Sözleşmeli Personelin Çalışma Esasları Sözleşmeli personel ilk yerleştirme esnasında, il içinde, aynı unvan ve nitelikleri taşımak kaydıyla bir defaya mahsus olmak üzere, becayiş talebinde bulunabilir.
Sözleşmeli personele becayiş hakkı verilmiştir. Ancak becayişin gerçekleşebilmesi kurumun uygun bulmasına bağlıdır. http://becayis.memurlar.net servisinden birbirlerini bulan adayla, pozisyonunun vizeli olduğu birimde fiilen en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla, becayiş yapabilecektir.
4/b'lilerde hizmet bölge grupları dikkate alınmadan her yere becayiş yapılabiliyordu, Kadrolularda sadece çalışılan ilin bölgesi aynı olan illerle becayiş yapılabilmektedir. Becayiş başvurusu yapan ve bekleyenler de kadroya alınmak üzere 1 ay içinde başvurularını yapacaklardır.
Sözleşmeli personelden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri hâlinde sözleşmeli personel olarak çalıştırılmalarına esas alınan memur kadrolarına atanır. Bu kapsamda memur kadrolarına atananların bir yıl süreyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz.
İlgili 24 soru bulundu
Birinci fıkranın (a) ve (c) bentleri kapsamında memur kadrolarına atananlar, sözleşmeli personel olarak geçen süreler dahil olmak üzere dört yıl süreyle başka bir yere atanamazlar.
Dilekçeleri kurum tarafından olumlu karşılanan memurlar yeni görev yerlerine başlarlar. Kurum tarafından onaylanmadan becayiş yapmak mümkün değildir.
Bu şekilde yapılacak bir yer değiştirmede, sözleşmeli personelin, istihdam edildiği hizmet biriminde en az 1 yıl çalışmış olması şartı aranmaz. Ancak, sözleşme yapıldıktan sonraki karşılıklı yer değiştirmeler yeni sözleşme döneminin başlangıcında uygulanır.
ANKARA - Sağlık personeli, becayiş (karşılıklı yer değiştirme) için bir yıl beklemek zorunda kalmayacak. Sağlık Bakanlığı, 4/b Sözleşmeli Personelinin Yeniden Hizmete Alınması ve Kurum İçi Yer Değişikliğine Dair Yönerge'de değişiklik yaptı. Buna göre, becayişte dönem şartı kalktı.
663 sayılı KHK'nın 45/A maddesine göre atanan sözleşmeli sağlık personeli, üç yılını doldurması halinde bulunduğu yerde 4/A devlet memuru kadrosuna geçmektedir. 3 yılını dolduran ve devlet memurluğu statüsüne geçen personelin mazeret tayinleri olan eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği tayinleri yapılmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı personeli becayiş haklarını kullanamıyorlar. Becayiş hakkının verilmemesi yasal ve hukuki değildir.
Memur memuriyet statüsünü 657 sayılı Kanunun hükümleri çerçevesinde sonlandırmadıkça 4/B statüsünde sözleşmeli olarak istihdam edilemez, Memurun kurumlar arası 4/B sözleşmeli personel statüsüne naklen geçişi de mümkün bulunmamaktadır.
Talep üzerine tayin isteğinde bulunabilmek için; görev yaptığı ilde en az üç yıl hizmet etmiş olmakla birlikte personelin geçiş yapmak istediği birimde aynı unvana haiz boş pozisyon bulunması gereklidir.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır? İş veren tarafından işe alınan sözleşmeli personelin zaman içerisinde niteliklerini kaybetmesi, mazeretsiz olarak üst üste 3 gün ve toplamda 10 gün işe gelmemesi ve o personele o pozisyonda ihtiyaç kalmaması durumunda işine son verilebilir.
Becayiş ancak atamaya yetkili amirin onayı ile. tekemmül eder. Onay verilmezse gerçekleşmez.
Kurumların özel mevzuatında becayişle ilgili bir kısıtlama söz konusu değilse, yılın her ayında becayiş yapılabilir. Ancak, bir yılda birden fazla becayişe sıcak bakılmadığını da söylemeliyiz. Özel düzenlemeler dışında genel olarak 657 sayılı Kanunda becayiş için bir dönem öngörülmemiştir.
Ancak, becayiş olunanlar ile, mahallen temin ve görevlendirilmeleri mümkün ve mutat olan hizmetlilere ve bunların aile fertlerine yeni veya açıktan atanmalarında ve emeklilik hariç görevlerine son verilme hallerinde harcırah verilmez.
Örnek vermek gerekirse, Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı çalışan bir Çarşı Mahalle Bekçisi başka bir şehirdeki Çarşı Mahalle Bekçisi ile becayiş yapabilir. Bu becayiş için anlaşan iki devlet memurunun dilekçeleri alınarak gerekli işlemleri başlatılır.
KPSS ile diğer kurumsal alımlarda (sözleşmeli veya kadrolu) tercih yapabilirler. 2-KPSS sonucu ile B grubu kadro veya pozisyonlara (memur veya KİT sözleşmeli) yerleşen adaylar aynı KPSS puanı ile diğer kurumsal alımlarda (sözleşmeli veya kadrolu) tercih yapabilirler.
Düzenlemeyle 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli olarak göreve başlayanlar, herhangi bir bekleme süresine tabi olmadan, doğrudan bulundukları kurumlarda memur kadrosuna geçebilecek. Bu kapsamdakilerin, memurluğa geçmelerinin ardından 1 yıl süreyle aynı kadroda çalıştıktan sonra tayin hakkını elde edebilecekler.
Bu şarttan dolayı 4/B'linin ikinci bir becayiş tayini isteyebilmesi için en az 1 yıl görev yapması gerekeceğinden üçlü becayiş bir anda mümkün değildir.
Son bir husus olarak şunu belirtmek istiyoruz. Muvafakat sadece memur statüsünden yeni bir memur statüsüne geçişte söz konusudur. Memurluktan işçiliğe, 4/B sözleşmeli pozisyona, KİT sözleşmeli pozisyonuna geçişte muvafakat gerekmez.
Bu fıkra kapsamında sözleşmeli personel statüsüne geçmiş olanlar, sözleşmelerinin bitiminde istekleri halinde 657 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre söz konusu statüye geçerken çalıştığı il emrindeki boş Devlet memurluğu kadrolarına naklen atanırlar.
Kural olarak istifa eden bir 4/B'li 1 yıl geçmeden hiçbir kurumda yeniden 4/B'li olarak istihdam edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri