Bugün ektiğiniz bir avokado çekirdeği yıllar içinde size ve ailenize şahitlik edecek, yaklaşık 3 yıl sonra meyvelerini oluşturmaya başlayacaktır. Evde yetiştirilen avokado meyve verir mi? Evet, verir; ama sabırla bakıma devam edenler ancak bu meyveye ulaşabilir.
Avokado ağaçlarının hasat zamanı diktikten 3-4 yıl sonra başlamaktadır.
Avakado Fidanı Ne Zaman Meyve Verir? Aşılı bir avakado fidanından fidanı diktikten sonra en ez 2 yıl sonra meyve alabilirsiniz fakat burada önemli olan meyveden ziyade ağacın gelişimidir.İlk yıllarda oluşan meyveleri koparmanız her zaman ağacın yararına olacaktır.
Her yıl düzenli olarak meyve verir. Meyvesi ağaç üzerinde uzun süre kalamaz. Ülkemiz koşullarında hasat mevsimi; kasım başı-aralık sonu olarak belirtilebilir.
Evde avokado bitkisi yetiştirmenin anahtarı, sağlıklı bir kök ve yine doğru olarak filizlenmesini sağlamaktan ibarettir. Meyve vermeyecek, ancak sevimli ve yeni bir ev bitkisine sahip olacaksınız.
İlgili 26 soru bulundu
Her mevsim bulabileceğiniz avokado, sera ve bahçe tarımı yöntemiyle üretilmektedir. Bilinen diğer meyvelere göre daha besleyici çekirdeği bulunan avokado, bu çekirdekle yeni bir meyve vermesi için yetiştirilmektedir. Avokado çekirdeği nasıl ekilir sorusuyla ilgili tüm detayları yazımızda bulabileceksiniz.
Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek Page 2 organlar çiçek tozu saçmazlar. Bu safhaya “Dişi Safha” denir. Daha sonra çiçek kapanır, gece kapalı kalır, ertesi gün aynı çiçek tekrar açılır.
Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Bunlardan biri, aynı zamanda aralarında en lezzetli olanı Hass çeşidi. Hass tipi avokado aynı zamanda avokadonun başkenti olarak anılan Kaliforniya'da da en çok tercih edilen tür.
Avokado Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Hızlı gelişim özelliğine sahip Avokado fidanlarının ekonomik ömrü kısa olup ortalama 20 yıl yaşarlar.
Kese kağıdı içerinde kalan avokadonun ürettiği gaz içerisinde kalacağı için olgunlaşması hızlanacaktır. Muz ve elma da avokadonun olgunlaşmasına destek olacaktır. Bir kese kağıdının içine elma ya da muz koyarak bekletin. 1-2 gün içinde avokado yemeğe hazır olacaktır.
Çekirdekten çimlenen avokado hiç bir zaman aslına benzemez. Daha doğrusu meyvenin avokado olma ve olmama olasılığı da vardır.Olmama olasılığından gidersek çekirdek avokado olabilir ama farklı bir avokakdo çiçeği farklı bir meyve ile tozlandıysa örneğin portakal ortaya avokado portakal melezi bir bitki çıkacaktır.
Avokadolar, minimum 1 m derinlikte, iyi drenaja sahip olan, yüksek verimli, kumlu-tınlı ve alüvyal topraklarda daha verimli yetişir. Toprağın pH'sı 6-6.5 arasında olmalıdır. Toprak nötr veya hafif asidik olabilir. Avokado yetiştiriciliğinde, azotlu gübre kullanılabilir.
3 YILDA MEYVE VERİYOR, TEK MASRAFI SU
3'üncü yılda bir miktar meyve veren ağaç, 7-8 yaşına geldiğinde maksimum verim seviyesine çıkıyor. 8 yıl sonra bir ağaçtan ortalama 500 meyve alınıyor. 600-700 meyve veren ağaçlar da olabiliyor. Avokadolar türüne göre tanesi 7 ile 10 lira arasında alıcı buluyor.
Avokadot Fidanı Üretim ve Aşılaması
Dilcikli aşı yöntemi hem avakado,ceviz ve diğer meyve çeşitlerinin üretiminde yaygın olarak kullanılan bir aşı yöntemidir. Aşı kaleminin üst kısmı aşı macunu ile kapatılır.Mart sonu ile beraber aşılarda uyanma gerçekleşecektir. Dilcikli aşı zamanı genelde sşubat ayı içerisindedir.
Normalde avokado fidanlarını 10-15 günde bir sulayabilirsiniz.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Avokado fidanları genelde ilkbahar mevsiminde yapılmaktadır. Soğuk tehlikesinin en az olduğu ay olan mart ayı ya da nisan ayı içerisinde ekim yapılmalıdır. Eğer don riski yok ise sonbahar mevsiminde de ekim yapılabilmektedir.
Avokado yetiştiriciliğinde en yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir.
İlk yıllarda meyvesi az oluyor ama 10-12 yaşındaki bir ağaç ortalama 600-700 meyve veriyor.
Meksika mutfağının en önemli meyveleri arasında yer alır. Ülkemizde ise en çok Antalya ve Mersin illerinden üretilmektedir. Bu iki il çok sıcak olduğu için tropikal meyvelerin üretimi için uygundur.
Ortalama profesyonel avakado bahçelerinde ağaçların boyu genelde 6 metre civarında yani nerdeyse 2 katlı bir ev yüksekliğindedir.Verime geçmiş bir avokado ağacı 10. Yaşından sonra üzerindeki çeşide göre 400 adet ile 800 adet arasında bir meyveyi rahatlıkla verebilmektedir.
Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
Avokado türlerine göre farklı derece soğukluklara dayanabilmektedir. Orta Amerika orijinli olan türler soğuğa karşı dayanılılığı düşüktür ve minimum 1,5 °C soğuklluklara dayanabilmektedir. Meksika türleri -4 °C / -5 °C soğuğa dayanabilmektedir.
Genellikle, dikine gelişim gösteren 'Zutano' ve 'Bacon' çeşitlerinde 6 x 6 m, dağınık gelişim gösteren 'Fuerte' ve 'Hass' çeşitlerinde 7 x 7 m dikim aralıkları olarak tavsiye edilmektedir (Resim 3).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri