Süt, kuvvet ve dayanıklılık egzersizlerinden sonra toparlanmayı artırması nedeniyle, egzersiz sonrası için etkin bir içecektir. Yapılan egzersizin çeşidine, süresine ve egzersiz yapanın cinsiyetine göre önerilen süt tüketiminin değişiklik göstermesi gerekse de, egzersiz sonrası en az 500 ml süt önerilmektedir.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Fiziksel olarak her gün mümkün olduğunca aktif olunması gerektiğine işaret eden rehberde ayrıca, gün içinde iki saatten daha uzun süre hareketsiz kalınmaması gerektiği belirtilirken, egzersizden yarım saat önce bir su bardağı süt veya ayran tüketilmesi öneriliyor.
Tüm spor sonrası beslenme amaçlarına yönelik egzersizden sonra süt tüketilmesi önerilir. Glisemik indeks toleransı göz önünde bulundurularak uygun hijyen ve sıcaklık kontrolü sağlanırsa, süt ürünleri uzun süreli ya da günde birden fazla egzersizin olduğu durumlarda uygun bir alternatif gıda olabilir.
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre ağırlık kaldırma egzersizi yaptıktan sonra süt içilmesi, soya veya karbonhidratlı içeceklere göre kas yapımını daha fazla artırırken, daha çok yağ yakılmasını da sağlıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Kas dokusunun onarılması, enerjinin yenilenmesi ve kas hacminin artması için protein içeriği bulunan sütün düzenli olarak tüketilmesi spor yapanlar için önemlidir. Egzersiz öncesinde ara öğün olarak süt tüketilmesi önerilmektedir.
Proteinli süt, ara öğünlerde dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz bir besindir. Spor yapanlar spordan önce veya sonra bu besini yüksek protein sağlaması açısından tüketebilirler. Özellikle spordan sonra tüketilmesi kas geliştirmek için spor hocaları tarafından önerilmektedir.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir. Bu sürede vücut kendini hızla toparlayacak ve bir sonraki antrenman için hazır hâle getirecektir.
Genellikle yarım yağlı süt her türde sporcu için kullanmasını önerdiğimiz süt çeşitidir. Fakat çok zayıf olanlar için tam yağlı süt kullanmak, fazladan yağlar ile kilo artışı sağlamaktadır. Özel bir diyet yapıyorsanız da yağsız ve laktozsuz süt kullanabilirsiniz.
Süt, kalsiyum açısından zengindir ve besleyicidir. Bu sebeple kilo alımına sebep olabilmektedir. Fakat kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır.
Tüm bu nedenlerle egzersiz sonrası toparlanmada ve istenen kas kitlesine ulaşmada, egzersiz sonrası süt tüketimi çok önerilmekte, süt ile birlikte ayran ve yoğurt gibi süt ürünlerinin de bu etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir. Özellikle antrenmandan hemen sonra 200 ml süt içmeyi unutmayın.
Spordan hemen sonra tüketilen karbonhidratın yüksek glisemik indeksli olması glikojen depolarını daha hızlı doldurur. Bu sebeple spor sonrası pirinç, makarna, olgun muz, fırın patates, meyve suyu ve diğer glisemik indeksi yüksek besinler tercih edilebilir.
Ama burada düşünebileceğimiz konu şu olabilir protein ihtiyacınızı karşılama konusunda beslenmenizi çeşitlendirmeden günde litrelerce yağlı süt içerseniz yada süt ürünleri tüketirseniz bu doğrultuda alacağınız yağdan dolayı bir yağlanma da beraberinde gelecektir. Ve yağlanma sonucu olarak deri kalınlaşabilir.
Bunun dışında protein sütleri özellikle ara öğün veya ana öğünlere destek olarak da tercih edilebilir. Yüksek protein içeren besinlerin tamamında olduğu gibi proteinli sütler de kan glukoz seviyesini kontrol altında tutarak uzun süre tok kalmaya yardımcı olur, bu sayede kilo kaybetme ve koruma süreçlerini destekler.
Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz. Eğer kardiyo ve kas geliştirme ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 4, sıkılaşma ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 5 kereye kadar spor yapabilirsiniz.
Egzersiz sonra çok soğuk ve sıcak su ile duş almak tansiyon dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle antrenman sonra ılık suyla yapacağınız bir duş, kaslarınızın rahatlamasına yardımcı olacaktır. SOĞUMA EGZERSİZLERİNİ ATLAMAYIN: Antrenmanınız bittikten sonra mutlaka soğuma egzersizi yapın.
Spordan sonra karbonhidrat ihtiyacını karşılayacak en iyi meyve muzdur. Vücudunuzdaki glikojen seviyesini en hızlı şekilde restore edebilir. Sporda terle birlikte kaybettiğin potasyum ihtiyacını da karşılayacaktır. Spor sonrası muz ve süt ikilisi güzel bir alternatiftir olabilir.
Kas gelişimi, kas yıkımı ile kas yapımı arasındaki dengeye bağlıdır. Kasın gelişebilmesi için, kas yapımının kas yıkımından yüksek olması gerekir. Bu da protein sentezinin, protein yıkımından yüksek olmasıyla mümkündür. Dolayısıyla kas geliştirme, bir yerde protein matematiği üzerine inşa edilmiştir.
Kaslar aynı ağırlığa bir süre sonra reaksiyon göstermemeye başlar ve gelişmeyi durdurur. Bu nedenle hareketlerinizde kullandığınız ağırlığı belirli aralıklarla artırmalı ve kaslarınızı az da olsa zorlayarak çalışmalarını sağlamalısınız. Eğer kaslarınızı her gün çalıştırırsanız bir süre sonra kaslarınız hasara uğrar.
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor. Yani 70 kg bir kişi için günlük protein ihtiyacı ortalama 56–70 gram olması gerekiyor.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Antrenmandan hemen sonra
Antrenmandan sonraki 30-60 dakikalık zaman dilimi, protein alımının en yararlı olduğu dönemdir. Bu dönemde hormon ve enzimlerini yıpranan kasları tamir etmeye, tükenen glikojen depolarını tazelemeye çalıştığı için alınan her besin çok daha verimli olarak kullanılır.
Sporcular için çikolatanın rengi ne kadar koyu ise o kadar iyi. Bu bakımdan uzmanlar bitter çikolataları tavsiye ediyorlar. Bizim tavsiyemiz Nestlé 1927 markasının %82 ve %60 kakao oranında olanları.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri