Kadınların problemlerinden birisi olan İdrar Kesesi Sarkması (Sistosel ), Sistosel onarımı ameliyatı son derece kolay ve risksiz bir ameliyattır.
İdrar kesesi sarkması ameliyatı lokal anestezi kullanarak yaklaşık 20 dakika kadar sürer. Ancak doktorun tavsiyesi doğrultusunda genel anestezi de uygulanabilir. Ameliyat sonrasında hastaların bir gece gözlem altında tutulması ve doktorların önerisiyle bir gün sonra taburcu olmaları gerekir.
İdrar torbası sarkması tedavi edilmezse bazı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Sık idrara çıkma ve inkontinans (idrar kaçırma) gibi semptomlar ortaya çıkabilir. İdrar torbası sarkması olan kişilerde enfeksiyon riski de artar. Ayrıca bu durum böbrek fonksiyonlarında bozulmaya da neden olabilir.
Rahim sarkma ameliyatı riskli mi? Karından yapılan rahim alınması ameliyatı (abdominal) histerektomi, vajinal veya laparoskopik histerektomiye göre, yara enfeksiyonu, kanama, ameliyattan sonra kan pıhtısı oluşumu, sinir ve doku hasarı gibi daha büyük komplikasyon riski ile ilişkilidir.
Mesane sarkması ameliyatı kolay bir ameliyattır ve riski oldukça düşüktür. Ancak her cerrahi işlem gibi idrar torbası sarkma ameliyatının da bazı riskleri vardır.
İlgili 16 soru bulundu
Mesane tümörü radikal ameliyatından sonra,hasta 8-10 gün sondalı kalır. Yara iyileşme süreci de 10-15 gündür.Herhangi bir ek komplikasyon gelişmezse günlük rutin yaşamına dönmesi bir ila bir buçuk ayı bulur.
Mesane içine verilen bu kemoterapi mesane kanserinin tekrarlama riskini azaltır. Sonda genellikle ameliyattan 1 gün sonra çıkarılır. Eğer mesane içinde kesilen alanlar fazlaysa veya derin kazımalar yapılmışsa sondanın çekilme süresi 3 güne kadar uzayabilir. Hastalar genellikle hastanede 1 gün kalırlar.
Rahmin alınması ameliyatı vajinal yoldan veya karından açık veya kapalı ameliyat ile yapılabilir. Vajinal rahim alınması işlemi bu konuda deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında oldukça kolay tolere edilen bir cerrahidir.
İdrar torbası sarkması ve diğer vajinal sarkmalar estetik hoşnutsuzluğun yanı sıra cinsel hayatta sorun yaşanmasına da neden olur. Cinsel haz yaşanamaz ve kadınlarda psikolojik sorunlara yol açabilir.
Hafif rahim sarkması genellikle tedavi gerektirmez fakat sizin yaşam kalitenizi düşürdüğünü kanaatindeyseniz tedavi olanaklarından faydalanabilirsiniz. İleri vakalarda rahim, vajina dışına kadar çıkabilmektedir. Sarkmanın şiddetine göre belirtiler değişiklik göstermektedir.
Bu gibi durumlarda şişen idrar torbası sebebiyle idrar kaçırma rahatsızlığı görülebilir. Mesane sarkmasının ileri derecelerinde ise özellikle ıkınma esnasında mesane vajinanın dışına kadar çıkabilir. Bu gibi durumlarda kişi idrarını yapmakta güçlük çekebilir. Sonucunda ise kişide böbrek rahatsızlıkları görülebilir.
Ancak rahim, idrar torbası ve barsak sarkması için bu işlem kesin tedaviyi sağlamamakta ve maalesef bir müddet sonra hastalar tekrar sarkıklık şikayeti ile başvurmaktadır. Rahim, idrar torbası ve barsak sarkmasında kesin tedavi için askı (mesh) ameliyatları kesin tedaviyi sağlar.
Mesane sarkması kimlerde ortaya çıkar? Mesane sarkması çok nadir olarak, gençlerde ve doğum yapmamış kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Bunun ortaya çıkmasındaki en önemli sebebi ise normal doğumdur. Genital organlarda sarkma özellikle çok sayıda ve güç gebelik yaşamış kadınlarda ortaya çıkar.
İdrar kaçırma problemi olan kadınların üroloji ya da kadın hastalıkları ve doğum bölümüne gitmesi gerekmektedir.
Mesane sarkması çoğunlukla menopoz sonrası ortaya çıkmaktadır. Menopoz sonrasında östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak idrar torbasının altındaki desteğin azalması mesane sarkması bakımından riskli bir durum yaratmaktadır. Uzun süreli kabızlık da mesane sarkmasını tetikleyebilmektedir.
Genellikle ameliyat vajinal olarak yapılır ve sarkmış mesanenin dikişler kullanılarak tekrar yerine kaldırılmasını ve fazla vajinal dokuların çıkarılmasını içerir. Doktorunuz, vajinal dokularınız çok ince görünüyorsa, vajinal dokuları güçlendirmek ve desteği artırmak için özel bir doku grefti türü kullanabilir.
Fizik muayenede hasta ıkındırıldığında mesane vajen ağzında görülebilir. Şiddetli olgularda ise mesane vajen dışına çıkar ve direkt olarak gözle görülür. Hasta hem öykü hem de fizik muayene ile değerlendirildikten sonra tedavi prensipleri belirlenir.
KEGEL EGZERSİZLERİ; PELVİK TABANI KUVVETLENDİRME
İdrar kesesinde sarkma ile sonuçlanabilir. Bu nedenle pelvik kasları kuvvetlendiren bir egzersiz programı özellikle erken aşamadaki şikayetlerde düzelmeye neden olur ve hastalığın ilerlemesini geciktirebilir.
Rahim sarkması ameliyatından sonra hastanın cinsel ilişki için 40 gün beklemesi istenir. Ameliyatın yöntemine göre nekahet dönemi değişse de hastalar ortalama 3 gün içinde normal hayatlarına dönerler.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Bakım
Rahim alındıktan ve hasta normal odasına getirilip iyice uyandıktan sonra , 6-7 saat sonra ayağa kaldırıp destekle yürütülür. Açık ameliyat olan hastalarda ağrı hissi kapalı ameliyata göre daha fazla olabilir. Ama bu durum ağrı kesicilerle halledilir.
Ameliyatın oluşturduğu doku hasarına bir yanıt olarak gelişen, Genellikle 72 - 96 saat arası süren, Hem hastane içinde hem de taburcu edildikten sonra kontrolü gereken akut ağrıdır. Nadiren kronik ağrıya dönüşür.
Sonda ne zaman çıkar? Sonda, genellikle ameliyattan sonraki ilk 24 saat içinde çıkartılır.
Mesane tümörü ameliyatı sonrası kanama olması mümkündür. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün içinde hafif kanama normal kabul edilir, ancak şiddetli veya uzun süreli kanamalar ciddi bir sorun olarak değerlendirilir ve acilen doktorunuza başvurmanız önerilir. Ameliyat sonrası dönemde enfeksiyon riski de bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri