Doğrusunu söylemek gerekirse iki yüzük arasında büyük bir fark yoktur. Her iki yüzük de genellikle alyans şeklinde olur ve tören sırasında çiftlerin sağ ellerinin yüzük parmağına takılır. Aralarındaki tek fark birinin söz töreni sırasında, diğerinin ise nişan töreni sırasında takılmasıdır.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Söz ve nişan yüzükleri arasında belirgin bir fark bulunmaz. Her ikisi de genellikle alyans şeklinde tasarlanır. Bununla birlikte söz merasiminde çok daha sade, estetik ve şık tasarımlar tercih edilir. Bununla birlikte nişan yüzükleri, evliliğe çok daha yakın bir aşamadır.
Söz yüzükleri ikili olarak sunulmaktadır. Genellikle kadının ve erkeğin kullandığı iki yüzük modeli de aynı olmaktadır. Erkekler daha sade modeller tercih ederken kadınlar biraz daha detaylı modeller tercih edebilirler.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
İlgili 41 soru bulundu
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Söz Yüzükleri ve Söz Tepsisi
Yüzükleri, iki taraftan birinin sevilen ve saygı duyulan bir aile büyüğü takar. Kız tarafı söz yüzüklerini koymak için önceden süslü bir söz tepsisi hazırlar. Tepsiye kurdele geçirilmiş yüzükler ve makas konulur. İstenilirse yüzük yükseltici de konularak, tepsi görseli zenginleştirilir.
Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
Sağ ele takılan yüzük nişanlı olduğunu gösteren bir semboldür. Eğer söz töreni olacak ise yüzükler yine sağ ele takılır. Söz de nişan da benzer törenler olduğundan, her ikiside evlilik yolunu temsil ettiğinden ikisinde de sağ el tercih edilir.
Kız isteme töreninde, kadınlara takılan yüzük ise evlilik teklifinde kabul edilen tektaştır. Bazı kişiler ise evlenme teklifi sırasında değil, söz kesildiği zaman tektaş yüzük takabilir. Dinimize göre, sağ elin yüzük parmağına takılır.
Genelde altın sarısı tercih edildiği için en doğru renk altın sarısı gibi algılanıyor. Fakat gümüş söz yüzüğü ürün modellerimiz arasında altın sarısı, beyaz altın, rose kaplama vs gibi renk seçenekleri bulunmaktadır.
Eğer sevgiliniz farklılıklardan hoşlanıyor ve takılarında zarif modeller tercih ediyorsa, evlilik teklifinde baget yüzük seçebilirsiniz. Ancak tarzı ve takı tercihleri klasiklerden yanaysa, tektaş pırlanta sizin için doğru seçim olacaktır.
Kahve ikramının ardından kız isteme konuşması yapılır ve aileler çiftin evliliklerini onayladıklarını ilan ederler. Gelin ve damat adayı büyüklerin ellerini öptükten sonra yüzükler takılır. Aile büyüklerinden takı takacak olanlar varsa onlar da merasime katılır. Sonrasında da söz töreni ikramlarla devam eder.
Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır. Söz kesiminde takılacak yüzükleri erkek tarafı satın alır. Damat tarafı isterse müstakbel gelinlerine söz kesiminde takmak üzere takı seti veya bilezik satın alabilir.
Kız isteme töreninde söz yüzüğü resmi olarak takılmaktadır. Sağ ele mi yoksa sol ele mi takılmaktadır bu konuda bir çok yorum bulunmaktadır fakat söz yüzükleri sağ ellerin yüzük parmaklarına takılmaktadır. Ayrıca nişan töreni düşünülüyorsa bu durum davetliler önünde veya aile arasında yapılmaktadır.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar. Ancak bu damadın zevkine ya da gelinin zevkine göre de değişebilir.
2023 yılında altın alyans fiyatları, 1.500 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyat aralığının an ve an değiştiği unutulmamalıdır. Ağır modellerin fiyatlarının 10.000 TL üzerine çıktığını da ifade etmekte yarar görüyoruz.
Ashabdan altın yüzük takmakta olanlar ise yüzüklerini çıkarmışlar yahut gümüş ile tebdil etmişlerdir. Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tektaş yüzük verilip sağ el yüzük parmağına takılması, alyansın ise evlilik ile birlikte sağ elin yüzük parmağına takılması artık bir gelenek haline gelmiştir.
Bu sembolizm, uzun yıllardır birçok kültürde yerini korumaktadır. Öte yandan evlilik teklifi, henüz evlilik bağının gerçekleşmediği bir aşamayı temsil ettiği için teklifte sunulan pırlanta tektaş yüzük sağ elin yüzük parmağına takılır.
Çiftler genellikle eşlerinin adını, baş harfini ya da her ikisinin adını yüzüğün iç kısmına yazdırmayı ya da evlilik tarihlerini yazdırmayı tercih edebiliyor.
Alyans, baget yüzük ile bir arada kullanıldığında oldukça şık durur. Eğer daha ihtişamlı bir görüntüye ulaşmak istiyorsanız baget yüzük ve tamtur kombini de yapabilirsiniz. Büyük ve renkli taşlarla tasarlanmış aksesuarlarınızla birlikte baget yüzüklerinizi takarak denge sağlayabilirsiniz.
Söz merasimleri kız tarafının evinde yapılır ve çok yakın aile üyeleri hariç pek kimse çağrılmaz. Merasim sırasında aileler birbiriyle tanışmış olur ve evlilik onların da onayına sunulmuş olur. Merasim için kız tarafının uygun olduğu gün belirlenir ve kız istemeye gidilir. Kız tarafı evde misafirlere ikramlar hazırlar.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Bu toplantıda gelin ve damada 'söz yüzükleri' takılır. Nişan, düğün tarihleri, kız evinin istekleri konuşulur ve karara bağlanır. Söz kesildikten sonra, gelin ve damat adayı tarafından orada bulunanların elleri öpülür, dualar okunur. Bütün işlerin tatlılıkla gitmesi için şerbet içilir veya lokum yenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri