Bazı antrenörler sporculara gaz yapıcı, ağız kuruluğuna neden olur düşüncesiyle antrenman öncesi ve müsabaka dönemlerinde süt tüketmemelerini öneriyor. Ağız kuruluğu yetersiz tükürük salgılanması sonucu oluşur. Bu durum süt tüketimine değil, heyecan ve vücut sıvı kaybına bağlı olarak ortaya çıkar.
Glikojen tükendiği zaman sporcunun performansını olumsuz yönde etkileyen bitkinlik meydana geliyor. Bunun önüne geçmek için egzersiz öncesi tüketilen süt, vücudun dengesini korumaya yardımcı oluyor.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Tüm spor sonrası beslenme amaçlarına yönelik egzersizden sonra süt tüketilmesi önerilir. Glisemik indeks toleransı göz önünde bulundurularak uygun hijyen ve sıcaklık kontrolü sağlanırsa, süt ürünleri uzun süreli ya da günde birden fazla egzersizin olduğu durumlarda uygun bir alternatif gıda olabilir.
Antrenman sonrasında kasların onarılması, yağ yakmaya ve iyileşme sürecinin hızlandırılmasında sütün, büyük etkisi vardır. Kas besini olarak nitelendirilen süt, özellikle vücut geliştirmek isteyenlerin vazgeçilmezleri arasında yer alır.
İlgili 34 soru bulundu
Süt. Süt, içerdiği protein ve diğer besinler sayesinde kaş köklerini besleyerek uzamasını sağlar. Bir kaba biraz süt alın ve pamuk batırıp, kaşları sütle ovun. Kaşlarınız kuruduktan sonra ılık suyla durulayın.
Proteinli süt, ara öğünlerde dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz bir besindir. Spor yapanlar spordan önce veya sonra bu besini yüksek protein sağlaması açısından tüketebilirler. Özellikle spordan sonra tüketilmesi kas geliştirmek için spor hocaları tarafından önerilmektedir.
Sütte bulunan proteinler, kaslarda yakıt olarak kullanılan ve protein sentezinde görev alan dallı zincirli aminoasitleri yüksek miktarda içerir. Bu nedenle sporcular için en uygun içeceklerden birisi süttür.
Caseinin içeriğindeki amino asitler sayesinde, whey proteinin kaslarda depolanmasını sağlayarak gelişiminizi destekler. Böylece ortalama kilolarda birisi için günlük 1 litre süt içildiğinde, protein ihtiyacını %25 oranında karşılamış olur.
Süt, kalsiyum açısından zengindir ve besleyicidir. Bu sebeple kilo alımına sebep olabilmektedir. Fakat kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır.
Bunun dışında protein sütleri özellikle ara öğün veya ana öğünlere destek olarak da tercih edilebilir. Yüksek protein içeren besinlerin tamamında olduğu gibi proteinli sütler de kan glukoz seviyesini kontrol altında tutarak uzun süre tok kalmaya yardımcı olur, bu sayede kilo kaybetme ve koruma süreçlerini destekler.
Tüm bu nedenlerle egzersiz sonrası toparlanmada ve istenen kas kitlesine ulaşmada, egzersiz sonrası süt tüketimi çok önerilmekte, süt ile birlikte ayran ve yoğurt gibi süt ürünlerinin de bu etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir. Özellikle antrenmandan hemen sonra 200 ml süt içmeyi unutmayın.
Egzersiz öncesi enerji kaynağı olarak genellikle karbonhidrat içeriği yüksek makarna, pirinç pilavı, patates, enerji barları, meyve, enerji içecekleri gibi sindirimi kolay besinler tercih edilir.
Özellikle çocuklar ve sporcular için sütün önemi göz ardı edilemez. Laktoz intoleransı nedeniyle süt içmek istemeyen çocuklar ya da sporcular için laktozsuz süt hayatı çok kolaylaştırır. Normal sütten kaynaklı bulantı, şişkinlik, gaz gibi sindirim sıkıntılarını yaşamadan aktivitelerini sürdürebilirler.
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre ağırlık kaldırma egzersizi yaptıktan sonra süt içilmesi, soya veya karbonhidratlı içeceklere göre kas yapımını daha fazla artırırken, daha çok yağ yakılmasını da sağlıyor.
Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Su tüketimi hem kas oluşumunu hem de kilo verme sürecini hızlandırmaya katkı sağlar. Gün içerisinde yeterli oranda su içmek karın kaslarının belirginleşmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Antrenmanı bıraktığınız zaman, kaslardaki glikojen depoları düşmeye başlar. Bu da kaslardaki su tutumunu azaltır ve kaslarınızın hacim olarak daha ufak görünmesine yol açar. Ancak bu süre zarfında su ve glikojen dışında KAS kaybı olmaz. Su ve glikojen çok kısa süre içinde ve çok kolay bir şekilde geri kazanılabilir.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
Burada düşünebileceğimiz konu şu olabilir. Protein ihtiyacınızı karşılama konusunda beslenmenizi çeşitlendirmeyip günde litrelerce yağlı süt içerseniz süt ile beraber alacağınız yağdan dolayı bir yağlanma da beraberinde gelecek, haliyle deriniz daha kalın hale gelmiş olacaktır.
Ağır yemekler spordan en az 4 saat önce tüketilmeli, spordan 1 saat önce ise maksimum 200-300 kalorilik bir karbonhidrat tüketmek sağlıklı olur. İdman öncesi karbonhidrat almak uygundur ama yapay şekerli karbonhidratlar yerine doğal tahıllı ekmekten yapılmış yağsız tost ve ayran uygun seçimler olabilir.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
İçim Fit spordan önce enerji kaynağı, spordan sonra kas gelişimine yardımcı olması için tüketilir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
İnek, koyun ve keçi sütleri arasında en yoğun miktarda kazein içeren süt, koyun sütüdür. Protein içeriği yüksek sütlerin hazırlanması için bu sütlerin arasından en verimli olanlar toplanır ve kazein üretimi için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri