Genellikle yarım yağlı süt her türde sporcu için kullanmasını önerdiğimiz süt çeşitidir. Fakat çok zayıf olanlar için tam yağlı süt kullanmak, fazladan yağlar ile kilo artışı sağlamaktadır. Özel bir diyet yapıyorsanız da yağsız ve
Laktoz içermeyen süt ürünleri laktoz intoleransı olan sporcular için de iyi bir seçenektir. Aromalı süt ve tatlılar süt sevmeyen sporcular için bir alternatif olabilir. Süt ürünlerinin taşınabilir ve uzun bir raf ömrüne sahip olması yolculuk yapmak zorunda olan sporcular için iyi bir gıda tercihidir.
Yağlı Süt Ürünleri ve Yağlanma
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir.
Egzersiz yaptıktan sonra süt içilmesi, soya veya karbonhidratlı içeceklere göre kas yapımını daha fazla artırırken, daha çok yağ yakılmasını da sağlıyor.
Ayrıca süt tüm besin öğelerini içerdiği için spor sonrasında kaybedilen vitamin ve mineralleri yerine koymaya yardımcıdır. Bu nedenle sporcuların yeterli ve dengeli beslenme düzenleri içerisinde günde 2-3 su bardak süt yer almalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Tüm bu nedenlerle egzersiz sonrası toparlanmada ve istenen kas kitlesine ulaşmada, egzersiz sonrası süt tüketimi çok önerilmekte, süt ile birlikte ayran ve yoğurt gibi süt ürünlerinin de bu etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir. Özellikle antrenmandan hemen sonra 200 ml süt içmeyi unutmayın.
Proteinli süt, ara öğünlerde dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz bir besindir. Spor yapanlar spordan önce veya sonra bu besini yüksek protein sağlaması açısından tüketebilirler. Özellikle spordan sonra tüketilmesi kas geliştirmek için spor hocaları tarafından önerilmektedir.
Çikolatalı süt, insülinde ani bir artış yaratarak şekeri kas dokusuna taşır. Dokuyu onarır ve kas gelişimini spor içeceklerinden daha iyi destekler. Yağ kaybetmemize ve yağsız kas yapmamıza yardımcı olur.
Ama burada düşünebileceğimiz konu şu olabilir protein ihtiyacınızı karşılama konusunda beslenmenizi çeşitlendirmeden günde litrelerce yağlı süt içerseniz yada süt ürünleri tüketirseniz bu doğrultuda alacağınız yağdan dolayı bir yağlanma da beraberinde gelecektir. Ve yağlanma sonucu olarak deri kalınlaşabilir.
İnek sütü
Tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız alternatifleri bulunmakla birlikte yağsız olan seçenek her ne kadar kalori ve yağ açısından diğerlerine göre daha hafif de olsa; sütün içeriğinde bulunan ve yağda çözünen vitaminlerin emilimi için yağsızdan ziyade yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Ancak sütteki yağ içeriğinin çoğunun sağlıklı yağ olduğu çeşitli araştırmalarda gösterilmiştir. Dolayısıyla yağsız sütün kilo vermeye yardımcı olduğu ve hastalıklara karşı koruduğu bilgisi de çürütülmüştür. Yağsız süt içmenin daha düşük bir kiloyu korumanıza yardımcı olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
Süt, kalsiyum açısından zengindir ve besleyicidir. Bu sebeple kilo alımına sebep olabilmektedir. Fakat kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır.
Özellikle çocuklar ve sporcular için sütün önemi göz ardı edilemez. Laktoz intoleransı nedeniyle süt içmek istemeyen çocuklar ya da sporcular için laktozsuz süt hayatı çok kolaylaştırır. Normal sütten kaynaklı bulantı, şişkinlik, gaz gibi sindirim sıkıntılarını yaşamadan aktivitelerini sürdürebilirler.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Bunun dışında protein sütleri özellikle ara öğün veya ana öğünlere destek olarak da tercih edilebilir. Yüksek protein içeren besinlerin tamamında olduğu gibi proteinli sütler de kan glukoz seviyesini kontrol altında tutarak uzun süre tok kalmaya yardımcı olur, bu sayede kilo kaybetme ve koruma süreçlerini destekler.
Yüksek kalitede protein içerdiğinden kaslar için gereklidir. Kalsiyum ve D vitamini deposu yoğurt, kasların gelişimi ve sindirimin düzenlenmesi için oldukça faydalıdır.
Karbonhidrat ve protein bakımından zengin içecekleri tüketerek kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bununla birlikte kalori yakımını hızlandırabilir, spor sonrası yorgunluğu azaltabilirsiniz. Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir.
Su ve Spor: İkisi de Birbirini Etkiliyor. Spora başlamadan önce yeterli miktarda su içmek, spor esnasında oluşabilecek susuzluğu geciktirdiği için egzersizden 2 saat önce 500 ml su içilmelidir12.
İnek, koyun ve keçi sütleri arasında en yoğun miktarda kazein içeren süt, koyun sütüdür. Protein içeriği yüksek sütlerin hazırlanması için bu sütlerin arasından en verimli olanlar toplanır ve kazein üretimi için kullanılır.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
İçim Fit Yüksek Proteinli Süt ailesinde yer alan tüm çeşitler, spor sonrasında ve ara öğünlerde tüketmek için ideal alternatiflerdir. Laktozsuz protein sütü tüketmek, size hafif ve sağlıklı beslenme olanağı tanır. Ürünün 500 ml'si 30 gram protein içerir.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Süt kolesterolünüzü yükselterek kalp damar hastalığı riskinizi artırır. Kalp krizi, felç geçirenlerin, şeker ve tansiyon hastalarının süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri