İstifa etmek için yazılı evrak vermek şart değildir. Sözlü istifalarda geçerlidir.
İşçi sözleşmeyi sözlü veya yazılı olarak feshedebilir. İş sözleşmesi noter aracılığı ile de yapılabilmektedir. Noterden istifa şeklinde yapılan iş sözleşmesinin feshi, ispat bakımından işçiye kolaylık sağlamaktadır.
İstifa mail'i yazmanın temel nedeni, bazı işyerlerinde istifa mail'inin ya da mektubunun yasal sonuçları olan resmi bir belge olmasıdır. Sözleşme gereği iki hafta önceden istifanıza haber vermeniz gerekebilir. Resmi mektubunuz/mail'iniz istifanızın kanıtı olur.
İşveren eğer iş akdini İş Kanunu 25. Maddesi 2. Fıkrası gereğince haklı nedenle feshederse işçiye yazılı bildirim yapmasına gerek kalmayacaktır. Bu kapsamda SMS yoluyla bildirim yapılarak ancak 25/2 maddesi çerçevesine giren bir durum söz konusu ise iş akdinin feshi usule uygun olabilir.
Bir işçi sözlü olarak fesih ihbarında bulunabilecek ve ihbarda bulunduğunu her türlü delille ispatlayabilecektir ancak işçinin yazılı fesih ihbarında bulunması ispat açısından kolaylık sağlayacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Evet, istifa beyanının yazılı verilmesi her zaman daha doğrudur. Böylece, olası bir uyuşmazlıkta hem istifa tarihi hem de içeriği rahatlıkla belirlenebilir. Ama yine de İş Kanunun öngördüğü bir istifa şekli yoktur. Bunun anlamı, istifanın mutlaka yazılı verilmesinin gerekmediğidir.
İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.
WHATSAPP KONUŞMALARI KİŞİSEL VERİ NİTELİĞİNDE OLUP HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE ELDE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ HAKSIZ FESİHTİR!
İşçinin gerçek irade beyanıyla yaptığı istifa (yazılı olmalıdır) hukuki değerliliğe sahip olup, işveren tarafından yasal ve hukuken kabul etmeme durumu söz konusu olamaz. Kaldı ki, işveren tarafından işçinin istifasının kabul edilmemesi halinde, işçi gerekirse istifa ettiğini noter kanalıyla işverene ulaştırmalıdır.
İşten ayrılmak istediğinizde, resmi bir belge sunmanız gerekebilir. Bu belge, işvereninize yazılı olarak istifa ettiğinizi ve sözleşmenizin sona erdiğini bildirmenin yanı sıra, iş ilişkisinin sonlandırılmasında bir kanıt niteliği taşır. İşte bu noktada, noter onaylı istifa dilekçesi devreye girer.
İstifa dilekçesi kaleme alınması en kolay olan dilekçelerden biridir. İstifa için dilekçe yazılacağı zaman İK birimine hitaben yazılmalıdır. Dilekçede işe başlanılan tarih ve çalışma süresi belirtildikten sonra kişinin kendi isteği ile o günün tarihini belirterek istifa etmek istediği belirtilmelidir.
İstifa Dilekçesinin, İşçinin Kendi El Yazısı İle Yazdığı ve İradesini Kesin Olarak Açıkladığı Bir Dilekçe Olması Gerekir.
Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].
İş verenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi üzerinden gerçekleştirdiği işten çıkarma eylemi mutlaka işçiye bildirilmelidir. İstifa dilekçesi olmadan işten çıkarılan işçinin kıdem tazminatına ve ihbar tazminatına hakkı olduğu asla unutulmamalıdır.
Görevine kesintisiz olarak mazeretsiz şekilde 10 gün devam etmeyen kişiler usulsüz istifa etmiş sayılırlar. Mazereti olmadan görevini terk eden memur usulsüz istifa etmiş olur.
İstifa talebi kabul edilmeyen memur, Kanun'da da belirtildiği gibi görevine devam eder. Ancak, memurun istifasının kabul edilmesi veya yerine başka birinin gelmesinin bir aydan fazla sürmesi halinde memur üstüne haber vererek görevini bırakabilir. Memurluktan “çekilme” ile “çekilmiş sayılmak” aynı şeyler değildir.
6 aydan az sürmüş ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında sürmüş ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında sürmüş ise 6 hafta, 3 yıldan fazla sürmüş ise 8 hafta içinde istifasını bildirmeli ve çalışmaya devam etmelidir çünkü iş sözleşmesi de devam ediyor.
İstifa Ederken Noter Kanalı İle İhtar Çekmem Gerekir mi? İstifanızın geçerli olması yani iş sözleşmesinin sona ermesi bakımından noter kanalı ile ihtar çekmeniz elzem değildir. Yani noter kanalı ile ihtar çekmeseniz dahi iş sözleşmesi karşı tarafa bildirimde bulunmanızla birlikte sona erecektir.
Kural olarak işten kendi isteğiyle ayrılan (istifa) işçi, kıdem tazminatı alamamaktadır.
Kurulan whatsapp grupları kendi içinde korunan ve 3. kişilere kapalı bir konumdadır. Dolayısı ile işçilerin iş akışını bozmadığı ve çalışmaların etkilemediği sürece bir grup kurmaları ve burada iletişim içinde olmaları yasak değildir. İşçilerin buradaki iletişimlerinin kişisel veri olarak korunması esastır.
İşten ayrıldığınızı, iş sözleşmenizi feshettiğinizi belirtmeniz yeterlidir. Bununla birlikte işvereninize bir süre tanımalısınız. Bu süre, ihbar süresidir. Yani işvereninize, “ben ayrılıyorum ama senin de zarara uğramaman için sana bir süre veriyorum”, demiş olursunuz.
İstifa Eden Çalışanın İş Arama İzni Hakkı
İstifa eden bir çalışan ihbar sürelerine uymak koşulu ile iş arama izni kullanabilir. Ancak iş ahlakı açısından da çalışan işten ayrılacağını önceden işverene bildirmelidir. İstifa eden çalışan, iş arama izni dilekçesini istifa dilekçesi ile iletmelidir.
Yapılan tüm ihbarların gerçek kabul edildiği 155 POLİS İMDAT HATTI'nda alınan ihbar sisteme geçilir ve gelen tüm ihbarlar gizlilik derecesiyle kayıt altına alınır ve ihbarı veren vatandaşın kimliği kesinlikle başkaları ile paylaşılmaz. 155 Polis İmdat Hattı'na gerekli tüm bilgilerin verilmesi ve delillenip işlemin ...
5326 sayılı Kabahatlar Kanununun 42/A maddesinde yer alan “112 Acil Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere bu Kanuna göre il valileri tarafından ikiyüzelli türk lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde bu ceza iki katı olarak uygulanır.” Hükmü yer alır.
TCK m. 271: “İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri