Elektrik, doğal gaz ve su gibi faturalar yazılı deliller sözlü kira sözleşmesini ispatlanabilir. Ancak sözlü kira sözleşmesinde zaman zaman taraflar arasında anlaşmazlık olabiliyor. Yıllık toplam kira bedeli 6 bin 600 lirayı aşıyorsa yazılı delille veya tanıkla ispat yoluna gidilebilir.
Uzmanlara göre bir kira anlaşmasını yazılı ya da sözlü olarak yapmakta hukuki bir engel yok. Fakat yaşanan herhangi bir sorunda aksini ispat etmek sadece yazılı anlaşmalarla mümkün. Bu durum yazılı sözleşme üzerinden sözlü olarak yapılan değişiklikler için de geçerli.
Davacı kiracılık ilişkisini yasal delillerle ispat etmek zorundadır. Dava dilekçesindeki yıllık kira miktarı dikkate alınarak bu iddianın tanıkla ispatı mümkün değildir.
/Yargıtay Kararları /Kira ilişkisinin varlığını ve kira miktarının ne kadar olduğunu ispatlama yükümlülüğü kiraya verene aittir. Bu hususlar ispat edilmiş ise; kira bedelinin ödendiğini veya kiralanan yerin tahliye edildiğini kiracı ispatlamakla yükümlüdür.
Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkânsız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
İlgili 21 soru bulundu
Bunlardan ilki kiraya verenin, kiracının kiralananı özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcunu ihlal etmesi sebebiyle sözleşmeyi feshi (TBK m.316), ikincisi kiracının temerrüdü (TBK m.315) sebebiyle sözleşmenin feshi, üçüncüsü ise önemli ayıplar nedeniyle kiracının sözleşmeyi feshetmesidir (TBK m.305/II).
Kanun, kira sözleşmesinin geçerli olabilmesi için zorunlu bir şekil şartına hükmetmemektedir. Dolayısıyla yazılı veya sözlü olarak yapılmasının bir önemi yoktur. Sözlü olarak yapılan ve fiili olarak uygulanan kira sözleşmeleri de ispatlandığı takdirde geçerlidir.
Kiracı ile mülk sahibi arasındaki davalarda arada bir kira ilişkisi olduğu ve kiranın miktarını ispatlamak mülk sahibine, kira bedellerinin ödendiğini ispatlamak ise kiracıya düşmektedir.
Elektrik, doğal gaz ve su gibi faturalar yazılı deliller sözlü kira sözleşmesini ispatlanabilir. Ancak sözlü kira sözleşmesinde zaman zaman taraflar arasında anlaşmazlık olabiliyor. Yıllık toplam kira bedeli 6 bin 600 lirayı aşıyorsa yazılı delille veya tanıkla ispat yoluna gidilebilir.
(298 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) Bankadan yapılmayan kira tahsilatları için, zorunluluklara uymayanlara her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde 5'i tutarında özel usulsüzlük cezası öngörülüyor.
2022 yılı için senetle ispat zorunluluğu ve senede karşı tanıkla ispat yasağına ilişkin parasal sınır 6.640 TL olup, TÜİK yeniden değerleme oranının belirlenmesi ile 2023 yılı için %122,93 oranında artırılarak uygulanacaktır.
“Belirli süreli kira sözleşmelerinde, belirlenen sürenin dolması halinde taraflar arasında açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisi sürdürülürse kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.
Vergi İhbarı – Vergi Kaçırma İhbarı (Vergi kaçakçılığı ihbar) Maliye Şikayet. Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
Sözlü olarak yapılan bildirimin hukuken geçerliliği yoktur. Borçlar Kanunu'nda kira sözleşmelerinin sona ermesi bildirim yoluyla ve dava yoluyla olmak üzere iki şekilde düzenlenmiştir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Kiracının Ön Alım Hakkı Var Mı? Kiracı, söz konusu taşınmazda paydaş değil ise satın almada önalım hakkı bulunmamaktadır; ancak sözleşme ile akdi olarak önalım hakkı kurulabilecektir. Her iki durum bulunmuyor ise kiracının önalım hakkı bulunmayacaktır.
Bir ev kiralandıktan sonra kiracının çeşitli sorumlulukları olur. Kiracı bu sorumluluklara uymazsa ev sahibi, kiracıya ihtar çekebileceği gibi bu süreç evden çıkarılmaya kadar varabilir. Kiracının ilk yükümlülüğü, kira sözleşmesine uygun bir biçimde kirasını belirlenen zamanda ödemektir.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyorsa kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.
Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.
"Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın"
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
Yargıtay içtihatlarına göre, kiracı tarafından taşınmazın tesliminden önce sadece imzalanıp boş olarak verilen tahliye taahhütnamesi, kiraya veren tarafından sonradan doldurulması halinde geçerli kabul edilir. Bu taahhüdün geçersiz kabul edilmesi için ispat yükü kiracı üzerindedir.
“Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?” ; Türk borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda değildir. Herhangi bir biçime de tabi değildir. Yani taraflar sözlü olarak dahi kira sözleşmesi kurabilirler.
Kiracının tahliye taahhütnamesi ile tahliyesinin dava yoluyla sağlanmasında, TBK 352 hükmü kapsamında belirlenen şartların varlığı aranır. Buna göre ev sahibi, taahhütnamede tahliye tarihi olarak belirlenen günden itibaren 1 ay içinde tahliye davası açmalıdır. Bu dava, sulh hukuk mahkemesinde görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri