RİA'ların ortalama %10'u ilk yıl içerisinde kendiliğinden düşebilmektedir. Spiral kullanan kadınların yaklaşık %15'i de genellikle ilk yıl RİA'nın çıkarılmasını talep ederler. Çıkarılma talebinin nedeni, spiralin regl döneminde ağrıya sebep olmasıdır.
Sorusu sıklıkla soruluyor. Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.
Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiralin adet döneminde çıkarılması gerekmektedir. Spiralin acil olarak çıkarılması gerekiyorsa herhangi bir dönemde çıkarılabilir ancak aciliyet teşkil eden bir durum yoksa rahim ağzının açık olduğu adet döneminde çekilmesi tercih edilir. Spiral anestezi gerekmeden çıkarılır.
İlgili 44 soru bulundu
Spiral Zamanında Çıkarılmazsa Ne Olur? Kullanım süresi dolan spiraller çıkarılmadığında çok ciddi etkiler oluşturmaz. Ancak etkinliğini yitireceğinden vajinal yolda akıntı, kanama, kötü kokuya neden olabilir.
Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir. Çok nadiren küretaj ile çıkmadığı durumlarda histeroskopi yardımı ile çıkarılır. Spiral çıkarıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama normaldir.
Rahim içinde olduğu belirlenen RİA'nın rahim duvarına gömülmüş olma riski yüksek olduğundan çıkarılması gerekir. Bunun için genellikle lokal anesteziyle yapılan ufak bir müdahale yeterli olacaktır. Bu müdahale ile RİA'nın çıkarılamadığı ender durumlarda histeroskopi yöntemi kullnaılması gerekebilir.
Spiral kullanımı çok nadirde olsa spiral takıldıktan sonra ilk aylarda kasık ağrısına neden olabilir. Endometriozis; bir diğer ismiyle çikolata kisti rahim dışında büyüyen bir dokunun var oluşu nedeniyle kısırlık, ağrılı cinsel ilişki ve şiddetli kasık ağrısı şeklinde belirti gösterebilir.
Spiralin kaydığına dair herhangi bir şüpheniz varsa doktorunuzla görüşmeniz ve duruma göre spiralin çıkarılması veya düzeltilmesi gerekmektedir. Bazı spiral kayması sonucunda adet dönemi dışında kanama, ilişki sırasında kanama ya da ağrı gibi belirtiler gözlemlenebilir.
Eğer regl döneminde uygulandıysa, koruyuculuk hemen başlar. Regl dönemi dışında uygulandıysa, etkin bir koruma sağlaması 1 haftayı bulabilir. Bu süreçte mutlaka ek bir korunma yöntemi kullanmak gerekmektedir.
Kullanım süresi bittiğinde veya gebe kalmak istediğinde kişinin spiralini çıkartmak için yine bir kadın doğum uzmanına muayene olması gerekir. Spiralin çıkarılması zor bir işlem olmayıp anestezi işlemi gerektirmez. Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
spiral ilişki sırasında hissedilmeye başlandıysa, kaymış olma olasılığı yüksektir. Böyle bir durumda ise uzman. bir hekime başvurmak önemlidir.
Spirallerin ömrü eğer bakır olan klasik spiral tercih edilmişse 10 yıl, hormonlu olan tercih edilmiş ise 3 yıl kadardır.
Spiral rahim içine kaçarsa...
Nadiren RİA uterus içine hafifçe gömülebilir ya da ipi içeriye kaçabilir. Böyle bir durumda bazı özel aletler yardımıyla çıkarılabilir. Eğer bu şekilde de çıkmaz ise histeroskopi altında çıkartılması gerekebilir.
Spiralin etki mekanizması nasıldır? Spiral rahim içine yerleştirilmesi ile birlikte vücut tarafından yabancı madde olarak algılanır ve enflamasyon tarzı bir reaksiyon oluşturarak tepki verir. İşte bu enflamasyon nedeniyle oluşturulan lokal reaksiyon spermlerin rahim duvarına tutunmasına engel olur ve gebelik gelişemez.
Çünkü adet dönemi sırasında rahim ağzı daha açık olduğu için işlem daha kolay gerçekleştirilebilir. Cihazın çıkarılması için spekulum isimli araç rahim ağzını genişletmek için kullanılır. Spiralin ipleri çıkarmayı kolaylaştırmak için hafifçe doktor tarafından çekilir ve cihaz yavaşça rahimden çıkartılır.
Bazen rahim, spiral takılması nedeniyle iltihaplanabilir. Rahim iltihaplanırsa, adet döngüsünü değiştirebilir. Örneğin özellikle şiddetli olabilir veya normalden farklı bir zamanda ortaya çıkabilir. Ayrıca midenizin alt kısmında ağrı olabilir veya ateşiniz çıkabilir.
Yaygın olarak spiral adıyla bilinen rahim içi araç (RİA); T şeklinde, bakır ve plastik materyallerden yapılan, rahim içine yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemidir. Doğru uygulandığı takdirde koruyuculuk oranı yaklaşık %99'dur ve etkenliği 5-10 yıl boyu sürebilir.
Evet maalesef rahim içi araç - spiral yerindeyken de nadiren gebelik oluşabilir. ⚡Böyle bir durumda oluşan gebeliğin düşükle sonlanma olasılığı neredeyse yarı yarıyadır. Ancak gebelik fark edildiği anda spiral çıkartılması bu riski azaltır. Tabi bu durumda çekerken bebeğin düşme ihtimali de artacaktır.
Spiral varken adet gecikmesi olur mu
Bakırlı spiraller adeti uzatabilir. Hormonlu spiraller ise adet sırasında atılan kanın miktarını azaltabilir ve adet sıklığını düşürebilir.
Bu spiraller takıldıktan sonra 5 yıl süresince etkildie. Peki bu hormonlu spirallerin yan etkileri var mı? Kesinlikle korkulacak yan etkisi yok,bu spirallerin yan etkisi adet kanamasını azaltmasıdır. Ayrıca %25 hastada adet kanamasını tamamen kesebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri