James için manevi (spiritüel) benlik kişinin tüm bilinç durumlarını, psişik potansiyellerini ve eğilimlerini kapsar. Kişinin, bildiği hâliyle benliğinin çekirdeğini oluşturur. Bir anlamda manevi benliği, kendi kendimizi hissetmemiz/duyumsamamız, kendimizi kendimiz olarak deneyimlememiz gibi düşünebiliriz.
Spiritüalizm kişinin benliğini aşan sanal gerçeklik ve maksimum derecede önemliliği savunur. Kimi kitaplarda da spiritüalizm, maddesel olmayan, madde ötesi ruhsal, fakat anlaşılır gerçekliktir. Tanrı varlık en büyük güç ya da uyanış, anlayış tanıma gibi konuları ele alır.
Türkçe karşılığı tinsel ve ruhsal anlamlarına gelir. Spiritüalizm ruhçuluk demektir.
Kimilerine göre spiritüellik kişinin manevi yaşama odaklanması ve materyalist düşünceden tamamen uzaklaşmasıdır. Kimilerine göre ise negatif düşüncelerden tamamen arınmış, ruhunu iyilik ve güzellikle beslemiş kişiler spiritüel yaşamın sırrını çözmüş olanlardır.
Ruhsal (spritüel) temizlik veya ruhsal arınma akıl, beden, zihin ve ruh arasında uyum ve bağlantı yaratmak için gerçekleştirilen ritüeller, uygulamalar ve eylemler bütünüdür.
İlgili 29 soru bulundu
Spiritüel, sözcük anlamı olarak tinsel demektir.
Aynı kelimenin sıfatı olan spiritualis sözcüğü ruhçuluk anlamında terimi oluşturmaktadır. Türkçede tinselcilik anlamına gelir. Varlığın bedenden ayrı ve bağımsız bir ruhsal yapı olarak tanımlandığı metafizik bir görüşü temsil eder.
Spiritüel Zekâ, gerçek doğanızda saklı içgörüyü yaşamınıza, ilişkilerinize ve kariyerinize taşıma becerisidir. Spiritüel olarak zeki bir kişi, en zorlu koşullarda bile egosunun kendini yönetmesine izin vermez; iç ve dış huzuru korurken sağduyu ve şefkatle, merhametle hareket eder.
Psişik yeteneklerden başlıcaları Metapsişikteki adlarıyla şunlardır: Durugörü, duruişiti, telekinezi, psikometri, telepatlık, düşünce okuma, prekognisyon (prekognititif duyarlık), postkognisyon (postkognitif duyarlık), kriptoskopi, duyarlığın dışarılaşması, ideoplasti, dermo-optik.
Empati ve şefkat duygularınız yoğunlaştıysa
Öz-şefkat araştırmacısı Kristin Neff'e göre, öz şefkat üç ana bileşenden oluşur; kendine şefkat, ortak bir insanlık duygusu ve farkındalık. Bu üç bileşeni de yaşamınızda yoğun olarak deneyimliyorsanız, siz de ruhsal uyanış yolundasınız demektir.
Ruhsal uyanış, benliğimizin (ego) sınırlarının ötesindeki bir gerçeklik boyutunun uyanışıdır. Bu uyanış, genellikle yaşanan bir olayın takibinde kendini gösterir. Çoğu zaman beklenmedik anda, hiç hissedilmeyen duyguların hissedilmesi ya da mevcut zihniyetin aniden sarsılması/değişmesiyle meydana gelebilir.
Spiritüel ilişkide kişi kendine tanıdığı yaşam özgürlüklerini karşısındakine de tanıması gerektiğinin farkında ve anlayışındadır. Çift hem kendi yaşamlarına, hem çevrelerine, hem de birbirlerine olan sorumluluklardaki dengeyi korur. Anlayış üzerine kurulu bir ilişki yaşarlar.
Espritüel kadınlar dokundurmaları ve tasasız tavırları ile konuşmanın akmasını sağlar. İnce ve zekice bir espri yaptığında, siz de ona aynı şekilde karşılık vermek için bir istek duyarsınız. Bu kadınlar, üzerinizdeki baskıyı alır; her an ciddi olmak zorunda olmadığınızı öğrenirsiniz.
Spiritüel, birçok perspektife yer veren geniş bir kavramdır. Genel olarak, kendimizden daha büyük bir şeye bağlılık duygusu içerir ve tipik olarak yaşamdaki anlam arayışını benimsemektir.
Görüldüğü gibi spiritüellik bir bilinç, varoluş, farkındalık ve tüm bunlarla birlikte bir uyanış yoludur. Bu uyanış, kimileri için dua ve ibadet etmek şeklinde olurken, kimileri içinse kendini evrene bırakmak, hoşgörülü olmak, sevmek, kinden öfkeden uzaklaşmak spiritüel yaşamın sırrını çözmek şeklindedir.
Spiritüalizm, ruh göçü (reenkarnasyon), cennet, cehennem ve Tanrı gibi metafizik kavramları detaylı bir şekilde inceleyen felsefe dalıdır. Materyalizm ve Determinizm gibi maddeci felsefelere tepki olarak doğmuştur.
Kısaca Spiritüel bakış açısı kişinin kişinin maneviyata önem vermesini vurgular. Ne geçmiş ne de gelecek vardır anda kalmak spiritüelliğin en önemli vurgularından biridir. TDK'ya göre Spiritüel; Sıfat, felsefe,fransızca Tinsel.
Spiritüel uyanış genellikle bir yolculuk olarak hayal edilse de illaki fiziki bir yolculuk olmak zorunda değildir; sınırlarınızın ötesine geçme ve bir sonraki evrimsel basamağa çıkma sürecidir. İnsan ömrü boyunca çok az deneyim, ruhsal bir uyanışınki kadar derin ve dönüştürücü olabilir.
Bu tradisyonlarda uyanış, “spiritüel aydınlanma” denilen şuurlanma haline ulaşmış kimsenin geçirmiş olduğu realite değişimini ve bu değişim sırasında edinmiş olduğu idraklenme halini belirtir. Bu anlamdaki uyanışın Sanskrit dilindeki karşılığı “bodhi”dir.
Pek çok insan farkında bile olmadan ruhsal bir uyanıştan geçer. Ruhsal uyanış süreci herkes için farklı olduğu için işaret ve belirtiler de öyle olacaktır. Sadece duygusal değil, aynı zamanda psikolojik ve fiziksel de birçok farklı belirtisi vardır.
Spiritüel enerji kişinin manevi dünyasına vakıf olması ile birlikte etrafına yaydığı enerjiye denilmektedir. Manevi enerji, genellikle metafizik veya manevi inançlarla ilişkilendirilen bir kavramı ifade eder. Farklı kültürel ve dini geleneklerde bazen yaşam gücü, chi, prana veya hayati enerji olarak anılır.
Spiritüel sağlık kapsamında bireyin duygusal ihtiyaçları başta olmak üzere, fiziksel ve ruhsal olarak yaşadığı sıkıntılarla baş etmesinde inançların, (her zaman tanrı ile ilişkilendirilmeyen) bireysel öğrenme ve kendini gerçekleştirme yaklaşımları ile birlikte tedavi sürecine dahil edilmesi yer almaktadır.
Spiritüel kelimesi yalnızca bir sıfattır ve ruhsal anlamına gelir. Ancak iç dünyasında huzuru yakalamış, kendisiyle barışık, olumlu bakış açısına sahip kişiler ya da ruhsal konularla uğraşan kimseler için de zaman zaman bu tabir kullanılmaktadır.
Bilinci bir temel/esas olarak gören “Spiritüel” bakış açısından, özgeciliği izah etmek epey kolay: O, empati ile ilişkilidir. Müşterek olan insan temel bilinci, başkalarının acısını hissetmemizin ve onlara özgecil/yardımsever eylemlerle karşılık vermemizin mümkün olduğu anlamına gelir.
spiritüel - Nişanyan Sözlük. Fransızca spirituel “1. ruhsal, 2. esprili, nükteli” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince spiritualis “ruha ilişkin, ruhsal” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince spiritus “soluk, ruh” sözcüğünden +al° ekiyle türetilmiştir.
Manevi zekâ insan beyninin ve psişesinin içsel, fıtrî bir yeteneğidir ve en derin kaynaklarını evrenin kalbinden çekip çıkarmaktadır. Bu milyonlarca yıl içinde gelişen ve beynin problemlerin çözümünde anlam bulmasını ve anlamı kullanmasını sağlayan bir yetenektir (Zohar ve Marshall, 2014).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri