Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
Kız İstemede Ne İkram Edilir? Kız isteme merasiminde sunulacak ikramlıklar yöreden yöreye değişebilir. Ancak en temel olanları Türk kahvesi ve çaydır. Yiyecek olarak daha çok atıştırmalıklar sunulur: Börek, poğaça, kek, zeytinyağlı sarma, kurabiye, salatalar gibi.
Söz Nişan İkramlıkları Neler? Evde yapılacak organizasyonda ikramlar nasıl olur dersen genel olarak nişan kurabiyeleri, cupcakeler, makaronlar, yaprak sarması, küçük pizzalar ve börekler ile içecekler, evde nişan menüsü olarak tercih ediliyor. Tabii nişan pastasını da unutmayalım.
Damadın ailesi çiçekleri, çikolata ve hediyeleriyle önceden sözleşilmiş bir saatte gelinin aile evine gelir. Gelin damat ve ailesini kapıda karşılayarak çiçekleri alır. Misafirler salona davet edildikten sonra aile büyüklerinden başlayarak hal hatır sorulur. İsteme merasimi kız tarafının evinde olur.
İlgili 16 soru bulundu
Söz tepsisi kullanımı, kökü uzun yıllara dayanan ve yerleşmiş bir gelenektir. Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir.
Sözde Kıza Ne Takılır? Söz merasimi için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri "Sözde geline ne takılır?" sorusu oluyor. Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar.
nişan tepsisi, 2 adet türk kahvesi fincanını alacak büyüklükte olur, içine özel olarak 100 numara ipten örülmüş dantel konur, üstünde ilk defa kullanılacak bir makas ve kırmızı kurdeleyle birbirine bağlanmış iki adet yüzük bulunur.
Söz merasimleri genellikle kız tarafının evinde yapılır. Bunun için söz günü öncesinde her iki tarafın da müsait olduğu bir günün belirlenmesi gerekir. Ortak gün belirlendikten sonra söz için erkek tarafı aile büyüklerini ve isteğe göre diğer misafirlerini alarak kız tarafının evine gelir.
Kız İstemeye ve Söz Kesmeye Giderken Ne Götürülür? Kız istemenin kilit noktası çikolata ve çiçektir. Duruma ve isteğe göre alternatifler çoğaltılabilir. Çiçek ve çikolata dışında söz kesimine giderken bohça hazırlanır.
Söz Kesilirken ve Kız İstemede Kahve Önce Kime Verilir? Söz kesilirken ve kıs istemede kahve önce kime verilir sorusu da kullanıcıların merak ettiği sorular arasındadır. Bu tür durumlarda kahve yapan gelin adayı, öncesinde kahveleri yaşça büyük aile bireylerine dağıtır.
Geleneklere göre söz masrafları erkek tarafına aittir. Erkek tarafı gelinin söz elbisesinden söz yüzüklerine, isteme çiçeği ve çikolatasına kadar tüm masraflardan sorumludur. Sözde erkek tarafının alacakları arasında geline takılacak takılar da vardır.
Bu doğrulardan bir tanesi söz merasiminde gelinin giyeceği elbiseyi erkek tarafının alması gerektiğidir. Ancak günümüz şartlarında bu durum farklılıklar gösterebilir. Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır.
Söz kesilmeden önce yüzükler alınır ve süslenmiş olan bir tepsiye yerleştirilir. Söz ve nişan merasimler ayrı ayrı yapılacak ise söz yüzüğünün erkek tarafının alması daha uygundur. Ancak söz ve nişan merasimlerini ayrı ayrı değil birleşik yapacak iseniz ortak bir karar alınarak yüzüklerin alınması daha uygun olacaktır.
Altın bilezik, altın kolye, tam, yarım ve çeyrek altın ya da takı seti geline takılıyor. Altın zincir, altın saat, tam, yarım ya da çeyrek altın gelin tarafından damada takılıyor. Damat ve gelin ailelerinin maddi durumuna göre kendi çocuklarına da altın bilezik veya altın saat takabiliyor.
Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir. Söz merasimlerinde yemekten ziyade çayın yanında servis edilebilecek börek, kek, sarma ve kanepe tarzı ikramlar tercih edilir. Bunun yanında pasta da çok fazla tercih edilir.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
Sözde yüzükleri yaşça büyük ve kendisine saygı duyulan bir aile bireyi takar. Bu bir büyük amca, dayı bazen de dede olabilir. İki aile tarafından da sevilip sayılan sözüne itimat edilen bir aile büyüğü, evlenecek gençlerin bu anlamlı gününde yüzüklerini takar ve onlara anlamlı bir konuşma gerçekleştirir.
Gelenek ve göreneklerimizde sıkça karşılaştığımız bu iki merasim sıkça karıştırılmaktadır. Söz merasimi erkeğin ailesinin kız tarafının evine giderek tanışma ve geleneksel olarak kızlarını istemesidir. Söz merasiminde erkek tarafı isteme çikolatası ve isteme çiçeğini karşı tarafa takdim eder.
Genellikle erkek tarafından bir aile büyüğü, iyi dilekleriyle bir konuşma yaparak yüzükleri takar ve yüzükleri birbirine bağlayan kırmızı kurdeleyi keser. Söz yüzükleri sağ elin yüzük parmağına, alyans ise evlendikten sonra sol elin yüzük parmağına takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri