Harç ve Masraflar DNA testi yapılıp yapılmayacağı hakimin takdirinde olup testin yapılması halinde yargılama aşamasında davacıdan masrafın yatırılması talep edilecektir.
Soybağının (nesebin) reddi davasında ispat
Evlenmeden başlayarak en az yüzseksen gün geçtikten sonra ve evliliğin sona ermesinden başlayarak en fazla üçyüz gün içinde doğan çocuk evlilik içinde ana rahmine düşmüş sayılır.
SOYBAĞININ REDDİ DAVASINDA ÇOCUKLAR ALEYHİNE OLACAK ŞEKİLDE YARGILAMA GİDERİ VE VEKALET ÜCRETİ HÜKMEDİLEMEZ.
Alıntı: MADDE 294.- Ana ve babanın yasal mirasçıları, çocuk ve Cumhuriyet savcısı sonradan evlenme yoluyla soybağının kurulmasına itiraz edebilirler.
Medeni Kanun'da annelik karinesi, ispata gerek duyulmayan kesinlik bildiren bir karinedir. Çocuk ile anne arasındaki soybağı doğumdan itibaren kendiliğinden kurulur. Bu sebeple değiştirilmesi mümkün değildir ve annenin soybağının reddi davası açma hakkı bulunmamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Davanın Özellikleri
Soybağının reddi davası eğer herey yolunda giderse 1-2 yıllık bir sürede sonuçlanabilir. Ancak taraflardan birinin istinaf yoluna başvurması halinde davanın sonuçlanması 3-4 yıllık bir süreyi bulabilmektedir. Davada, DNA testi yapılmakta ve tanık dinlenmektedir.
Babalık davasında DNA Testi Zorunlu Mu? Babalığın reddi davasının çözümü için zorunlu ve bilimsel verilere uygun olmak ve ayrıca sağlık yönünden bir tehlike oluşturmamak şartıyla, babanın soy bağının tespiti amacıyla vücudundan kan veya doku alınmasına katlanmak zorundadır.
Soybağının reddi davası zamanaşımı değil, hak düşürücü süreye tabidir. Türk Medeni Kanunu'nun 289. maddesine göre; Koca, çocuğun doğumu ve baba olmadığını veya annenin gebe kaldığı sırada başka bir erkekle cinsel ilişkide bulunduğunu öğrenmesinden itibaren 1 yıl içerisinde dava açmak zorundadır.
Kocanın dava hakkından feragat etmesi de hiçbir şekilde söz konusu değildir. Ayrıca koca, soybağını reddetme hakkını dilerse kullanır, bu konuda zorlanamaz; kendi isteği ile dava açması ise, süresi içinde dava açmakla birlikte, evlilik birliğinin devamı veya sona ermesi ile de bağlı değildir.
Soybağının reddi davasında davacı çocuk ise ergin olduğu tarih- ten başlayarak en geç bir yıl içinde davayı açmalıdır. (MK m289/2) Ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım ise atama kararının kendisine tebliğinden itibaren bir yıl, herhalde doğumdan başlayarak beş yıl için- de soybağının reddi davasını açacaktır.
Soybağının reddi davasını, çocuk açabilir. Ergin olan çocuğa 1 yıl süre verilir ve bu sürede anne ve babası olarak görünen kişiyi dava edebilir. Kocanın açtığı anne ve çocuğa karşı olan davalarda, çocuğun ergin olmadan önce açılması gerekiyor. Bu süreçte çocuğa kayyum atanarak dava görülür.
Soybağının reddi davasını; koca, çocuk, kayyım, kocanın altsoyu, ana ve babası, baba olduğunu iddia eden kişi ve ana açabilmektedir. Davalı tarafta ise ihtimallere göre ana ve çocuk, ana ve koca, ana, çocuk ve koca mecburi dava arkadaşları olarak yer almaktadır. Görevli mahkeme kural olarak aile mahkemeleridir.
Dava açma süresinin geçmesinden önce koca ölürse yahut gaipliğine karar verilirse ya da koca bu süre içerisinde ayırt etme gücünü sürekli olarak kaybederse kocanın altsoyu, kocanın anası, kocanın babası bu davayı açabilir. Biyolojik baba da şartların mevcut olması halinde soybağının reddi davasını açabilmektedir.
Nüfus kaydının düzeltilmesi davasını, tüm ilgililer ve durumdan haberdar olan cumhuriyet savcısı açabilir. Soybağına ilişkin davalar ise ancak kanunda sayılan kişiler tarafından açılabilir. Kanunda sayılmayan kişilerin açtığı soybağı davaları dinlenilmez.
(1) Koca: soybağının reddi davasını açma hakkı kişiye sıkı sıkıya bağlı olduğu için koca; sınırlı ehliyetsiz olsa dahi bu davayı yasal temsilcisinin iznine bağlı kalmaksızın açabilir. (2) Çocuk: yeni medeni kanunla birlikte çocuğa bu davayı açma hakkı tanınmıştır. Çocuk eğer reşit değilse dava kayyım tarafından açılır.
Türk Medeni Kanunu'nun 301. maddesi uyarınca çocuk ile baba arasındaki soybağının mahkemece belirlenmesini ana ve çocuk isteyebilirler. Dava babaya, ölmüşse mirasçılarına karşı açılır, 342. maddesinde ise ana ve babanın velayetleri çerçevesinde çocuklarının yasal temsilcileri olduğu düzenlenmiştir.
Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargitay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.
Hakim hükmüyle kurulmuş olan soybağı, bunu kuran mahkeme kararının yargılamanın yenilenmesi yoluyla ortadan kaldırılması halinde geçersiz kılınır. Bu da soybağına ilişkin dördüncü davadır. 5- Af Kanunu ile yapılan soybağı düzeltme işlemine karşı açılan itiraz davası TMK'da yer almayan soybağına ilişkin beşinci davadır.
Basit yargılama usulüne tabi dava ve işler, HMK'nın 316. maddesinde sayılmıştır. Soybağı davaları bu kapsamda değildir. TMK'nın 284. maddesi uyarınca da bu yönde hüküm yoktur. Bu nedenle soybağı reddi davası yazılı yargılama usulüne tabidir.
Babalığın tespiti davasını anne ve çocuk açabilir. Evlilik dışında doğan çocuğu babası tanımak istemediği takdirde, baba ile soy bağının kurulabilmesi için yasa hâkim hükmünü gerekli görmüştür.
Koca, soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde soybağının reddi davası açmak zorundadır.
7. Mahkeme Kararı ile DNA Testi Yapılması Hukukumuzda, sadece biyolojik soy bağının belirlenmesi talebini içeren bir dava söz konusu değildir. Yani hukuken baba veya anne olan kişi, mahkemeden sadece biyolojik baba veya anne olduğunun açıklığa kavuşturulmasına ilişkin bir talepte bulunamamaktadır.
Çocuk ile baba arasında soybağı ilişkisinin kurulmaması halinde çocuk annenin soyadını alacaktır. Evlilik dışı doğan çocuk ile baba arasındaki soybağı ilişkisinin babanın kendi rızası ile gerçekleştirdiği tanıma işlemi ile kurulması halinde evlilik dışı doğan çocuk babasının soyadını alır.
Babalık tayininde uygulanan DNA kimlik testi Adli Tıp'ta yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemle test edilen erkeğin biyolojik baba olup-olmadığı %99,99 olasılıkla ortaya konabilmektedir.
Medeni kanunda, sadece çocuğun soy bağının belirlenmesi için dava açılması ile ilgili hüküm bulunmaz. Bu nedenle de biyolojik anne ya da baba olunduğunun tespit edilmesi için dava açılamaz. Medeni kanun, başka davalarda gerekli olduğu zaman mahkeme kararı ile DNA testi yapılmasına olanak tanımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri