Mısır'da en çok üretilen tarım ürünleri ise pamuk, buğday, mısır, narenciye, şeker kamışı, yem bitkileri ve pirinçtir.
Mısır'ın en önemli tarım ürünleri arasında; pamuk, domates, pirinç, buğday, mısır, patates, soğan-sarımsak, zeytin, şeker kamışı, hurma, narenciye, mango ve bahçecilik ürünleri (üzüm, çilek, biber, şeftali, kavun, karpuz) yer almaktadır.
Mısır yemeklerinin örnekleri arasında pirinçle doldurulmuş sebzeler ve üzüm yaprakları, humus, falafel, şavurma, kebap, köfte, ful medames, koşari ve molehiya sayılabilir.
Akdeniz, Güney Ege, Güney Marmara kıyıları turunçgil yetişmesi için Türkiye'nin en uygun kesimleridir. Antalya, Mersin illeri Türkiye'nin en büyük turunçgil üreticileridir. Dünyada ise Çin, Brezilya, İtalya, Amerika, Meksika, Hindistan ve Mısır en büyük narenciye üreticileri arasında sayılabilir.
Mısır'ın orijinali "Misr"dır. Bizim Mısır diye bildiğimiz ülkenin resmi adı Cumhuriyyetü Mısr el-Arabiyye'dir.
İlgili 18 soru bulundu
Mısır'ın resmi dili Arapçadır. Ülkede Mısırca denilen Mısır Arapçası da yaygın olarak konuşulur.
Anavatanı Amerika kıtası olup buradan Dünya'nın her yerine yayıldığı bilinmektedir. A.B. D' nin New Mexico eyaletinde yapılan arkeolojik kazılarda, kayalardan oluşmuş barınaklarda ve mağaralarda bulunan mısır taneleri ve mısır koçanı parçalarının yaklaşık 5000 yıllık oldukları tespit edilmiştir.
Tropik ve sıcak bölgelerin meyvesi mangonun en çok yetiştirildiği ülkelerin başında Sudan geliyor. Sudan, bir milyon tona yaklaşan üretimiyle Afrika'da Mısır ve Nijerya'nın ardından 3. sırada yer alıyor.
Ancak, mısır bitkisi en iyi gelişmeyi ve en yüksek verimi organik madde ve bitki besin maddelerince zengin, drenajı ve havalanması iyi olan derin, sıcak, tınlı topraklarda gösterir. Aşırı asit ve aşırı alkali topraklar mısır yetiştiriciliği için uygun değildir.
Mısır Kaç Ayda Yetişir? Ekilen mısır türüne göre değişiklik gösterse de mısır ortalama 80 – 130 gün aralığında sonuç gösteriyor. Toprak ısısının ortalama 10 derece olduğu tarihte ekilen mısır, ortalama 10 gün içerisinde çimlenmeye başlıyor. Ana ürün olarak ekilen mısır Temmuz ve Ağustos aylarında hasat edilebiliyor.
Mısır tam bir vitamin deposudur. B1 vitamini, patotonik asit B5 vitamini, folat, niasin B3 Vitamin ve C vitaminini de bol miktarda içermektedir. Mısır ayrıca diyetsel liflerin, fosfor ve magnezyum minerallerinin iyi bir kaynağıdır. Düşük yağlı kompleks karbonhidrata sahiptir.
Mısır Üretimine Göre Ülkeler. Amerika Birleşik Devletleri, yılda 392.450.840 ton üretim ile dünyanın en büyük mısır üreticisidir. Çin Halk Cumhuriyeti 257.348.659 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Brezilya, yıllık 82.288.298 ton üretim ile üçüncü büyük mısır üreticisidir.
Mısır Nerelerde Yetişir? Mısır üretimi ise özellik ile Mardin, Adana, Şanlıurfa, Manisa, Sakarya, Osmaniye, Mersin, Konya, Aydın, Kahramanmaraş, Bursa, İzmir, Hatay, Samsun ve de Diyarbakır illerinde çok yoğun olmaktadır.
Dekardan ortalama 1200-1400 kg dane mısır veya 7-8 ton silajlık ürün için aşağıda örnek olarak damla sulama ile gübreleme programı verilmiştir.
Kurak mevsimde sulanan bir mahsul hektar başına 5 ila 7 ton su gerektirirken, tüm büyüme mevsimi boyunca toplam miktar hektar başına 6 ila 9 ton su arasında değişmektedir. Sulama sistemi aracılığıyla bitkilere verilen su miktarı aşağıdakilere bağlıdır: Toprak tipi (toprak su tutma kapasitesi, toprak nem içeriği)
Türkiye'nin Mısır'a en fazla ihracat yaptığı sektörler mineral yakıtlar ve yağlar, demir çelik, makine ve mekanik parçalar ve otomotivdir. Son 5 yılda mineral yakıtlar ve yağlar ile demir çelik sektörlerindeki ihracatımız azalırken, makineler yıllık ortalama %8 ve otomotiv yıllık ortalama %19 artmıştır.
Pek çok tarım ürünü gibi mısır da doğal yollarla su ihtiyacını karşılayamadığından ek sulamaya ihtiyaç duyar. Mısır, sıcak iklimde yetişen ve suyu seven bir mahsul türüdür. Mısıra yeteri kadar su verilmediğinde, çok ciddi oranda verim kaybı yaşanabilir.
Mısırın su ihtiyacı karşılandığında verim artışı sağlanmasının yanı sıra aşırı sulama durumunda ise toprak havalanmasını azaltarak mısır verimini düşürebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Kısıtlı sulama uygulaması ise su kaynağının az olduğu bölgelerde uygulanır.
Bu mısırı bu saatten sonra sulasak da bir şey olmaz. Verim yarı yarıya düştü” diye konuştu. Mısırın susuzluktan hasat döneminden önce kuruduğunu söyleyen Bekir Balçık ise “Şu anda mısırımız kurumuş durumda.
Sulama yapılırken köklerine doğru sulanmak isteyen mango ağacının ilk meyvelerini vermeye başlaması 3 yaşındadır. 3 ile 5 yaşında daha az çiçeklenme ve daha az meyve veren mango ağacı 5 yaşına geldiğinde 100 mango meyvesi verirken 10 yaşına gelmiş yetişkin bir mangodan 1000 tane mango toplayabiliriz.
MANGO, ilk mağazasını 1984 yılında İspanya'nın Barcelona şehrindeki Paseo de Gracia'da açmıştır. Şirket, büyümeye İspanya'da devam ettikten sonra 1992 yılında Portekiz'deki ilk mağazasını açarak uluslararası pazara adım atmıştır.
Ejder Meyvesi Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Ejder meyvesi Türkiye'de çok yüksek olmayan ve denize yakın yerlerde yetişmektedir. Özellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi bölgelerde yetiştirilmesi mümkündür ve son yıllarda yetiştirildiği bölgeler artış göstermiştir.
TMO mısır alım fiyatı ton başına 6.000 TL olarak belirlenmiştir. TMO mısır alımlarına ilişkin detaylı bilgiler aşağıda belirtilmiştir.
Başta Akdeniz olmak üzere Karadeniz, Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu bölgesinde mısır ekim oranları oldukça yüksektir. Ayrıca Şanlıurfa, Mardin, Adana, Manisa ve Sakarya illeri mısır üretiminde ilk sıralarda yer alır. Sıcakta daha iyi büyüyen ve gelişen bu meyve, Karadeniz gibi daha serin bölgelerde de ekilir.
Dünya mısır üretim alanlarını incelendiğinde; Çin'nin %22, ABD'nin %18, Brezilya'nın %10, Hindistan'ın %5 ve Avrupa Birliği Ülkelerinin %5'lik pay ile ilk beşte yer aldığı görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri