Soğuk su içmek, iyi bir egzersizin ardından vücut sıcaklığınızı soğutmanıza yardımcı olacaktır. Uzmanlar, soğuk suyun bağırsaktan daha hızlı emildiğini ve bunun da hidrasyonun daha hızlı geri kazanılmasına yardımcı olacağını öne sürüyor.
-Normal sağlıklı bir insanı veya bir sporcuya soğuk su içmek sistemlerini bozmaz, karın ağrıları, kramplar girmez. Soğuk su içerseniz bu sizi daha da soğutur, hatta titretebilir bile.
Spordan Sonra Soğuk Duş Almanın Faydaları Nelerdir
Spordan sonra alınan soğuk duş terapi olarak görülmektedir. Vücudun toparlanmasını ağrı ve sakatlıkların etkisini azaltmaktadır. Vücudun hasar gören dokuların toparlanmasında etkilidir.
Spor sonrası su içmek, eklem ve doku işlevlerinin güçlenmesini sağlar. Yeteri kadar sıvı almayan bir vücudun en yaygın belirtisi, yorgunluktur. Spor sonrasında oluşan kas yorgunluğunu sıvı tüketerek azaltabilirsiniz. Spor sonrası içecek tercihini farklı alternatiflerle de değerlendirebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Egzersiz sonra çok soğuk ve sıcak su ile duş almak tansiyon dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle antrenman sonra ılık suyla yapacağınız bir duş, kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır. SOĞUMA EGZERSİZLERİNİ ATLAMAYIN: Antrenmanınız bittikten sonra mutlaka soğuma egzersizi yapın.
Spordan Sonra Uyumak
Spordan sonra bitkin hissediyor olsanız bile uyumak dürtüsüne karşı gelmelisiniz. Spordan sonra hemen uyursanız vücudunuza rahatlaması ve gevşemesi için izin vermemiş olursunuz. Yatmaya gitmeden önce bir buçuk iki saat beklemeniz gerekiyor.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Antrenmandan hemen sonra almanızda bir sorun yaratmayacak olan ılık duş , kan akışınızın hızlandırır bu sayede kasların gelişiminin olumlu etkiler , büyüme hormonu (GH) salgılanmasını olumlu etkiler , vücudun toplanmasına fayda sağlar , yenilenme hızını arttırır. Ve bir çok faydayı da peşinde getirir.
Spordan sonra süt içilir mi? Evet içilir. Özellikle de sabah sporlarından sonra içeceğiniz bir bardak dolusu süt, hem bağırsaklarınızı rahatlatacak hem de metabolizmanızı uzun süre çalıştıracaktır. Sütü sade sevmeyenler için bir çay kaşığı tarçın eklemek lezzetli bir fikir olabilir.
Soğuk suyla temas kan akışını azaltır, bu ise herhangi bir incinme sonrasında kasların yenilenmesini sağlayan protein sentezini, dolayısıyla iyileşme sürecini yavaşlatır.
Lenf sıvısının hareketi kasların kasılması ile olur. Soğuk duş bütün vücuttaki kasların kasılmasını sağladığı için lenf sistemi de daha iyi çalışır. Böylece atık maddeler vücuttan daha hızlı atılır.
Toparlanmayı hızlandırmak ve belki de rahatlamak için yapılan antrenman sonrası soğuk duşlar kas gelişimine ve kas kuvvetine zarar verebilir.
Buz banyosunun sıcaklığı ve uyguladığı basınçla hasarlı bölgedeki kan damarları büzülür. Bu sayede, bölgeye yığılmaya başlayan akıntının önü kesilir ve hasarlı alandan uzaklaştırılması gereken laktik asit gibi maddelere de yol açılır.
2017 tarihli bir makaleye göre, kan akışındaki bu azalma, egzersizden sonra kas liflerinin iltihaplanmasını ve şişmesini sınırlar. Bu yüzden de spor sonrası soğuk duş almak daha az ağrı hissetmenizi sağlayabilir.
Spordan sonra tartının fazla göstermesi çok sık aldığımız sorulardan biridir ve doğrudur: antrenman yaptıktan sonra antrenman başına göre kilonuz daha yüksek çıkabilir. Bunun sebebi vücudunuzun antrenman esnasında kas dokusunun tahribi nedeniyle yaşadığı inflamasyondur. Bu vücudun su tutmasına sebep olur.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir.
Yürüyüş, koşu, kick boks, yüzme, bisiklet ve ip atlama gibi sporlar orta yoğunlukta egzersizler arasında sayılabilir. WHO'nun haftalık olarak önerdiği süre, günlük 20-40 dakika arası bir zamana tekabül eder. Yani günlük ne kadar süre spor yapılmalı sorusuna ortalama yarım saat şeklinde yanıt vermek mümkündür.
Egzersiz yapmak zorlu bir süreçtir ve zorlu sürecin sonucunda vücudunuz kendini onarmaya başladığında şişkinlik yaşayabilirsiniz. Bu, egzersiz sonrası hasar gören kas ve dokuların iyileşmesi için önemli olan normal bir süreçtir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Sabahları dinç olmak amacı ile yapılan spor, mutlaka 06.00-09.00 saatleri arasında yapılmış olmalıdır. Sabah sporları genelde daha dinç olmak, kilo kaybetmek ve vücudun kendini zinde hissetmesi amaçları ile beraber yapılır.
Çünkü bir kişinin vücudu, yaklaşık olarak 4-5 hafta içerisinde düzenli olarak spor yapmaya adapte olur. Bu nedenle haftada 3-5 gün spor yapılması yeterli görülür. Bununla birlikte her bir bireyin fitness programı oluşturmak için eğitmene danışmasında fayda vardır.
Elektrolit ve mineral açısından dengeli yapısıyla doğal maden suyu spor sırasında kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konmasına yardımcı olur. Sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına ve halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerin ortadan kalkmasına da destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri