Tahin, kişinin istediği şekilde tüketebileceği bir besindir. Direkt olarak tüketilebileceği gibi poğaça, kurabiye içine konarak da tüketilebilir. Ülkemizde en yaygın tüketim şekli ise pekmezle karıştırılaraktır.
Türk kültüründe özellikle sabah kahvaltılarında, kek, börek, çörek, meze, salata ve bazı yemeklerin soslarında kullanılan tahin genel sağlık üzerine olumlu etkileri ile de dikkat çekici bir besindir.
Tahin, midedeki rahatsızlıklara çok iyi geldiği gibi aç karnına tahin yemek, midede oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçebilmektedir.
Tahine fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler çok yakışıyor.
İlgili 35 soru bulundu
Asya mutfağında bizim Tahin gibi olmayan, yağ kıvamında susam yağları vardır. Adamı deli eden bu yağdan da etkilenerek ben salatalara sos olarak tahini çok yakıştırıyorum. Tahini ya limonla sade olarak ya da yoğurt da ekleyerek açtığınızda, yeşillik ve sebze salatalarına müthiş bir tat veriyor.
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kiler veya erzak dolabı tahini saklamak için ideal alanlardır. Eğer tahini hemen tüketmeyecekseniz buzdolabında saklamanız çok daha iyi olabilir. Ancak kısa süre içerisinde tüketecekseniz, buzdolabında saklamanız önerilmez.
Tahin, tadındaki yoğunluktan dolayı genellikle pekmez ile tüketilir. Ancak son zamanlarda pekmez tahin lezzetine alternatif olarak çoğu insan tahin bal karışımını deniyor. Tahin ve balın faydaları bir araya geldiğinde ortaya insan sağlığı için oldukça etkili ve faydalı bir karışım ortaya çıkıyor.
Tahin genelde kış aylarında üşümeyi engellediği ve soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklardan koruduğu için tüketilir. Geleneksek olarak pekmezle karıştırılarak tüketilen tahini süte de karıştırabilirsiniz. Tatlandırmak için pekmez ya da bal kullanabilirsiniz.
Tahin ve pekmez karıştırıldığında, içlerindeki kalsiyum ve demir bağlanarak bileşiklere dönüşüyor ve kullanılamaz oluyorlar.
İçerdiği mineraller ve vitaminler sayesinde özellikle kış aylarında vücut direncini güçlendirerek grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan koruyan tahin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar tarafından günde 2 kaşık tüketilmesi tavsiye edilen tahin tam bir şifa deposu.
KARACİĞER DOSTU. Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Tahin pekmez yüksek kaloriye sahip olmasına rağmen bir o kadar da faydalıdır. Ölçülü şekilde tüketildiğin de kilo aldırmaz.
Kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan tahin pekmez, cinsel isteği artırıcı etkiye sahiptir. Öyle ki sperm sayısını ve kalitesini artıran bu besinler, çocuk yapmayı düşünen bireyler tarafından sıklıkla tüketilir. Aynı zamanda erkeklerde kısırlık tedavisinin daha etkili olmasını sağlar.
Tahin E, C ve B vitaminleri açısından zengindir. Hücre yapısının bozulmasını engeller. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Tahinin zararlarıFazla miktarda tahin tüketmek alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
Mideyi rahatlatır ve mide ağrılarını dindirir. Ağır yemeklerin mideyi rahatsız etmemesine karşı sabah aç karnına 1 çorba kaşığı tüketilmesi önerilir. Hazmı kolaylaştıran tahin, sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Tahin içerisinde bulunan yağlar, böbreklerin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.
Bir muz 1/5 yemek kaşığı tahin Yarım tatlı kaşığı tarçın Üç malzemeyi püre haline getirin beş dakika beklettikten sonra yemeklerden önce bir kaşık tüketin. Bu karışım mide duvarındaki mukozayı koruyarak midenin işlevini artırır.
Şiddetli öksürük ve boğaz ağrısına mucizevi bir şekilde şifa olan tahin yağı, içildiği an boğazları rahatlatmaktadır. Özellikle uzun süre geçmeyen ya da geçse de öksürüğü geride bırakıldığı hastalıklarda tahin yağı doğal bir ilaç olarak tüketilebilir.
Tahin Sade Yenir Mi? Tahin, bazı ülkelerde sos olarak kullanılmaktadır. Aslında yalnızken de çok faydalı olan bu besin tatlılarla karıştırılarak tüketilmektedir. Ancak dileyen kişi tahini sade bir şekilde tüketebilir.
Bir diğer araştırma sorusu olan “tahin nereye ait” sorusuna esasen sadece Bozkır'a aittir diyemeyiz. Çünkü başka bölgelerde de gerek yöre halkı gerek fabrikalar tarafından tahinler üretilebilmektedir. Fakat bunlar arasında en çok beğenilen ve en meşhur olan tahin Bozkır tahini olmuştur.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz. Asla 100 dereceye kaynamaya yaklaşan suyun içerisine bırakmayınız.
Üretiminde tüm bu şartları sağlayan ve uygun şekilde yapılan tahin, kapağı kapalı kaldığı sürece onlarca yıl boyunca dayanabilmektedir. Kapağı bir kez açıldıktan sonra ise mümkün mertebe serin ve ışık almayan bir yerde bekletilmelidir. Bu sayede aylarca hatta yıllarca tüketmeye devam edilebilir.
Üretimi bu şartlara uygun olarak yapılan tahin onlarca yıl kapağı hiç açılmadan durursa dayanıyor. Kapağı açıldıktan sonra ise mümkün olduğunca serin ve ışık almayan bir yerde bekletilirse bozulmadan aylarca hatta yıllarca kalabiliyor.
Tahin zor bozulan bir besin olsa da tahin yüzeyinde veya kenarlarında yeşil mavi bir tabaka oluşmuşsa bu durum tahinin bozulduğu anlamına gelir. Bir diğer unsur ise tahini kokladığınızda ağır ve ekşi bir koku alıyorsak bu da tahinin bozulduğuna işaret edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri