Elleri ovuşturmak, insanların olumlu beklentilerinin ifadesidir. Elleri ensede kenetlemek sahiplik ve üstünlük jestidir. kavuşturulması ise itaatin bir göstergesidir.
Elleri kenetli olanlar genel bir olumsuzluk ya da hayal kırıklığı yaşadıklarının mesajını veriyor. Ellerini önde birleştirerek ''el pençe divan'' duranlar karşısındakine ''ne isterseniz yaparım'' demek isterken, ellerin arkada birleşmesi ise kendine olan özgüveni, meydan okumayı anlatıyor.
Eller özellikle önemli görülen konuyu vurgulamakta kullanılır. El hareketleri, konuşmayı kolaylaştırıcı bir etki sağlamakta ve daha relaks( rahat ), daha hızlı, daha anlaşılır, daha vurgulu konuşmaya yardımcı olmaktadır.
Temel olarak sözsüz iletişim iki kanala dayanır: Görülebilir kanal (jestler, mimikler, yüz ifadeleri, beden duruşu vb.) ve yarıdilsel (paralinguistic) kanal (ses tonu, şiddeti, hızı vb.) Sözlü iletişimin dayandığı sözsel kanalla birlikte bu üç kanala iletişim kanalları adı verilir.
Beden dilinde el hareketlerimiz, duygu ve düşüncelerimizi en kolay şekilde ifade edebilme yöntemimizdir. Konuşurken kolaylaştırıcı bir etkisi olan el hareketleri aynı zamanda daha hızlı, daha akıcı konuşmaya da yardımcı olmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Jestler, genellikle sözlü iletişimi desteklemek ve zenginleştirmek amacıyla kullanılan el ve kol hareketleri gibi bedensel reaksiyonlardır1. Konuşmaya eşlik eden jestler bilgiyi öğrenmeyi ve öğretmeyi kolaylaştırdığı için oldukça işlevseldir2.
Kızgınlık. Sıkı yumruklar, başka yöne bakan gözler, kenetlenmiş çene, kızgınlık İfadesidir. Özellikle çenesinin elmacık kemikleriyle birleştiği noktayı gözlemlemek gerekir. Ağzı, gergin, çenesini sürekli kıpırdatıyorsa çok öfkeli demektir.
Sözsüz iletişim, göz teması, yüz ifadeleri, jestler ve daha fazlasını içeren beden dilinin kullanımı yoluyla bilgi aktarımıdır. Örneğin, biriyle tanıştığınızda gülümsemek, samimiyeti, kabulü ve açıklığı ifade eder. Herkes, bilsin ya da bilmesin, her zaman sözsüz iletişimi kullanır.
Sözsüz iletişimde, kişinin yüz ifadeleri, göz hareketleri, duruşu ve giyim kuşamı sesin özelliklerini içerir.
El ve kol hareketleri çok çeşitlidir.
İletişime kapalılığın göstergesidir. İki eli önde kavuşturma, kişinin daha çok kendini rahat hissetmeye ihtiyaç duyduğu zamanda kullandığı bir harekettir. Karşı taraf ile iletişime daha açıktır.
Genelde erkeklerde ve çok kariyerli işlerde çalışmayanların sergiledikleri bir duruş şeklidir. Ellerin arkada bağlanması otorite ve gücü temsil etmektedir. Bu duruş karşı tarafa benim arkam sağlam imajı vermektedir. Bu duruşa kaymakam duruşu da denilmektedir.
Kollar ve Bacaklar
Çapraz kollar konuşmaya veya alıcıya kapalı olduğunuzu gösterir. Elleri bele koymak, saldırganlık ve sinir belirtisidir. Ellerini arkasından sıkmak, sıkılmayı ve endişeyi ifade eder. Parmaklara hızla dokunmak veya kıpırdatmak, sabırsızlığı ifade eder.
Parmak uçlarını birleştirmek, aynı zamanda otorite ve güç göstergesi olabilir. Bu hareket, bir liderin veya otorite figürünün kararlılık, güç ve inançlarını karşı tarafa aktarmak için kullanılabilir.
Bir elin diğer bir eli bilekten kavraması (ki genelde sağ el sol eli bilekten kavrar) durumuna “El pençe divan” duruşu denir ve saygı ve çekinme göstergesidir. Elin bileği vücudun arkasında kavraması ise üstünlük ve hâkimiyet göstergesidir.
Bu hareket çeneye bastırma hareketiyle aynı anlama gelmektedir. Bir konuşma esnasında karşınızdaki kişi sizi bu şekilde dinliyorsa, sizin söylediklerinizle kendi bildikleri arasında bir çelişki söz konusudur ve bundan dolayı da kişi iç karşılaştırma yapmaktadır.
Beden dili, yüz ifadeleri ve jestler gibi unsurlarla ifade edilen sözsüz iletişim, özellikle sözel olmayan durumlar ve anlar için oldukça değerlidir. Sözsüz iletişimde başarılı olmak için, beden dilini ve yüz ifadelerini etkili bir şekilde kullanarak düşünceleri ve duyguları doğru aktarmak gerekmektedir.
Beden Dili
Sözsüz iletişim akla ilk olarak en popüler olan sözsüz iletişim türü beden dilidir. Beden dili, bireyin kurduğu iletişime, anlık hissettiği duygulara, çevreye göre vücudunu konumlandırması ile gerçekleştirdiği iletişim türüdür.
Sözsüz iletişim; söz ve sözcük gerektirmeden, jest, mimik, göz kontağı gibi beden dili unsurlarıyla gerçekleştirilen iletişim çeşididir. Sözsüz iletişim sözlü iletişime güç katar.
Beden hareketlerinin yanısıra, kişiler arasındaki mesafe, görünüş, yüz ifadeleri yani jestler ve mimikler, göz ve baş hareketleri, ses gibi ögelerde sözsüz iletişimin içinde yer almaktadır. Sözsüz iletişim jestler, göz hareketleri ya da ses biçimleri gibi kodlar aracılığı ile gerçekleştirilir.
Konuşma dilinin duyguları aktarmadaki sınırlılığı sözsüz iletişimle aşılabilir. -- Mimik, jest, bakış, dokunuş, uzak duruş, el, kol, baş sallamak. İlişkileri tanımlama ve belirlemede rol oynar. Kişinin ses tonu, uzak duruşu, giyimi onunla ilişkilerimizi belirlememize yardımcı olur.
Hoşlanan erkek; normal bakışma süresinden daha uzun bakar ve tepeden tırnağa karşısındakini süzer. Her fırsatta sizinle göz teması kurmaya çalışırlar, gözlerini kısarlar, keskin ve çapkın bakışlar sergilemeye çalışırlar. Erkekler kadınlara hoş görünmek için istemsizce davranışlar sergileyebiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri