Düdüklü tencere maksimum seviyesinden fazla doldurulursa içerisindeki basınç patlamaya sebep olur. Yemek pişirme işlemi tamamlandıktan sonra düdüklü tencerenin kapağının hemen açılması patlamaya neden olabilir. Düdüklü tencereye yeterli kadar su koymamak hem yemeğin yanmasına hem de tencerenin patlamasına yol açar.
Tencerenin iç kısmında en fazla alabileceği ölçüye dair bir işaret olmalı. Genellikle “max” yazan yere kadar su ve yemek doldurmanız önerilir. Daha fazlasını doldurmayınız. Düdüklü tencereyi her zaman kısık ateşte pişirmeye alın.
Düdüklü tencere aşırı şekilde doldurulmamalıdır. İçinde basınç oluşacağından buhar için boşluk gerekir. Bu sebeple içindeki maksimum çizginin üzerine çıkılmamalıdır. Düdüklü tencere içindeki gıda suyunu fazla çekerse patlar.
Düdüklü tencereyi asla ağzına kadar doldurmamalısınız
Bu durum buharın dışarı çıkmasını ve içinde sıkışmasına sebep olabilir. Bu yüzden mutlaka tencerede en az 1/3 oranında boş bir alan kalmasına dikkat edin.
Su kaynadığında, içinde biriken buharı serbest bırakır. Buhar arttıkça sıcaklık ve basınç da artar. Basınç altındaki yüksek sıcaklıktaki buhar, düdüklü tencereden aniden salındığında bir patlama meydana gelir.
İlgili 35 soru bulundu
Düdüklü tencerede yemek yaparken, tencerenin tamamını doldurmayın. Bu durum buharın sıkışmasını ve dışarı çıkmasını engeller. Bu nedenle tencerenin 1/3 oranını boş bırakmaya özen gösterin. Düdüğü dik konuma getirin.
- Özellikle geleneksel düdüklüleri kullanırken basıncın ve pişirme süresinin dikkatle takip edilmesi gerekiyor. - Çabuk soğuması için tencereyi suyun altına tutmak, pişirme süresini aşmak tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Düdüklü tencereyi açarken soğuduğundan emin olmak lazım.
Suyun kaynama derecesine ulaştığında buharlaşma başlar ve oluşan buhar kendine yer açabilmek için tencere içerisindeki havayı dışa doğru iter. Sonrasında uyarı niteliğinde düdük ötmeye başlar.
Düdük ses çıkarmaya başladığında içerideki hava çıkmaya başlar, 30-60 saniye gibi bir süre havanın çıkmasını bekleyin. Sonrasında düdüğü indirip ocağı kısın. Ocağın altını kapattıktan sonra tencereyi ocaktan hemen almayın ve buharının dağılmasını bekleyin. Ocağı kapatmış olsanız bile kaynama ve basınç devam eder.
Klasik düdüklü tencerelerde düdüğün, ilk etapta dik konumda olması gerekir. Tenceredeki yemek pişerken düdükten buhar gelmeye başlayınca, yani tencerenin düdüğü ötmeye başlayınca, düdüğü indirmeniz gerekir.
Hava çıkışının doğru bir şekilde gerçekleşmesi için tencerenin kapağı kapatıldıktan sonra düdüğün mutlaka dik konuma getirilmesi gerekmektedir. Yeni model düdüklü tencere kullanımı esnasında ise bu durum otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.
Düdüklü tencerede ise buhar dışarı kaçamadığından tencerenin içindeki basınç gittikçe artar, dolayısıyla su 100 derecede kaynamaz, tenceredeki sıcaklık 125 °C (257 °F) dereceye kadar çıkar.
Düdüklü tencereniz 1. kademede 0,5 bar, 2.'de 0,6 bar, 3.'te 0,7 bar basınçla pişirme yapar, oluşan fazla basınç pişirme ventilinden dışarı atılır. Herhangi bir nedenle pişirme ventili tıkanırsa tencere içindeki basınç 1,4 bar'a ulaştığında emniyet ventili devreye girerek fazla basıncı boşaltır.
Yemeği ocaktan hemen almayın ve kapağını açmayın
Düdüklü tencere kullanmanın püf noktalarından biri: Ocağı söndürür söndürmez yemeğinizi ocaktan almayın. Tencerenin içindeki basınç yüksek olduğu için normalden daha sıcak olacaktır ve pişme işlemi devam edecektir. Düdükten hava çıkışı durduğunda kapağını açabilirsiniz.
Ayrıca, öğünlük yemek çıkaran restoranlar da tercih edebilir. İkili düdüklü tencere modellerinde genellikle küçük olan tencere 4 litre, büyük olan tencere 6 litre olarak kullanıcılara sunulur. 4 litrelik tencere normal, 6 litrelik tencere düdüklü özelliğe sahiptir.
Az miktarda pişecek yemekler için 3 lt düdüklü tencere gayet uygun bir modeldir. Daha geniş çaplı aileler için ya da kalabalık bir sofra hazırlamak için pişireceğiniz yemeklerde ise 4 lt düdüklü tencere ya da 7 lt ve 10 lt gibi büyük modelleri tercih edebilirsiniz.
Düdüklü tencerelerin yüksek sıcaklıkta olmasından dolayı özellikle sebzelerin besin değerini etkilediğini belirten Dr. Dizdar, “Düdüklü tencere gıdanın içindeki hassas bileşenlerin ortadan kalkmasına neden oluyor, vitaminlerini öldürüyor ve besin değerini düşürüyor” diye konuştu.
4) Düdüklü Tencerede 25 Dakika Haşlayın
Nohut düdüklüde kaç dakikada pişer diyecek olursanız 25 dakika pişirme sonunda nohutlar yemekleriniz için hazır hale gelecek.
Eğer kuru fasulyelerinizi bir gece önceden ıslattıysanız ve etli bir şekilde pişirmek istiyorsanız, 25-30 dakikada kuru fasulyeleriniz afiyetle yenmeye hazır oluyor.
Etler suyunu çektikten sonra soğan ve sarımsağı ekleyin. Son olarak baharat, tuz ve suyunu da ekleyip düdüklünün kapağını kapatın. 20 dakika orta ateşte, 30 dakika da kısık ateşte pişirin. Yumuşacık etleriniz hazır.
Basınçtan dolayı suyun kaynama sıcaklığı artar.Suyun kaynama sıcaklığı arttığında düdüklü tencere içinde pişen sulu bir yemeğin sıcaklığı 100 derece üstüne çıkacağı için yemek daha çabuk istediğiniz sıcaklığa ulaşır.Bu nedenle düdüklü tencere kullanılır.
Bu sebeple düdüklü tencereyi açmadan önce buhar çıkış borusunu açarak içindeki buharı boşaltmalı ve en az 10 dakika beklemelisiniz. Düdüklü tencere kaç dakika sonra açılır sorusunun cevabı da en az 10 dakika olacaktır.
Düdüklüye yağımızı alalım ve ısınan yağa etleri atalım ve az kızartalım. Bu işleme zaten bildiğiniz üzere mühürleme deniliyor ve burada ki amaç etin lezzetini hapsetmek. Ardından etlerin üstünü 1 parmak geçecek kadar kaynar su dolduralım. Ağzını kapatıp yarım saat pişirelim.
Yapılan araştırmalar yetişkin bir kadının günlük 2.7 litre, erkeğin ise 3.7 litre sıvı alması gerektiğinin altını çizer nitelikte. Fakat bu noktada karpuz, salatalık gibi su miktarı fazla olan yiyeceklerin de vücut için sıvı kaynağı olabileceğini unutmamalısınız.
Düdüklü tencerede yemeğin pişirilme işleminin tamamlanmasının ardından kapağı yemek soğumadan açılmamalıdır. Çünkü bu şekilde yapıldığında buharlaşma olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri