Azospermi sebebi hormonal eksikliğe bağlı ise yerine koyma tedavisi uygulanır. Eğer kanal tıkanıklığından şüphelenilirse kanal açma operasyonu veya mikro-TESE işlemi ile sperm toplanarak tüp bebek tedavisi uygulanır.
Öncelikle sperm sayısının net bir şekilde ortaya konulması için sperm analizinin yapılması önerilir. Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro TESE işlemi uygulanır. Mikro TESE isimli mikroskobik operasyon ile testislerden alınan dokulardan sperm elde etmek mümkündür.
Bu problem çocuk sahibi olmak isteyen çiftimizin de kabusu haline geliyor ve yaklaşık 10 çiftin 2'sinde bu durum saptanıyor. Ancak durum eskiden böyleydi. Artık, son yıllarda gelişen teknolojiler sayesinde, hiç canlı spermi olmayan erkekler de çocuk sahibi olabiliyor.
Menide hiç sperm olmaması durumu olarak tanımlanan azospermi sorunu, çiftlerin bebek sahibi olma hayallerinin önündeki önemli engellerden biri olarak görülüyor. Ancak azospermi, altında yatan nedene bağlı olarak medikal ilaç ya da cerrahi yöntemle tedavisi bulunuyor.
Azospermi durumunda, sperm elde edilmesi için yapılan cerrahi sperm elde etme yöntemlerinin tamamı lokal anestezi altında uygulanabilir. Çok nadiren, hasta isteğine bağlı, genel anestezi de kullanılabilir. Hepsi hastaneye yatış gerektirmeden ayaktan yapılan işlemlerdir. İşlemler çoğu zaman 30-45 dakika sürer.
İlgili 44 soru bulundu
Tıkanıklığa bağlı olanların tedavisinde sperm kanalların açılması için cerrahi girişimler denenebilir. Tıkanıklığa bağlı olmayanlarda ise tek tedavi yöntemi cerrahi yolla sperm elde edilmesi ve mikroenjeksiyon uygulanması.
Azospermik erkeklerin çok az bir kısmı hormon eksikliği nedeni ile sperm üretim bozukluğu mevcuttur (hipogonadotropik hipogonadizm). Bu durumdaki azospermik erkeklerin ilaçla tedavisi mümkündür, Amerikan Üroloji ve Avrupa Üroloji Derneği kılavuzlarında medikal tedavi önerilen gruptur.
Azospermik erkeklerde kısırlık (infertilite) görülebilir ve çocuk sahibi olmada başarısız olabilirler. Ancak meni içerisinde sperm görülmezken, testislerde sperm görülebilir. Azosperminin tıkanıklığa bağlı ve tıkanıklığa bağlı olmayan sebepleri vardır.
Azospermi meni içerisinde hiç sperm bulunmamasıdır. Tüm toplumdaki erkeklerin %1'inde görülür. Erkek kısırlık nedenlerinin yaklaşık %10-15'ini oluşturur. Kısırlık şikâyeti ile başvuran çiftlerin %5'inde erkekte azospermi bulunur.
Azospermi, kısırlık nedenlerinin %15'ini oluşturan, erkeğin menisinde sperm bulunmaması durumudur. Erkekte kısırlık nedenleri arasında en sık karşılaşılan problemlerden biridir.
Testis açılarak, sperm kanalları gözlemlenir ve genişlemiş dolgun sperm kanalları görüntülenerek içerisinden sperm elde edilmeye çalışılır. Bu yöntem ile altta yatan neden bağlı olarak azospermik hastaların %40-60'ın sperm elde edilebilmektedir. Ameliyat sperm bulana kadar yaklaşık 2 saat kadar devam eder.
Azospermi sonradan mı olur, doğuştan mıdır? Azospermi doğuştan olabileceği gibi edinsel de olabilir. Örneğin spermi taşıyan kanallarda, testiste ya da boşalma bezelerinde doğuştan bir anomali olabilir. Edinsel olarak ise geçirilen enfeksiyonlar, travmalar, cerrahi müdahaleler nedeniyle kişide azospermi görülebilir.
Fiziksel inceleme, hormonal değerlendirme, semen analizi, genetik test, transrektal ultrason, idrar tahlili gibi birçok tetkik tıkanıklığa bağlı olarak gelişen sperm yokluğunun teşhisini sağlayabilir.
Üroloji bölümü azospermi hastalarına bakmaktadır.
Erkeklerde kısırlığın ana belirtisi, bir kadını gebe bırakamamadır. Başka belirgin belirti veya semptom olmayabilir. Ancak bazı durumlarda, kalıtsal bir bozukluk, hormonal dengesizlik, testis çevresindeki genişlemiş damarlar veya sperm geçişini engelleyen bir durum gibi altta yatan bir sorun belirtlere neden olur.
Türkiye'de, mikro TESE fiyatları ortalama olarak 16.000 TL ile 20.000 TL arasında değişebilir. Bu ücretler, kliniğin kalitesi, ekipmanları, doktorun tecrübesi ve hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir.
Hormonal yetersizliğe bağlı sperm problemleri sık görülmezler. Bununla birlikte tıkayıcı olmayan azospermi (menide hiç sperm olmaması) ve cinsel isteksizlik (libido azalması) olan olgularda kanda FSH, LH ve testosteron seviyelerine bakılır. Bazı seçilmiş olgularda kan prolaktin seviyesine de bakılabilir.
Varikoselin azospermiye neden olduğu kesin olarak ispat edilmemekle birlikte son yıllarda varikoselin düzeltilmesinin sperm çıkışını sağladığı bildirilmiştir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), belirli aralıklar ile androloji çalışmaları için kılavuzlar yayınlıyor ve bu kılavuzlara göre; sperm sayısı için alt limit militrede 15 milyon, toplam semen örneğinde ise 40 milyon olmalı. Bu sayının altında sperm sayısına sahip bireylerde çocuk sahibi olabilme süresi uzuyor.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Ancak erkek yaşı ilerledikçe, genellikle 40'lı yaşlarından itibaren, kadınlardaki kadar belirgin olmamakla birlikte üreme yeteneği azalmaya başlar. Semen volümü, hareketli sperm sayısı, normal morfolojili sperm sayısı, serum testosteron düzeyleri ve ayrıca cinsel ilişki sıklığı yaşla azalır..
Sperm testi yaptırma ihtiyacı duyuyorsanız üroloji polikliniğinde bulunan doktorlar size yardımcı olacaktır. Üroloji doktoru yapacağı muayene sonrası eğer gerekli görür ise sperm testi yaptırmanız için bilgi verecektir. Sperm testi yaptırarak sperm yoğunluğunuzu öğrenmeniz mümkün olacaktır.
Testislerin 15 rad dozunda radyasyona maruz kalması oligospermiye ve 30 rad doza maruz kalması geçici azospermiye yol açarken ovogenez radyasyondan daha az etkilenmektedir. Kadında 250-500 rad dolayındaki yüksek dozlar steriliteye neden olmaktadır.
Sperm hücreleri argininden zengin olduğundan, sperm sayısı az olan kişilerde arginin takviyesi ile sperm sayısınının arttığı gösterilmiştir. Et,nohut,somon balığı,fıstık,ceviz,susam,çukulata,kuru üzüm, mısır, badem, yumurta ve süt zengin arginin kaynaklarıdır.
Kullanım Tavsiyesi: Bir bardak su ile günde bir tablet alınması önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri