Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
Gırtlak kanseri, boğazın farklı kısımlarını farklı şekillerde görülerek özellikle ses kısıklığı şeklinde ortaya çıkabilir. Ses kısıklığının yanında öksürük, nefes darlığı, kulak, boğaz ve boyunda ağrı şeklinde de boğaz kanseri belirtileri görülebilir.
Tıbbi jargonda gırtlak, larenks olarak isimlendirilir. Bu nedenle gırtlak kanseri, larenks kanseri olarak da bilinir. Gırtlak kanserleri çoğunlukla gırtlakta bulunan glottis bölgesinde ortaya çıkar. Glottis, nefes borusunun ve ses tellerinin bulunduğu, başlangıç kısmına verilen isimdir.
Larenks veya farenks kanserlerini teşhis edebilecek kan testi bulunmasa da, genel anestezi öncesi daha genel bir değerlendirme kapsamında kan testi uygulanabilir.
Yaş: Çoğu kanserde olduğu gibi, gırtlak kanseri yaşlılarda genç insanlardan daha yaygındır.
İlgili 18 soru bulundu
Ses kısıklığı, ses tellerinin hareketsizliği sonucu ortaya çıkar ve ilk görülen belirti genelde ses kısıklığıdır. Bu da kanserin nefes borusu ve ses tellerine ulaşarak ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda ses kısıklığı ile birlikte yutmada zorluk, öksürük, nefes darlığı, kulak, boyun ve boğaz bölgesinde ağrı da görülür.
Gırtlak kanseri dünyada baş boyun bölgesinin en yaygın kanseridir. Her yıl dünyada 156.000 yeni gırtlak kanseri vakası görülmekte ve 83.000 ölüm olmaktadır. Erkeklerde kadınlara göre daha sıktır, bu vakaların 138.000 i erkek, 18.000 i kadındır.
Gırtlak kanseri evreleri bulunan bir kanser türüdür: Evre 1: Kanser hücreleri yalnızca gırtlağın iç astar kısmındadır. Evre 2: Küçük boyutta olan tümör gırtlağın dışına taşınır. Evre 3: Daha büyük boyutta olan tümör, tiroit bezinin iç kısmına veya gırtlağın üst kısmına doğru büyür.
Özellikle fiziksel aktivite sırasında veya yatarken nefes almak zorlaşabilir. Öksürük: Kronik ve kanlı öksürük gırtlak kanserinin belirtileri arasında yer alır. Kanlı balgam veya kanlı tükürük de görülebilir.
Laringoskopi ucunda kamera olan esnek veya sert bir hortum yardımıyla gırtlağın incelenmesi işlemidir. Eğer normal dışı bir oluşum saptanırsa lokal ya da genel anestezi altında tümör kuşkusu olan bölgelerden biyopsi alınarak kesin tanı konuluyor.
- Gırtlak kanseri tedavi edilebilen bir kanserdir! - Gırtlak kanserinde tam kür (hastalıktan tamamen kurtulma) için en önemli şart erken teşhis ve erken tedavidir!
Tiroid bezi kanseri genellikle belirti vermez. Guatr nedeniyle takip edilen hastalarda veya tesadüfen başka bir hastalık için yapılan tetkiklerde ortaya çıkabilir. Nadiren boyunda kitle, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü; çok nadiren de kemik kırıkları veya hipertiroidi (zehirli guatr) ile ortaya çıkabilir.
Gırtlak kanseri, çoğu zaman tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Reflü tedavi edilmeli
Zamanla yemek borusunun alt kısmını döşeyen dokuda hücresel değişim başlayabilmekte (Barret's özofagus) ve bu durum kansere zemin hazırlamaktadır. Tedavisiz kalan hastalarda kanser riski sürekli devam eder.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Akciğer kanseri en fazla ölüme yol açan kanser türü. Ancak aynı zamanda en fazla önlenebilir kanser türlerinin de başında gelir. Sigara kullanılmamasıyla akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı önlenebilir.
Kan kanserleri hariç olmak üzere, kan testleri kanser olup olmadığınız ya da bazı diğer kanser dışı rahatsızlıkların bulunup bulunmadığını kesin şekilde söyleyemez, ancak vücudunuzun içerisinde neler olup bittiği hakkında doktorunuza ipucu verebilir.
Nazofarenks burun ile boğazın arkası ve gırtlağı birbirine bağlar. Burundan alınan hava önce nazofarenkse, ardından boğazın arkasından gırtlağa ve daha sonra soluk borusuna geçerek akciğerlere kadar ilerler. Nazofarenkste yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ise nazofarenks kanseri oluşumuna neden olur.
Farenks kanseri, boğazın tonsiller ve ses kutusu arasındaki kısmın kanserli tümörüdür. Farenks kanseri çoğunlukla boğazı döşeyen mukoza membranında gelişir. Batı ülkelerinde, yaklaşık tüm farengeal kanser tipleri sigara ve alkol ile ilişkilidir.
Gırtlak kanseri ülkemizde baş-boyun bölgesinin en sık görülen kanseridir. Bunun sebebi ülkemizdeki yüksek sigara tüketimidir. Gırtlak kanseri hastalarının % 95'i sigara içmektedir; sigara içmeyenler sadece % 5'ini oluşturmaktadır.
Ses kısıklığı; sesin boğuk, kısık, pürüzlü, çatallı, dalgalı olması durumudur. Basit bir boğaz enfeksiyonunun belirtisi olabileceği gibi gırtlak kanseri gibi önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Bu yüzden 2 haftayı aşan ses kısıklıklarında mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Displazi, gırtlak lezyonundan alınan biyopsinin, patoloji uzmanı hekimler tarafından incelenmesi sonucu konulan bir teşhistir. Hücrelerin kansere giden değişikliği yolundaki ilk basamak olarak kabul edilir. Mukoza adı verilen örtücü tabakanın hücrelerinin değişikliğini tanımlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri