Sezaryen ameliyatlarında bölgesel uyuşmayı sağlayan epidural anestezi sağladığı konfor nedeniyle tercih edilen yöntem. Ancak spinal anestezi ile birlikte uygulandığında anneye sağladığı konfor daha da artıyor.
Eğer anestetik madde, beyin omurilik sıvısının da bulunduğu dura mater ile araknoid mater arasındaki boşluğa uygulanırsa buna subdural veya spinal anestezi adı verilir. Eğer anestezik madde; dura mater ile bunun dışındaki bağ dokularının arasındaki kısıtlı boşluğa uygulanırsa, buna epidural anestezi adı verilir.
Epidural doğum ve spinal doğum arasında sadece bölgesel fark vardır. Epidural doğum da dura çevresindeki bölgeye anestezik madde verilirken spinal anestezi de daha derine anestezi verilmesiyle ağrı hissinin azalması sağlanır.
Oturur ya da yan pozisyonda, sırtın kamburlaştırılması ve hareketsiz kalınmasıyla, epidural anestezinin daha çok etkili olması sağlanmaktadır.
Ağrısız doğum normal doğum için kullanılan bir yöntemdir. Ancak bu yöntemle başlanan normal doğumun herhangi bir nedenle gerçekleşemediği durumlarda belden takılan epidural kateterden verilen ilaç dozu ve konsantrasyonu artırılarak sezaryen doğum da gerçekleştirilebilir.
İlgili 36 soru bulundu
* Nadiren işlem sonrası idrar yapmada geçici zorluk görülebilir. * Çok çok nadir olarak enfeksiyon gelişebilir. * Felç çok çok nadiren görülen bir komplikasyondur.
Sezaryenin en büyük avantajı bebeğin normal doğum sırasında oluşabilecek riskleri yaşamadan direk sağlıklı bir şekilde dışarı alınmasıdır. Bebeğin sıkışması, oksijensiz kalması gibi kötü olasılıklar sezaryende yoktur. Bebek az riskli bir yoldan dışarı çıktığı için birçok aile bu yüzden sezaryeni tercih etmektedir.
Spinal anestezinin uygulanması için ameliyattan önce hasta oturtulur. Spinal kord ve sinirlerin içinde bulunduğu dura adlı sert zar geçilerek enjeksiyon yapılır. Anestezinin etkisiyle hastanın alt göğüs bölgesi ile ayaklarına kadar olan bölüm uyuşur ve hissizleşir. Ağrılar beyne iletilmediğinden hasta ağrı hissetmez.
Kan sulandırıcı olarak adlandırılan pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanan hastalara, kanama bozukluğu olanlara, girişim bölgesinde enfeksiyon olanlara, bel fıtığı ya da başka bir nedenden dolayı bel operasyonu geçirmiş olan hastalara kesinlikle spinal epidural anestezi uygulanmamaktadır.
Epidural Yapılırken Acı Duyulur mu? Epidural anestezi sırasında acı olur mu endişesi de çok sık duyuluyor. Epidural iğnesi, büyük ve kalın uçlu bir iğne. Bunu bilen anne adayları, acı korkusu yaşıyor ancak epidural öncesinde bölgesel anestezi ile uyuşturulduğunuz için bu iğnenin vereceği acıyı da hissetmiyorsunuz.
Ankara'da Epidural Normal Doğum Fiyatları 2023
Epidural doğum Ankara'da hastaneden hastaneye değişmekle birlikte, hastane ücretiyle beraber düşünüldüğünde, 18,000 ila 22,000 TL arasında değişmektedir.
24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da prenses doğum olarak bilinen epidural anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Epidural anestezi bir ağrı kontrol yöntemidir. Bu işlem anne adayı otururken ya da yan yatar pozisyonda yapılır.
Böylelikle ekstra ağrı kesiciye veya başka bir sıvıya ihtiyacınız olduğunda size kolaylıkla verilebilir. Bundan sonraki aşamada bel bölgenizden epidural veya spinal anestezi uygulanır, sonra mesanenize bir idrar sondası yerleştirilir.
İlaç epidural anestezide omurilik etrafında bulunan zarın dışına enjekte edilir. Spinal anestezide ise bu zar geçilerek içindeki sıvıya verilir. Epidural anestezinin vücuda etki etmesi 15-20 dakika sürer. Spinal anestezide ise vücuda uygulanması ile birlikte etki etmeye başlar.
Lokal anestezi için yapılan ilk iğne sırasında sinek ısırması gibi bir his yaşayabilir ve katater yerleştirilirken de bası hissi duyabilirsiniz. Epidural anestezi ne zaman uygulanır? Epidural anestezi aktif doğum eylemi başladığında yani rahim ağzı açıklığınız, 3-4 cm olduğunda uygulanır.
Spinal anestezi, hastaya uygun spinal iğne ile L3-L4 lumbal aralıktan oturur pozisyonda intra tekal olarak uygulandı (Resim 1).
Spinal Anestezi Nedir? Tek bir enjeksiyonla uyuşmanın sağlanması spinal anestezi olarak tanımlanıyor. Omurilik, bel bölgesinde belirli bir seviyede sonlanıyor. Onun iki ya da üç omur aşağısına, omurların arasından girilerek enjeksiyon yapılıyor.
Dura ponksiyonu sonrası baş ağrısı (PDPH), spinal anesteziden sonra ortaya çıkan ciddi komplikasyonlardan biridir. Genellikle etkilenen hastaların % 92'sinde dura delinmesinden 24-48 saat sonra görülür. Fakat bazı hastalarda 5 güne kadar gecikebileceği gösterilmiştir.
Uygulanacak anestezi şekli bölgesel (epidural – spinal) dahi olsa, tüm anestezi girişimlerinde acil olmayan vakalar için, müdahaleden ortalama 6 saat öncesi en son katı ve sıvı gıda alımı olmalıdır (son 6 saat tam aç kalınmalıdır).Berrak sıvılar için 2 saat, anne sütü almış bebekler için bu süre en az 4 saat geçmiş ...
Anestezi vücutta kalıcı hasar yapar mı? Hayır.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Rahim ağzı daha hızlı açılmaya devam eder ve 10 cm açıklık olduğunda açılma tamamlanmış demektir. ---İlk doğumlar için ortalama 4-5 saat , maksimum 11-12 saat sürebilir. ---Sonraki doğumlarda ortalama 2-3 saatte tam açıklığa ulaşılır, maksimum 5-6 saat sürer.
Sezaryenin en önemli avantajı bebek açısından riski en aza indirmesidir. Anne açısından normal hayatına dönmesi genelde 3-4 gün kadar sürmektedir. Ameliyat sonrası rahim kasılmalarına bağlı olarak normal doğuma göre ağrılar daha fazla ve uzun sürebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri