Maddenin birinci bendinde seçimlik cezai şart düzenlenmiştir. Buna göre sözleşmenin hiç veya gereği gibi ifa edilmemesi hâlinde ödenmek üzere cezai şart vaad edilmiş ve aksi de sözleşmede öngörülmemiş ise alacaklı ya sözleşmenin ifasını ya da cezai şartın ödenmesini isteyebilir.
Ceza koşulu, ya da sözleşme cezası veya eski Borçlar Kanunu'ndaki ismiyle cezai şart, alacaklıyı zararını ispat etmekten kurtarır ve ona önceden belli ve kesin bir ceza miktarını talep imkânı sağlar. Ceza koşulunu talep etmek için borçlunun kusuru aranmakla birlikte, alacaklının zarara uğramış olması aranmaz.
Cezai şart fer'i nitelikte bir edimdir. Fer'i nitelikte bir edim olmasının sonucu olarak geçerliliği de asıl borca bağlı olmaktadır ve asıl borç meydana gelmedikçe, onu temin eden cezai şart da hüküm doğurmayacaktır. Bu nedenle cezai şartın hukuken geçerli bir borca dayanması gerekmektedir.
Örneğin, sözleşmenin hukuka veya ahlaka aykırılık, başlangıçtaki imkansızlık, tarafların fiil ehliyetsizliği veya şekil noksanlığı nedeniyle geçersiz olması halinde sözleşmede belirlenen cezai şart da geçersiz olur. Cezai şart, borçlunun asıl edimi hiç veya gereği gibi ifa etmemesi ihtimaline karşın kararlaştırılır.
Ceza Koşulunun indirilmesi talebi dava, karşılık dava veya def'i şeklinde kullanılabilir. Ceza koşulunun indirilmesi talebi her hangi bir zamanaşımı süresine tabi değildir. Her zaman ileri sürülebilir. Zira ceza koşulunun indirilmesini talep hakkı yenilik doğuran bir haktır.
İlgili 36 soru bulundu
Burada borçlunun cezai şartı ödemek suretiyle tek taraflı olarak sözleşmeden dönme hakkına sahip olduğunu ispat yetkisi saklı tutulmuştur. Böylece borçlu alacaklı ile yaptığı anlaşmada dilerse sözleşmeden dönmeyi ve alacaklıya sadece cezai şart ödemeyi kararlaştırabilir.
Yargıtay uygulamalarında ise gerek belirli süreli, gerek belirsiz süreli iş sözleşmesine konulan tek taraflı cezai şart işçi lehine olduğunda geçerli, işveren lehine olduğunda ise geçersiz sayılıyor. İki tarafı da bağlayacak şekilde cezai şart konulması mümkün bulunuyor.
MADDE 8 – (1) Tüketici, sözleşmenin kurulduğu tarihten itibaren on dört gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. (2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcıya noterlikler aracılığıyla yöneltilmesi yeterlidir.
Yargıtay'ın nispeten daha yeni tarihli kararlarında ise cezai şart ile ilgili alacakların, likit olmadığı kabul edilmekle birlikte, itirazın iptali halinde davacı-alacaklı lehine inkar tazminatına hükmedilmemesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Cezai şart her ne kadar sözleşmede belirli bir tutar olarak kabul edilse bile, hakimin müdahalesi ile indirilmesi mümkün olduğundan (TBK.182/son) belirsiz alacak veya kısmi alacak davası olarak açılabilir kanaatindeyim.
Yargıtay kararları ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca sözleşme özgürlüğü gereği iş sözleşmelerine veya sözleşme eklerine taraflarca cezai şart konulabilir.
Kira sözleşmelerinde kiracı ve kiraya veren, sözleşmeyi erken feshetmeyi kararlaştırabilir. Kira sözleşmelerinin erken feshedilmesi durumunda tarafların kira sözleşmesinden doğan yükümlülüklerini ifa etmekten kaçınmalarını engellemek için sözleşmede bir cezai şart kararlaştırılabilir.
Cezai şartın zarardan bağımsız olması, cezai şartın işlevinin tazminat olmadığını gösterir niteliktedir[12]. Cezai şart herhangi bir zarar söz konusu olmasa da talep edilebilecekken, tazminat ise zarar olmadan talep edilemez.
Sözleşmeyi geçersiz kılan sebepler; sözleşmenin içeriğinin imkansız, hukuka ve ahlaka aykırı olması, tarafların her ikisinin veya yalnız birisinin ayırt etme gücüne ve dolayısıyla sözleşme ehliyetine sahip olmaması, şekil şartına uyulmaması, muvazaa, gerekli icazetin verilmemesi ve bazı iptal davalarıdır.
Madde 27 - Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
b) Geçersizlik: Bir sözleşmenin tarafların istediği hukuki hüküm ve sonuçları meydana getiremediği bütün hallere verilen genel addır.
Alacaklının cezai şartı isteyebilmesi, bu haktan açıkça feragat edilmemiş olması veya ifayı ihtirazi kayıt bildirerek kabul etmiş olması halinde olanaklıdır.
Öncelikle; tapulu taşınmazın satışına dair adi yazılı sözleşme söz konusu ise sözleşme geçersiz olduğundan "cezai şart ve/veya gecikme tazminatı" talebiniz reddedilir. Bu hususta sorun yoksa cezai şartın ve/veya gecikme tazminatının icra takibine konu edilmesine hukuki bir engel bulunmamaktadır.
İnceleme neticesinde imzanın borçluya aidiyetine karar verirse, borçlu inkâr edilen senet tutarının yüzde 15'inden aşağı olmamak üzere inkâr tazminatına ve 100 liradan 5.000 liraya kadar para cezasına mahkûm edilecektir.
Mesafeli sözleşmelerde, tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. On dört günlük süre, mal teslimine ilişkin sözleşmelerde, malın teslim alındığı gün, hizmet ifasına ilişkin düzenlemelerde ise sözleşmenin kurulduğu gün başlamaktadır.
İnternet hızının düşük olması gibi sebeplerle internetten beklenen verimin alınmaması durumlarında, taahhütlü aboneliklerinizi, Tüketici Koruma Kanununa göre cayma bedeli olmadan fesih edebilirsiniz.
Sözleşmenin feshi sadece sürekli edimli sözleşmelerde (hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, saklama sözleşmesi vs.) mümkündür. Sözleşmeden dönme ise ani edimli ve dönemli edimli sözleşmelerde ve henüz ifasına başlanmamışsa sürekli edimli sözleşmelerde başvurulabilecek bir sona erme sebebidir.
CEZAİ ŞARTA İLİŞKİN DİĞER MEVZUAT HÜKÜMLERİ
“Buna aykırı olarak yapılan anlaşmalar, ceza koşulu hükümlerine tabi olur.” Kanun koyucu bu madde ile temerrüt faizi üzerinde bir anlaşma yapılmışsa bunun faiz olarak kabul edilemeyeceğini ceza koşulu gibi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etmiştir.
Gizli Bilgiyi Alan, ayrıca, işbu sözleşme çerçevesinde tanımlanan gizliliğin ihlali durumunda sözleşme bedelinin %10 ( Yüzde On ) tutarı kadar cezai şart olarak ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
Sözleşmenin feshedilmesi halinde müsbet zarar istenemeyeceği kural olup, aksinin taraflarca kararlaştırılması ve kar mahrumiyetinin talep edilebilmesi mümkündür. Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu sözleşme serbestisi ilkesini kabul ettiğinden, taraflar cezai şart miktarını serbestçe kararlaştırabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri