Spiritüel bakım; bireyin duygusal ihtiyaçları başta olmak üzere, fiziksel ve ruhsal olarak yaşadığı sıkıntılarla baş etmesinde inançların, (her zaman tanrı ile ilişkilendirilmeyen) bireysel öğrenme ve kendini gerçekleştirme yaklaşımlarının tedavi sürecine dahil edilmesidir.
Spiritüel sağlık ise bireyin kendisi ve diğer insanlarla olan ilişkileri, amaçları, değerleri ve inançları arasındaki denge olarak ifade edilmektedir [11, 12].
Spiritüel distres, yaşama anlam veren, ümit ve güç sağlayan inanç ve değer sisteminde bir rahatsızlık yaşayan ya da bu riski taşıyan bir grup ya da bireydeki durumdur. Spiritüel distres McFarland ve McFarlane (1997) tarafından hemşirelik tanılarına uygun bulunmuş ve tanımlanmıştır.
Spiritüel yaklaşım dünyevi oluşumların dışında manevi değerlerin insan ruhuna iyi geldiğini savunan bir akım olarak kabul edilmektedir. İnançların insan ruhunu beslemesi sebebiyle manevi rahatlama ve bedenin stresten arınması şeklindedir.
Spiritüel gereksinimler; “manevi yoksunluğu azaltacak veya bireyin manevi gücünü destekleyecek gereksinimlerdir”, “Bireyin üstün güçle/tanrıyla (kişi nasıl tanımlıyorsa) dinamik ilişkisini sürdürmesi için gerekli faktör veya faktörlerdir” (3).
İlgili 28 soru bulundu
Spiritüel Fransızca kökenli bir kelimedir. Tinsel, ruhsal anlamlarına karşılık gelmektedir. Spiritüalizm ise ruhçuluk demektir. Kısaca, ruhunu huzura kavuşturmayı bilen, iç dünyasında kendisi ile barışık olmayı seçen ve düşünce biçiminde pozitifliği benimsemiş kişiler için kullanılan bir sıfattır.
İnsan materyalizmden kopuk yaşamaya da bilir. Spiritüalizm kişinin benliğini aşan sanal gerçeklik ve maksimum derecede önemliliği savunur. Kimi kitaplarda da spiritüalizm, maddesel olmayan, madde ötesi ruhsal, fakat anlaşılır gerçekliktir. Tanrı varlık en büyük güç ya da uyanış, anlayış tanıma gibi konuları ele alır.
Spiritüel bakım; bireyin duygusal ihtiyaçları başta olmak üzere, fiziksel ve ruhsal olarak yaşadığı sıkıntılarla baş etmesinde inançların, (her zaman tanrı ile ilişkilendirilmeyen) bireysel öğrenme ve kendini gerçekleştirme yaklaşımlarının tedavi sürecine dahil edilmesidir.
Spiritüel Zekâ, gerçek doğanızda saklı içgörüyü yaşamınıza, ilişkilerinize ve kariyerinize taşıma becerisidir. Spiritüel olarak zeki bir kişi, en zorlu koşullarda bile egosunun kendini yönetmesine izin vermez; iç ve dış huzuru korurken sağduyu ve şefkatle, merhametle hareket eder.
Spiritüel kelime olarak 'nefes nefese' anlamına gelen Latince kökenli 'spiritu' kelimesinden türemektedir. Türkçe' de kelime anlamı 'tinsel' olan spiritüel hakkında ortaya atılan iki görüş bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, insanda varlığının evrende var olduğu çağrışımını yapması ve amacını bulma arzusudur.
Spiritüel enerji kişinin manevi dünyasına vakıf olması ile birlikte etrafına yaydığı enerjiye denilmektedir. Manevi enerji, genellikle metafizik veya manevi inançlarla ilişkilendirilen bir kavramı ifade eder. Farklı kültürel ve dini geleneklerde bazen yaşam gücü, chi, prana veya hayati enerji olarak anılır.
Spiritüel, birçok perspektife yer veren geniş bir kavramdır. Genel olarak, kendimizden daha büyük bir şeye bağlılık duygusu içerir ve tipik olarak yaşamdaki anlam arayışını benimsemektir.
Spiritüel ilişkide kişi kendine tanıdığı yaşam özgürlüklerini karşısındakine de tanıması gerektiğinin farkında ve anlayışındadır. Çift hem kendi yaşamlarına, hem çevrelerine, hem de birbirlerine olan sorumluluklardaki dengeyi korur. Anlayış üzerine kurulu bir ilişki yaşarlar.
Ruhsal gelişim kişinin kendini keşfetmeye çalışması, sonra çevresini ve dünyayı anlama çabası, Yaratıcıyı sorgulaması yani kısaca tüm varoluşu anlamlandırma çabasıdır. Kişi bir yandan hayatta dünyevi başarılar ve iyi bir hayat için çabalarken diğer yandan kafasında çok fazla cevapsız soru oluşmaya başlar.
Bu akım spiritizm olarak da adlandırılır. Spiritizm, perispri adını verdikleri yarı maddi bir yapıya inanır. Onlara göre bu yapı, ruh ile beden arasındaki irtibatı sağlamaktadır. Spiritizm aynı zamanda reenkarnasyona da inanmaktadır ve bir felsefeden ziyade dini bir inanç sistemi olarak görülür.
Ruhsal uyanış, benliğimizin (ego) sınırlarının ötesindeki bir gerçeklik boyutunun uyanışıdır. Bu uyanış, genellikle yaşanan bir olayın takibinde kendini gösterir. Çoğu zaman beklenmedik anda, hiç hissedilmeyen duyguların hissedilmesi ya da mevcut zihniyetin aniden sarsılması/değişmesiyle meydana gelebilir.
Ruhsal Uyanış Belirtileri
Artık daha geniş bir perspektif ile yaşamı görmeye başlarız. Yaşamın işleyişi ile ilgili daha derin bir anlayış ve kabul içerisinde olduğumuz bir deneyimi yaşarız. Evrenle bağlantıda olduğumuzu, evrenin bir parçası olduğumuzu hissederiz. Dünyada yaşayan her canlı ile temasımız değişir.
Özbakım çalışmaları yapın
Özbakım, hayatınıza bir denge getirir. Spiritüel enerji yükseltmek; topraklanmak için yürüyüşe çıkarak, şifa enerjisi reiki yaparak, kendinizi iyi hissettiren bir şey yaparak, başkalarına hizmet ederek, yoga yaparak veya sunağınızda adanmışlık çalışması yaparak da yapılabilir.
Spiritüel; en kolay anlatımla huzurlu bir ruh haline ulaşmaya çalışan, iç dünyasında kendisi ile barışık olmayı seçen ve pozitif bakış açısını benimsemiş kişiler için kullanılan bir sıfattır. Spiritüel yaşam ise; farklı teknikleri kapsayan geniş bir yelpazedir.
Ruhsal (spritüel) temizlik veya ruhsal arınma akıl, beden, zihin ve ruh arasında uyum ve bağlantı yaratmak için gerçekleştirilen ritüeller, uygulamalar ve eylemler bütünüdür.
Ruhsal sağlık, ruhsal ve zihinsel huzur hali olarak tanımlanır. Bize potansiyellerimizi sonuna kadar kullanma, hayatın getirdiği sıkıntılı ve stresli hallerle başedebilme imkanı veren bir çeşit ideal durumu ifade eder. Ruh sağlığı yerinde olan bir insan, bu sayede işinde verimli ve başarılı olabilir.
Spiritüel sağlık kapsamında bireyin duygusal ihtiyaçları başta olmak üzere, fiziksel ve ruhsal olarak yaşadığı sıkıntılarla baş etmesinde inançların, (her zaman tanrı ile ilişkilendirilmeyen) bireysel öğrenme ve kendini gerçekleştirme yaklaşımları ile birlikte tedavi sürecine dahil edilmesi yer almaktadır.
Spiritüel büyüme, iç kaynakların gelişimine odaklıdır. Bireyin yaşamdaki amaçları için çalışması, iyilik durumuna yönelik olarak gücünü en üst düzeye çıkarmasıdır. Bu nedenle bu özelliği Walker ve arkadaşları (1987) bazı çalışmalarında kendini gerçekleştirme (self-actualization) olarak kullanmak- tadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri