Yani sözleşmenin askıya alınması durumunda, sözleşme yapıldığı sırada değil de sonradan ortaya çıkan bir ifa imkânsızlığı söz konusudur. Sonradan ortaya çıkan bu imkânsızlık kesin ve devamlı bir nitelikte olmayıp geçici bir imkânsızlıktır ve işçinin kusurundan kaynaklanmamaktadır.
Askıya almak, karar vermekte güçlük çekilen bir meseleyi sonraya bırakmak, ertelemek ve geciktirmek anlamına gelir. Deyim açık kapı bırakmak sözü ile yakın anlamlıdır.
İş sözleşmesinin askı\a alınması, işçinin iş görme, işverenin ücret ödeme borçlarının geçici süreliğine ertelenmesidir. Askı durumu sona erdiğinde iş ilişkisi kaldığı \erden devam eder.
[1] Bitirilmek üzere olan bir iş tamamlanmak üzereyken engelle karşılaşılması, sonuca varmak için engelin kalkmasını beklemek.
ÖZETİ 1475 sayılı Yasanın 14/2. maddesine kıdem tazminatının işçilerin işyerinde geçen çalışma sürelerine göre hesaplanacağı hükme bağlanmıştır. İş sözleşmesinin askıya alındığı ve işçinin fiili çalışmasının olmadığı dönem için kıdem tazminatı ödenmesi yasaya aykırıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Kanunun bu hükmüne göre, askı süresi en az iki aydır. İşçinin bir yılı aşan çalışmalarında her fazla yıl için askı süresine 2 iki gün eklenecektir. Ancak bu sürenin tamamı doksan günü geçemeyecektir. Kanunun bu hükmüne göre, en az iki ay ve en çok doksan günlük süre içinde işçinin ücreti işlemez.
Son 120 günde hizmet akdine bağlı çalışmış olmak ve son üç yılda en az 600 gün sigortalı olup işsizlik priminin de yatırılmış olması şartı var. Sözleşmenin askıya alınması durumunda ise bir bakıma "ücretsiz izin" durumu ortaya çıkıyor. Fesih olmadığı için işsizlik maaşı hakkı ortadan kayboluyor.
İmarı yapılan bir yerin yapı adalarını, düzenini, yoğunluk durumunu ve uygulamada kullanılacak olan bütün bilgilerini gösteren imar planlarının vatandaşlara gösterildiği zaman dilimine askı süresi denir. Askı süresi boyunca kişiler imar planına itiraz edebilir.
İşçi yönünden askerlik (muvazzaf askerlik hariç), gözaltına alınması veya tutukluluk hali, hastalık, doğum veya gebelik, kaza, grev ve lokavt süreci; İşyeri açısından zorlayıcı nedenlerle işyerinde işin durması gibi İş Kanunu'nda öngörülen haller iş sözleşmesinin askıya alınması hallerindendir.
Askıya alınma söz konusu olduğunda bir nevi ücretsiz izin durumu ortaya çıkmaktadır. Yani çalışanın iş borcunu ödemek ile ilgili bir yükümlülüğü ve işverenin de ücret ödemek gibi bir yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır. İş sözleşmesi feshedilmediği için oluşan çalışan personel modeline askı personeli diyebiliriz.
Hemen karar vermek yerine sonraya bırakmak, ertelemek. Bir konu hakkındaki düşüncelerini hemen açıklamamak. Dondurmak, iptal etmek, kesin bir sonuca varmamak.
Kanuna emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan iş sözleşmeleri kesin olarak hükümsüzdür. Şekil koşuluna uygun yapılmayan veya ayrıt etme gücü olmayan tam ehliyetsiz kimselerin taraf olduğu iş sözleşmeleri de kesin hükümsüzdür.
İş sözleşmeleri, işçi veya işveren tarafından tek taraflı bir irade beyanıyla her zaman sonlandırılabilmektedir. Sona erme, fesih beyanının karşı tarafa tebliğinden sonra geçerlilik kazanmaktadır. Feshin geçerliliğinde, karşı tarafın kabulü şart değildir.
İşte sosyal medya uygulamasının kullanıcılarına sunduğu askıya alınan Instagram hesabı açma başvurusu… Telif, müstehcenlik, kopya içerikler, olağan dışı hareketlilik, DM yoluyla diğer kullanıcıları rahatsız etme ve takip etme ya da edilmede aşırı anormallik Instagram'ın algoritmasının süzgecine takılabiliyor.
Askıya alınan hesaplar, askıya alınmalarına itiraz etme fırsatı veriliyor, ancak bunu yaptıklarında hesap tekrar kapanıyor. Bildirim, kullanıcılara hesaplarının askıya aldıklarını ve hesapları tamamen silinmeden önce bu karara itiraz etmeleri için 30 gün olduğunu bildiriyor.
Hesabınızın başlığında "hesabınız askıya alındı" ifadesi varsa veya reklam durumunuz "askıya alındı" olarak görünüyorsa bu, hesabınızın reklamcılık politikalarımızı ihlal etmeniz nedeniyle devre dışı bırakılmış olabileceği anlamına gelir.
İşçinin sözleşmesini haklı olarak sonlandırabileceği haller, İş Kanunu'muzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi; sağlık sebepleri nedeniyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyamayan hallerde ve son olarak zorlayıcı sebeplerin olması halinde iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
Süresi belirli olan sözleşme sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer, işçi ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanamaz.
İş sözleşmesinin feshedilmesinden sonra uygulamada en çok karşılaşılan soru, kıdem tazminatının talep edilip edilemeyeceğidir. Kanun koyucu, haklı sebeple iş sözleşmesini fesheden işçinin kıdem esaslarına göre hak kazandığı takdirde kıdem tazminatını alabileceğini düzenlemiştir.
Askı Plan, İBB Meclisi ve İBB Başkanlığı tarafından onaylanan plan ve plan tadilat bilgilerinden, 30 gün itiraz süresi içerisinde vatandaşların, dijital ortamda haberdar olmalarını ve itiraz hakkını zamanında gerçekleştirmelerini sağlayan CBS tabanlı bir web uygulamasıdır.
Plan onaylandıktan sonra gazetede ilan edilmek üzere encümene yazılır. Encümen kararı ve ilan metni hesap işlerine yollanır. Hesap işlerinden ücret öğrenilir. Basın ilan bölümüne yazılır ve gazetede ilan çıkar.
İmar planları, İmar Kanunu madde 8'deki usule göre onaylanarak yürürlüğe girer. Dolayısıyla planların kesinleşmesi için, bir ay süreyle askıya çıkarılarak ilan edilmeleri gerekmektedir.
En az 120 gün süreyle işte çalışan bireyler, işsizlik ödeneğine hak kazanabilirler. Dolayısıyla, iş yerinden ayrılmadan önce en az 6 ay çalışmış olan kişiler, işsizlik ödeneği alabilme koşulları içindeki çalışma günü sınırını karşılamış olurlar. 6 ay çalışanlar işsizlik maaşı alabilir.
900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 8 ay, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 10 ay boyunca işsizlik maaşı ödenmektedir.
Belirli süreli iş sözleşmesi süresi sonunda kendiliğinden sona erdiğinde ve yenilenmediğinde işçi diğer yasal koşulları yerine getiriyorsa işsizlik ödeneği alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri