Spordan sonra kolay sindirilebilen yiyecekler ve sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilmelidir. Az yağlı yoğurt, az yağlı süt, tahıllar, ekmek, meyve, gaz yapmayan meyve suyu içeren aperatif gıdalar iyi bir seçenek olur. Spordan sonra iki saat içinde beslenme önerilir.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Spordan sonra kilo vermek için lifli, protein açısından zengin, sağlıklı karbonhidrat ve yağlar içeren, düşük kalorili yiyecekler tercih edilebiliyor. Sebze yemekleri, salatalar zayıflamak isteyenlerin yıldızı oluyor. Egzersiz yaparken hızla kilo vermek için kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmalısın.
İlgili 41 soru bulundu
Spor sonrası tüketilen yeterli protein miktarı, vücuda amino asit alınmasını sağlar. Alınan amino asit; spor esnasında oluşan kas yıkımını onarır ve yeni kas dokusu yapımı için gerekli olan yapı taşlarını oluşturur. Bu etkiler için; spordan hemen sonra kilogram başına 0,3-0,5 g protein tüketimi önerilmektedir.
Antrenmandan hemen sonra
Antrenmandan sonraki 30-60 dakikalık zaman dilimi, protein alımının en yararlı olduğu dönemdir. Bu dönemde hormon ve enzimlerini yıpranan kasları tamir etmeye, tükenen glikojen depolarını tazelemeye çalıştığı için alınan her besin çok daha verimli olarak kullanılır.
Çikolata
Antrenman sonrası: Bitter çikolata, yorulan kaslarınızı yenilemek için daha fazla oksijen getiren kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilecek flavonol bileşiklerini içerir.
Yağ yakımı nasıl devam ettirilir
Özellikle bir saatten fazla süren günlük egzersizden sonra iyileşmeyi desteklemek için, egzersiz yaptıktan sonra 2 saat içinde protein ve karbonhidrat karışımı yenmelidir .
Tüm spor sonrası beslenme amaçlarına yönelik egzersizden sonra süt tüketilmesi önerilir.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
Egzersiz yapıldıktan 45 dakika içinde vücudunuza sağlıklı besinler almalısınız. Eğer tüketeceğiniz besinler 45 dakikalık süre içinde hazırlanamıyorsa ve buna da vaktiniz yoksa bu süreyi 2 saate kadar uzatabilirsiniz. Yiyeceklerin yanında bol sıvı tüketerek, kaybettiğiniz sıvıyı da yenilemiş olursunuz.
Spor sonrası beslenmenin karbonhidrat ve protein açısından zengin olması, boşalan glikojen depolarının yenilenmesini ve hasar gören kasların onarılmasını sağlar. Egzersiz sonrası protein, yağ ve karbonhidrat içeriği yeterli bir ana öğün tüketilmesi elzemdir.
spordan sonra ter kurursa ne olur? Spordan sonra duş almak şart değil ancak terleme sonucu oluşacak kokudan kurtulmak için duş almak gerekiyor. Spor bittikten hemen sonra ise duş almak sağlık açısından sakıncalı olabilir çünkü spor sırasında nabız çok yükseliyor, nefes alışverişi hızlı oluyor.
Genel olarak uzmanlar her gün spor yapılmasını tavsiye etmez. Çünkü bu durum kaslarda zorlanma, zedelenme ve sakatlanmalara yol açabilir.
Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir. Bu sürede vücut kendini hızla toparlayacak ve bir sonraki antrenman için hazır hâle getirecektir.
Spordan sonra kuruyemiş tüketebileceğiniz gibi dilerseniz badem, ceviz ve fındık gibi kuruyemişleri spor öncesinde tercih edebilirsiniz.
Daha koyu, daha iyi! Yüksek kakao içerikli çikolata yiyin - %70 ila %85. Sade bitter çikolata daha sağlıklıdır.
Proteinli süt, ara öğünlerde dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz bir besindir. Spor yapanlar spordan önce veya sonra bu besini yüksek protein sağlaması açısından tüketebilirler. Özellikle spordan sonra tüketilmesi kas geliştirmek için spor hocaları tarafından önerilmektedir.
Eğer işten eve evden işe giden, egzersiz yapmayan bir kişiyseniz vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için tavsiye edilen günlük protein miktarı kilogram başına 0.8 gramdır. Yani 75 kilogram ağırlığında birinin 60 gram protein tüketmesi gerekir.
Vücutta yağ kaybını gösteren en önemli ölçütlerden biri de mezura ile çevre ölçümleridir. Her ay düzenli yapacağınız mezura ölçümleri yağ kaybettiğinizi anlamanın en iyi ölçütlerinden biridir. Bunun dışında; kaliper ölçümü kullanılabilecek en doğru ölçüm tekniklerinden biridir.
Kilo Verirken Kas Kaybı Belirtileri
Halsizlik, enerji düşüklüğü, sürekli uyku hali veya sabahları yorgun uyanma. Çabuk yorulma veya güçsüzlük. Ruh halinde olumsuz yönde değişimler. Denge sorunları yaşamak.
Kas ağrısı oluşmuşsa kaslarda oluşan laktik asidin dağılması için hafif egzersizler yapabilirsiniz. Böylelikle kan dolaşımını artırabilir; kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Yürüyüş veya bisiklet, iyi bir alternatif olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri