2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Spor rutininizi daha kolay ve sağlıklı bir şekilde atlatmak için antremandan 2-3 saat önce yoğurt ve taze meyve yiyebilirsiniz. Ispanaklı omlet ya da sağlıklı bir smoothie de işinizi görecektir. Antremandan hemen önce değil, birkaç saat önce yemek oldukça önemli.
Spordan sonra tatlı yenir mi sorusunun en masum cevabı ise yoğurt. Çünkü canınız tatlı istediğinde bir kase yoğurt ile en sağlıklı tatlıyı hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz mevsim meyvelerini doğrayıp karıştırın dilerseniz bir miktar kuru yemiş ve bal ilave edip tüketin.
İlgili 43 soru bulundu
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz. Eğer kardiyo ve kas geliştirme ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 4, sıkılaşma ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 5 kereye kadar spor yapabilirsiniz.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir.
Sporcular için süt ne zaman tüketilir? Egzersizden önce: Egzersizden önce süt ve süt ürünleri tüketmek (süt, aromalı süt, yoğurt, sütlü tatlılar ve sıvı öğün takviyeleri), karbonhidrat sağlar, enerji ve sıvı ihtiyacı gereksinimlerini karşılar. Çoğu lif açısından düşük olan süt ürünleri, egzersiz öncesi için uygundur.
Aşırıya kaçılmadan aç karnına yapılacak sabah sporu, yağ yakımını daha etkin bir şekilde desteklemeye yardımcı olur. Çünkü, gece boyunca enerji kaynağı olarak tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmıştır. Sabah sporu, solunumu önemli derecede rahatlatır.
Sporcu pilavı sporcuların ihtiyaç duydukları enerjiyi alabilmelerini sağlamaktadır. Pirincin içindeki karbonhidrat, vitamin ve mineraller ile sağlıklı beslenme sağlanmaktadır. Pirincin içindeki nişastanın atılması ve lapa olmaması için mutlaka çok iyi yıkanması tavsiye edilmektedir.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Yüksek kalitede protein içerdiğinden kaslar için gereklidir. Kalsiyum ve D vitamini deposu yoğurt, kasların gelişimi ve sindirimin düzenlenmesi için oldukça faydalıdır.
Egzersiz sonra çok soğuk ve sıcak su ile duş almak tansiyon dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle antrenman sonra ılık suyla yapacağınız bir duş, kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır. SOĞUMA EGZERSİZLERİNİ ATLAMAYIN: Antrenmanınız bittikten sonra mutlaka soğuma egzersizi yapın.
Spordan sonra besin tüketimleri, ilk 45 dakika içinde yapılmalıdır. Bu nedenle de spordan çıkan kişilerin hemen besin tüketmeleri gerektiği söylenmiştir. Spordan sonra yemek yenmemesi, kasların zayıf düşmesine neden olacaktır.
Tüm bu nedenlerle egzersiz sonrası toparlanmada ve istenen kas kitlesine ulaşmada, egzersiz sonrası süt tüketimi çok önerilmekte, süt ile birlikte ayran ve yoğurt gibi süt ürünlerinin de bu etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir. Özellikle antrenmandan hemen sonra 200 ml süt içmeyi unutmayın.
Yoğurt içerdiği protein sayesinde özellikle egzersiz sonrası yıpranan kasların onarılmasında görev alır. Protein dokuların gelişmesi ve onarılmasını sağlayan temel besin öğesidir. Doğru protein kaynakları tüketerek de kas gelişimi ve yıpranan kasların onarımını sağlamak mümkün.
Yemekle birlikte yenen yoğurdun, bazı yemeklerin besin değerini olumsuz etkileyebildiğini uzmanların ağzından duymak mümkün. Bu yüzden yoğurttan tam bir verim alabilmek ve içindeki minarelleri, vitaminleri alabilmek için yemekten 2-3 saat sonra veya gece yatmadan önce yememiz tavsiye ediliyor.
Yoğurt gibi proteini yüksek besinler, kasların gelişimini desteklerken düşük proteinli gıdalara göre her zaman daha doyurucudur. Yoğurt zengin kalsiyum içeriyle de ön plana çıkmaktadır. Kalsiyum kemiklerin dişlerin güçlü olmasını sağlayan mineraldir.100 gram yoğurt kalsiyum ihtiyacının %15'ini karşılayabilmektedir.
Sporcuların da üç ana, üç ara öğün tüketerek artan enerji ve besin öğelerini karşılaması önerilir. Genel bir ilke olarak antrenman ve müsabakadan 3-4 saat önce ana öğün tüketilmesi sindirim için gerekli süreyi sağlaması açısından önemlidir.
Dördüncü Hafta, Kaslarınız Belirginleşmeye Başlıyor
Genellikle dördüncü haftada vücudunuzdaki kasların belirginleşmeye başladığını fark edersiniz. Elbette bu değişim kişiden kişiye değişebilir ancak yağ oranı fazla olmayan kişiler için kas değişimlerini yaşamak yüksek olasılıktık.
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız. Ayda vermeniz gereken kilo miktarı mevcut kütlenize göre değişir. Eğer vücut kitle indeksiniz 30'dan fazla ise, ayda 5-7 kilo vermeniz mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri