadını değiştirmesine engel bulunmadığını hükme bağlamış ve bunu da “çocuğun üstün yararı” ilkesine dayandırmıştır.
Şifre aldıktan sonra T.C kimlik ve şifrenizle birlikte e devlet uygulamasına giriş yaparak soyadı değişikliği gibi işlemlerinizi buradan daha hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. E-devlet vatandaşların işlemlerini daha kolay bir şekilde yapması için geliştirilmiş olan bir sistemdir.
Evlenme durumunda kadınlar kocalarının soyadını almaktadır. Bu aşamada yeni evli bireylerin yeni soyadı için SGK'ya bildirmesi gerekmektedir. Soyadı bildiriminde bulunan kişilerin yanında Nüfus kayıt örneği, evlilik cüzdanı fotokopisi ve soyadı değiştirme talebi ile ilgili dilekçe bulundurması gerekmektedir.
İsim ve Soy İsim Değişikliği Davasının Tarafları
Davalı ise nüfus idaresidir. İsim değiştirme hakkının kişiye sıkı surette bağlı bir hak olması nedeniyle ismini değiştirmek isteyen kişi, söz konusu davayı bizzat açmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri