Egzersizin kalp üzerinde olumlu etkileri mevcuttur. Düzenli egzersiz ile kalbin dinlenme sırasındaki atım hacmi belirgin şekilde artar. Buna bağlı olarak kalp daha yavaş çalışarak daha çok kan pompalayabilir. Dünyanın en hızlı koşan adamı Usain Bolt en yavaş çalışan kalbe sahip olabilir.
'Kalp dostu' spor egzersizleri
Hareket etmek, zindeliği artırır, kalp sağlığını korur, ruh sağlığına iyi gelir hatta ömrü uzatır.
Ayrıca sporcu kalbi geriye dönüşlü bir durumdur. Yani kişi profesyonel sporu bıraktıktan ya da ara verdikten sonra kalp hacimsel olarak eski haline dönmeye meyillidir. Profesyonel atletlerde görülen bu kalp büyümesi 18-40 yaş arasında olur. 18 yaşından önce ve 40 yaşından sonra kalp büyümesi daha sınırlı ölçüdedir.
Uzun zamandır sporla ilgilenen kişilerde nabız 45-60 seviyelerine kadar düşer. Kalp atış hızınız dinlenme esnasında ne kadar düşük ise o kadar iyidir.
Genetik duyarlılığı olan sporcularda yapılan fizik egzersizler kalpteki büyümeyi daha çok tetiklemektedir. Sporcularda görülen kalp büyümesini hastalıklı durumlardan ayıran bir diğer nokta da egzersize ara verildikten sonra kalpteki büyümenin ve duvar kalınlığının zamanla normale dönmesidir.
İlgili 42 soru bulundu
Evet, egzersiz kalp sağlığı için kesin olarak yararlıdır. Düzenli ve doğru şekilde yapılan egzersizin kalp sağlığını koruduğu bilimsel olarak gösterilmiştir. Egzersizin kalp sağlığını koruyucu etkisi sağlıklı kişiler için olduğu kadar hâlihazırda kalp hastası olanlar için de geçerlidir.
Londra merkezli 20 farklı iş yerinde çalışan 10 bin 308 kişinin izlendiği araştırmaya göre, bir ya da iki saat fazla çalışma, kalp hastalıkları yönünden risk oluşturmazken, 3 saat ve üzerindeki fazla mesai ''kalbi yoruyor''.
Yapılan spor da ani kalp ölümü riskini değiştirir. Maraton, triatlon, uzun mesafeli bisiklet yarışları kalbi en çok yoran sporlardan bazılarıdır.
Nabız Yüksekliği: Nabız yüksekliği nabzın standart ölçümlerinin üstüne çıkması ile olur. Nabzın 50 ile 70 arasında olması en normal ölçüm olarak kabul edilir. Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir.
Taşikardi yani hızlı kalp atışı, dakikada 200 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalp hızının artması ile birlikte baş dönmesi, nefes darlığı, göğüste çarpıntı ve çırpınmak hissi olabilmektedir.
Bilinçsiz spor kalp krizini tetikler
Bilinçsizce yapılan spor; kalp krizi, ani kalp yetersizliği, şiddetli tansiyon yükselmesine bağlı beyin kanaması ya da hayati tehlikeye sebep olabilecek anlık ritim bozukluklarına neden olabilir.
Spor yapan kişiler, yapmayanlara oranla 6 yıl daha uzun yaşamaktadır. Fakat spor yaparken kişiler, fizyolojik sınırlarını zorladığı takdirde bu durum aleyhlerine dönebilir. Bu nedenle sporun tipi çok önemlidir.
Yoğun stres altındaki rekabet sporları yapan sporcularda adrenalin seviyesi yükselir ve bunun içine bazı ilaç kullanımları da eklendiğinde bu plaklar yırtılır. Bu plak yırtıkları pıhtılaşarak aniden damarların tıkanmasına neden olabilir. Bu da kalp krizinden ölümleri beraberinde getirir.
Şınavın Faydaları
Egzersiz sırasında kalp atış hızını artırmak, kalp kasını güçlendirmeye yardımcı olarak akciğerlere ve vücudun her yerine daha fazla oksijenli kan pompalamasını sağlar. Yapılan araştırmaya göre daha fazla şınav çekmek, daha az kalp hastalığı riskiyle bağlantılı olabilmektedir.
Spor ve egzersiz, vücuttaki kan volümü ve hemoglobin miktarını arttırmaktadır. Böylece kan miktarı ve kan akış hızı düzenlenmekte, damar tıkanıklıkları gibi hastalıların önüne geçilebilmektedir.
Kuru fasulye, barbunya, nohut gibi bakliyatlar sahip oldukları B grubu vitaminleri ile kalp sağlığını koruyacaklardır. Turuncu ve kırmızı sebzeler; havuç, kırmızı biber ve tatlı patates içerdikleri C vitamini ile yine kalp sağlığını korumaya yönelik iyi bir yatırım olacaktır.
Atriyal Fibrilasyon özellikle ileri yaş gurubunda en sık görülen ritm bozukluğudur. Kalp kulakçığının dakikada 300-600 arasında atmasına verilen isimdir. Uzun süre tedavi edilmediği takdirde Kalp Büyümesi yetmezliğine götürür.
Normalde kalp atış hızı 60 ile 100 arasındadır. Düzenli spor ya da sürekli egzersiz yapanlarda kalp atış hızı bir dakikada 60'ın altında olabilir. Ancak 50'nin altı kabul edilmez bir durumdur. Ancak 100'ün üzerindeki değer normal dışıdır.
Oturma veya uzanma sırasında ve kalp atış hızı normalde 60 (dakikada atış) ile 100 (dakikada atış) arasındadır. Düzensiz bir nabızda dinlenirken bile nabzın çok yavaş veya çok hızlı attığı hissedilebilir.
Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir. Vücutta dolaşan sıvı azalmasına yol açarak kalp yetersizliğini tetikleyebilir. Az su içen ve tansiyon ilacı kullanan kişilerde tansiyon değerlerinde aşırı iniş ve çıkışlar sıktır.
Dr. Naser Can, '' Doğuştan kalp anormalliği olan kişilerin kalp hastalığı kontrolleri rutin şekilde yapılmadığında genç yaşta kalp krizi görülebilir.
Normal EF %50-70 arasındadır. (Yani kalp, kendine gelen kanın %50-70'ini vücuda pompalamaktadır.). Yüzde 40'ın altındaki EF değerleri genellikle sistolik KY tanısını koydurur.
İngiltere'de yapılan bir araştırma, bir maratona hazırlanmanın ve 42 kilometreden fazla koşmanın, kalp ve damar sağlığını olumlu etkilediğini gösterdi.
Ural, “Aşırı heyecan, korku ve kaygı panik atağı tetikler. Kalbin ani durmasına neden olabilir. Panik atağı ve kalp hastalığı olan kişilerde heyecan ve korku gibi duygular ritim bozukluğu gibi rahatsızlıkları tetikleyebilir.” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri