Bu dava ikame edilmeden önce tamamen ihtiyari nitelikte ihtarname de gönderebilirler. Bilinmelidir ki bu davayı açabilmek için ihtarname gönderme zorunluluğu bulunmamaktadır.
El atmanın önlenmesi davası açabilmek için bazı durumlarda önceden karşı tarafa ihtarname gönderilmesi gerekmektedir. Ancak kural olarak el atmanın önlenmesi davası açabilmek için önceden böyle bir ihtarname gönderme zorunluluğu yoktur.
Ecrimisil Davasında İhtar Şartı
Hak sahibi tarafından açılan ecrimisil davasından önce, haksız işgalde bulunan tarafa ihtar çekme zorunluluğu yoktur. Buna rağmen davacılar dava açmadan önce haksız işgal yapan tarafa ihtar çekmektedir.
TAŞINMAZIN AYNINDA DEĞİŞİKLİK YARATMAYAN MÜDAHALENİN MENİ İLAMI KESİNLEŞMEDEN İNFAZ EDİLEBİLİR.
MÜLKİYET HAKKINA DAYALI EL ATMANIN ÖNLENMESİ İSTEMİ, TAŞINMAZIN AYNINA İLİŞKİN OLDUĞUNDAN ARABULUCULUK DAVA ŞARTINA TABİ DEĞİLDİR.
İlgili 29 soru bulundu
İhtarın bir şekil şartına tabi olmadığı ve arabuluculuk görüşmelerinde davacı tarafça alacakların tahsilini açıkça talep edildiği dikkate alındığında artık arabuluculuk görüşmelerinde davacının talebinin ihtar mahiyetinde olduğunun kabulü gerekmektedir.
Kesinleşme ve Kararın İcrası
İlgili yasa hükümleri ve yerleşik Yargıtay kararları gereğince, dava konusu haksız müdahale edilen şeyin aynına ilişkin olarak, taraflar arasında herhangi bir ihtilaf bulunmuyorsa, el atmanın önlenmesine yönelik verilen kararın icrası için kesinleşmesine gerek yoktur.
19 Haziran 2021 tarih 31516 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren 7327 sayılı İCRA VE İFLÂS KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN uyarınca yapılan değişiklikle kamulaştırmasız el atma davalarında verilen kararlar kesinleşmeden icra takibi başlatılamayacağı hükmü getirilmiştir.
Yargıtay Kararı - Men'i Müdahale - El Atmanın Önlenmesi - Müdahalenin Önlenmesi - Eski Hale Getirme. T.C. ÖZET: Ayni haklara dair hükümler kesinleşmedikçe icra edilemez. Bu nedenle aynı ilamda yazılı eklentilerin de infazının istenebilmesi için ilamın kesinleşmesi zorunludur.
'Müdahalenin Men'i ve Muhdesatın Kal'ine İlişkin Takiplerde' mahkeme tarafından verilen hükmün yerine getirilebilmesi için ilamın icraya konulması ve icra dairesi tarafından hükmün icra edilmesi gerekmektedir.
Ecrimisil (Haksız İşgal Tazminatı) Davasında İhtar Şartı
Kişi, ecrimisil davası açmadan önce haksız işgalde bulunan kişiye ihtarname çekerek bildirimde bulunmalıdır. İntifadan men olgusunun oluşması için yalnızca noter aracılığıyla ihtarname çekilme şartı bulunmamaktadır.
Bu tür bir davada, 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nun 16.maddesi uyarınca dava değeri el atılan yerin değeri ile talep edilen ecrimisil toplamından ibarettir. Dava bir bütün olup, ecrimisil talebi, el atmanın önlenmesi talebinden ayrı olarak değerlendirilemez.
Avukatsız ihtarname çekmek mümkündür. İhtarname işlemleri noter aracılığıyla da yapılabilir. Ancak bu alanda uzman bir avukat ile ihtarname çekmek hak kayıplarını önleyecektir. Örneğin; ihtarnamenin içeriği oldukça önemlidir.
Alacaklı olan kişi muhatabına ihtarname çekmezse alacağına faiz işlenmemektedir. Muhakkak bildirmesi gerekir. İhtarnameyi noter aracılığıyla tebliğ ettirmek gerekir. Tebliğ edilmeyen ihtarnameler geçersiz sayılır.
Genel anlamda hukuksal bir kavram olarak kullanılan ihtarnamenin, hukukun her dalında işlevselliği bulunur. Bazı durumlarda ihtarname çekmek zorunlu değildir. Ancak sağladığı kolaylıklar göz önünde bulundurulduğunda ihtarname çekmek kimi durumlarda hayat kurtarır.
El atmanın önlenmesi (müdahalenin men'i) davası; oturma, mülkiyet, intifa gibi ayni bir hakka sahip olan kişinin, ayni hakkından doğan yetkilerine karşı haksız fiille müdahale edilmesi durumunda, haksız fiilde bulunan kişilere karşı açtığı davadır.
1. El atmanın önlenmesi davasında karar kesinleşmeden icraya konulamaz.
El Atmanın Önlenmesi, Ecrimisil ve Kâl Davaları (449 Gün) sürmesi öngörülmektedir.
El atmanın önlenmesi davasına bakmaya görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir.
Anayasa Mahkemesi bu gerekçelerle, Geçici 14. maddenin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptal edilmesine hükmetmiştir. İptal kararı sonrası, hukuki ve fiili kamulaştırmasız el atmadan kaynaklanan bedele ve tazminata ilişkin ilamlar, kesinleşmeden icraya konulabilecektir.
Zamanaşımı: El atma, hukuki niteliği itibariyle bir haksız fiildir. Ayni/şahsi haklara yönelik el atma fiili devam ettiği müddetçe elatmanın önlenmesi (müdahalenin men-i) davası her zaman açılabilir. Bu nedenle, elatmanın önlenmesi davasında herhangi bir hak düşürücü süre veya zamanaşımı süresi yoktur.
Ecrimisil davalarında mahkemenin vereceği karar, kesinleşmeden icraya konulabilen kararlardandır. Bu sebeple davanın kabulüne karar verilmesi durumunda davacı, hükmedilen ecrimisilin tahsili için icra takibi başlatabilir.
Elatmanın Önlenmesi Davası nedir? Türk Medeni Kanunu'nun genel nitelikteki 683/2 maddesi mülkiyet hakkının korunması için açılacak davaları istihkak ve elatmanın önlenmesi şeklinde iki başlıkta toplamıştır.
Kiracı, malik tarafından taşınmaza haksız bir müdahalede bulunulursa kira sözleşmesinin nisbi etkisi gereği el atmanın önlenmesi davası açabilir. Üçüncü bir kişinin taşınmaza müdahalede bulunarak kiracının taşınmazdan yararlanmasını engellemesi durumunda ise kiracı el atmanın önlenmesi davası açamaz.
Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra kamulaştırma bedeli veya tazminatının artık kesinleşmeden icraya konulabileceğini söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri