Erkek infertilitesinin en önemli nedenlerinden biridir. Azospermi olan erkek farklı bir sağlık sorunu yoksa ereksiyon olabilir, cinsel ilişkiye girebilir, boşalabilir. Ancak doğal ilişki yoluyla çocuk sahibi olamaz. Bu durumda azospermiyi mümkünse tedavi etmek ve/veya yardımcı üreme yöntemlerine başvurmak gerekir.
Gelişen teknoloji sayesinde, artık hiç sperm hücresi bulunmayan erkekler de baba olabiliyor. Öncelikle sperm sayısının net bir şekilde ortaya konulması için sperm analizinin yapılması önerilir. Sperm analizi sonucunda hiç spermi bulunmayan yani azospermi hastalarına Mikro TESE işlemi uygulanır.
Sperm yokluğu her 10 erkekten birinde görülen ve tıpta azospermi adı verilen bir durumdur. Sperm yokluğu kısırlık anlamına gelmediği gibi sperm yokluğu tedavi edilebilir. Sperm yokluğunu tedavisi çiftlerin çocuk sahibi olması ile sonuçlanabilir.
Avrupa Üroloji Derneği kılavuzuna göre erkeklerde çocuk sahibi olamama; varikosel, inmemiş testis, kanser tedavileri sonrası, erkek spermlerinde antikor gelişimi, sperm kanallarında tıkanıklık, peniste sertleşme/boşalma sorunları, sistemik hastalıklar, testis kanseri gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.
Sperm sayısının normal kabul edilebilmesi için en az 20 milyon/ml de sperm olması gerekir. 20 milyon/ml'in altındaki değerlere Oligospermi (sperm sayısının normalden az olması) denilirken meni de sperm hücresinin yokluğuna Azospermi adı verilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Erkeğin spermi olmaması, yani azospermi; meni tahlillerinde canlı ya da ölü hiç üreme hücresinin olmaması durumudur. Erkekte sperm olmaması problemi, doğuştan olabildiği gibi sonradan da gelişebilir. Ancak bu problem bireyin çocuk sahibi olmayacağı anlamına gelmez.
Fiziksel inceleme, hormonal değerlendirme, semen analizi, genetik test, transrektal ultrason, idrar tahlili gibi birçok tetkik tıkanıklığa bağlı olarak gelişen sperm yokluğunun teşhisini sağlayabilir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Kısırlığın özel bir belirtisi bulunmamaktadır. Düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 ya da 2 yıllık süre içerisinde çocuk sahibi olamama durumu kısırlık (infertilite) belirtisi olarak kabul edilir.
Araştırmalar kadınlarda doğurganlık 35 yaşından sonra azalırken, erkeklerde baba olma ihtimalinin 41 yaşından sonra azaldığını göstermektedir. Erkeklerde doğurganlık, 41 ile 45 yaş aralığında, her yıl ortalama %7 oranında azalmaktadır.
C, D ve B12 vitaminleri ile demir, bakır, selenyum gibi minerallerden zengin olan balık ve diğer deniz mahsulleri meni hacmini artırırken sperm sağlığı ve kalitesini de olumlu yönde etkiler. Sarımsak; bol miktarda selenyum ve B6 vitamini içeriği sayesinde sağlıklı ve yeterli şekilde sperm üretilebilmesi sağlanır.
“AZOSPERMİ” menide çocuk yapacak olgun sperm hücresi bulunmaması anlamına geliyor. Çocuğu olmayan her 10 erkekten birinin semen analizinde azospermi tespit ediliyor.
Başarısız sperm üretiminin genellikle sebepleri; Hormonal dengesizlikler veya Cushing Sendromu gibi bazı hastalıklar da azoospermi ye yol açabilir. Kriptorşidizm veya inmemiş testis , skrotum denilen torbalara testislerin inmemesi durumudur.
Sperm renkleri: Semen miktarı1,5- 2 ml ve üzerinde olmalı beyaz-gri opak renkte olmalıdır. Kahverengi veya parlak kırmızı kan görülmesi durumunda mutlaka muayene için bir üroloğa gitmek gerekir.
Yapılan çalışmalar egzersiz yapmak, stresten arınmak, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek, alkol ile sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak gibi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmenin sperm sayısını ve sperm kalitesini artırdığını ortaya koyuyor.
Sperm hücresi gözle görülemez ancak mikroskopla baş boyun ve kuyruk kısmı görülebilir. Ayrıca hareketleri ve morfolojisi değerlendirilebilir. Gebelik için en az %4 hiç kusursuz sperm olması gereklidir.
Hem kadın hem de erkek kaynaklı nedenler ile gelişebilen kısırlık probleminin tedavisi günümüzde mümkündür. Kısırlık tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına kısırlığa neden olan faktörlerin değerlendirilmesi sonucunda karar verilmektedir.
Erkeğe bağlı infertilite varlığında sorulan “Erkeklerde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu bu şekilde yanıtlanırken “Evde sperm kalitesi nasıl anlaşılır?” sorusu ise “sperm kalitesi ancak laboratuvar ortamında ölçülebilir olduğundan ev ortamında anlaşılamaz” şeklinde cevaplanabilir.
Sperm üretimi ilaçlarla ya da çeşitli tedavilerle sağlanamazsa testisten mikrocerrahi yöntemle yapılacak biyopsi ile sperm bulunma olasılığı ve yapılacak tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olma şansı vardır.
Sağlıklı bir erkek 5 dakikada da orgazm olabilir, 5 saniyede de, saat ya da saatlerde de. Orgazm süresini tetikleyen pek çok faktör vardır ve asıl can alıcı nokta aynı faktörlerin gerçekleştiği birbirinden farklı zamanlardaki cinsel aktivitelerdeki orgazm sürelerinin çok daha farklı olduğudur.
Genel yaklaşımda 1 dakikanın altı erken boşalmadır; 1-2 dakika arası sınır süredir; 2 dakika üzeri ise normaldir. Kapsamlı bir bilimsel çalışmada IELT süresi dünya genelinde ortalama 5,4 dakika bulunurken, Türkiye ortalaması 3,7 dakika olarak saptanmıştır.
Cinsel birleşme öncesi gerçekleşen boşalma “ileri erken boşalma”, 3 dakika veya daha az süren birliktelik sonrası boşalma “erken boşalma” kabul edilmektedir. Normal bir cinsel birlikteliğin ortalama süresi 8–15 dakikadır.
MENİNİN AZ GELMESİ DURUMUNDA MUAYENE NASIL YAPILIR? Böyle durumlarda öncelikle dikkatli bir muayene ile meni kanallarının gelişmesinde bir eksiklik olup olmadığı ortaya çıkarılmalıdır. Daha sonra makattan yapılan ultrason incelemesi ile kanalların gelişimi araştırılır.
Bu besinler erkek kısırlığı ile savaşıyor
Protein grubunda yer alan soya fasulyesi, ölçülü ve yeterli miktarda kırmızı et. Süt ve süt ürünleri. Balık ve özellikle somon ile ringa balığı Kümes hayvanları
Semen Aglütinasyon (Yapışkanlık) Değerlendirilmesi;
Haraketli spermlerin birbirlerine yapışık durmasıdır. DSÖ'ne göre 1 ile 4 arası sınıflandırılır. 4 yada aşırı yapışkan olması durumunda sperme karşı antikor varlığından (ASA ) şüphe edilebilir ve ileri tetkik istenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri