Mevcut durum kadroya geçirilen tüm sözleşmelilerin asil memur olarak geçeceği yönündedir. Ancak Devlet personel başkanlığı ve Maliye Bakanlığı'na bu konuyla ilgili görüş sorulabilir ve asalet tasdik için 1 yıl hizmet şartı getirilebilir.
Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının yayımladığı, sözleşmelilerin kadroya geçişini düzenleyen 632 sayılı KHK'yı açıklayan rehberde, kadroya geçen sözleşmelilere aday memurluk hükümlerinin uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Kadroya geçecek olan sözleşmeli personele 657 sayılı Kanununda yer alan adaylık hükümleri uygulanmayacaktır.
Asalet tasdik, adaylık sürecinin sonunda aday memurun genel intibahı ve başarısız döneminden dolayı onaylanmayabilir. Kişinin asalet tasdikinin onaylanmaması somut delillere dayandığı sürece hukuken bir sorun teşkil etmemektedir. Bu durumda kişinin kurumdan ilişiği kesilir.
Sözleşmeli personelin kadroya geçmek istemesi durumunda personelin hakları görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek, sonra kadroları kendiliğinden ilga olacak. Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacak.
İlgili 24 soru bulundu
Düzenleme ile 28 Kasım 2022 tarihinden önce kamuda sözleşmeli olarak çalışmaya başlayan personele kadro verilmesinin yolu açılıyor. Kadroya geçen sözleşmeli personel belirli şartları taşıması durumunda maaş zammı da alacak.
Şimdi, sözleşmeliden kadroya geçişte maaş farkı araştırılıyor. Buna göre vekil hemşire, vekil imam ve sözleşmeli sanatçıların maaşları artacak. Vekil kadrodan asil kadroya geçenlerde 4 bin liraya kadar artış olacak. Sözleşmeli sanatçıların maaşlarının 10 bin 311 TL artarak 22 bin 921 TL'ye yükseleceği belirtildi.
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 54. maddesinin 2. fıkrasında yer alan "Aday olarak atanmış Devlet Memurunun adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz." hükmü gereği asalet tasdiki, göreve başlama tarihinden itibaren bir yıl ile iki yıl arasındaki bir zamanda yapılır.
Yani aday memurların asaletleri tasdik edilinceye kadar, bunlara kademe ilerlemesi uygulanmaz. Kanun'un öngördüğü şartları yerine getiren memur için aylık bakımından ilerleme bir haktır. Kademe ilerlemesi yapılmadığı için maaşları normal asalet tasdik olmuş memura göre bir miktar azdır.
Öğretmenlerin katılımı ile gerçekleşen Adaylık Kaldırma Sınavı'nın sonuçları MEBBİS ekranından yayınlandı. Merakla beklenen AKS sonuçları MEBBİS sayfasından Aday Öğretmen Performans Değerlendirme Modülünden öğrenilecek.
Kamuda çalışan sözleşmelilere kadro verilmesini öngören kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. Kanuna göre 28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar, memur kadrosuna geçebilecek. Memur kadrosuna geçmek isteyenler, kanun yürürlüğe girdikten sonra 30 gün içinde başvuru yapacak.
Yani bu öğretmenler bugün kadroya geçseler bile sözleşmeli öğretmenlikte geçen süre dahil 3 yıllarını doldurduklarında aile birliğine bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler.
Aday memurluk sürecinin usulüne uygun biçimde tamamlanarak asli devlet memuru statüsüne tabi olunması durumuna asalet tasdik denir. Adaylık sürecinde memurluk statüsüne uygun olmayan hal ve davranışlar, alınan başarısız eğitimler ve disiplin cezaları aday kişinin memurluktan ilişiğinin kesilmesiyle sonuçlanır.
Kadro karşılığı sözleşmeli personel, 657 sayılı DMK ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında KHK çerçevesinde ihdas edilmiş bir “memur” kadrosuna sahip konumdadır.
Sözleşmeli personel hangi durumlarda işten çıkarılır? İş veren tarafından işe alınan sözleşmeli personelin zaman içerisinde niteliklerini kaybetmesi, mazeretsiz olarak üst üste 3 gün ve toplamda 10 gün işe gelmemesi ve o personele o pozisyonda ihtiyaç kalmaması durumunda işine son verilebilir.
28 Kasım 2022'den önce sözleşmeli personel kapsamında çalışanlar memur kadrosuna geçebilecek. Devlet Memurları Kanunu'na göre 4B kapsamında sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlardan bazıları pozisyonlarının vizeli olduğu teşkilat ve birime, bazıları ise Cumhurbaşkanınca belirlenen memur kadrolarına alınacak.
Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde; memuriyete girmeden asteğmen olarak görev yapan ve muvazzaf askerlik hizmeti ile birlikte bir yıllık hizmet süresini dolduran aday Devlet memuruna 657 sayılı Kanunun mezkûr hükümleri uyarınca yıllık izin verilebilir.
*Memurların adaylık dönemi içinde tabi tutuldukları temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinde gösterecekleri başarısızlık hali, aday memurun görevine son verilmesini gerektirmektedir. Temel eğitim, hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin herhangi birinde başarısız olan aday memurun görevine son verilir.
Ayrıca, Bakanlığınız İzin Yönergesinin 7 inci maddesinin 8 inci fıkrasında; “Aday memurlara yıllık izin verilemez. Ancak aday memurlara, adaylık süresinin bir yıldan uzun sürmesi halinde aynı usulle yıllık izin kullandırılır.” hükmüne yer verilmektedir.
göreve başladığı tarihten ayın 14'üne (dahil) kadar maaşını çalışıp hak eder. Göreve başladığı tarihten sonra aybaşında (15'inde) maaşı peşin ödenir. (657 S. DMK-Madde 164) (Ücretsiz izin dönüşü göreve başlayan personel için de aynı işlem uygulanır.)
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
Bir hak ve görev olarak düzenlenen askerlik hizmetinin ifası için muvazzaf askerlik hizmetine alınan aday memurlarda kadroları saklı kalmak suretiyle aylıksız izinli sayılmaktadır.
Sözleşmeliden kadroya geçiş 3+1 yıl gibi bir süreç sonunda gerçekleşecektir. Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yılın sonunda kavuşacak. Kadrolu olanların maaşı da artacak.
Sözleşmeli Personel maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 35 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sözleşmeli Personel maaşları 14830 TL'dir. En düşük Sözleşmeli Personel maaşı 11860 TL iken, en yüksek Sözleşmeli Personel maaşı 25710 TL'dir.
Kadrolu memur sürekli istihdam edilirken, sözleşmeli personelin yıllık istihdam edilmesi ve gerekirse sözleşmesinin uzatılması esastır. Kadrolu memur çalıştırmak için genel şartlar yeterliyken, sözleşmeli personel çalıştırmak için zaruri ve istisnai hallere özel bir meslek bilgisine ihtiyaç duyulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri